Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
BLOODBOUND
Автор: Sharon
01 Април, 2011

Интервю с Patrik Johansson - вокалист на Bloodbound.

Здравей, Patrik! На първо място искам да те поздравя за страхотния албум - “Unholy Cross” веднага се нареди до любимия ми дебют на Bloodbound.

Радвам се да го чуя! С момчетата работихме здраво по него, така че се надявам да се хареса на възможно най-голям брой стари фенове, а какво би било по-добре от това да привлечем нови почитатели?

За пръв път от много време насам се случва някоя група да изпълни обещанието си по толкова отговорен начин. Вашето беше обвързано със самия звук, който трябваше да представлява завръщане към корените на групата. Справили сте се перфектно.

Благодаря! Точно тези дни прослушах за пореден път предишните албуми и въпросното завръщане наистина е очевидно. Въпреки че изборът далеч не беше мой, все пак се радвам, че попаднах в група, където всеки има ясна представа за това как иска да звучи новия запис и колко точно може да даде от себе си, за да превърне мечтите си в реалност.

Ти всъщност си най-новото попълнение в Bloodbound. Какво значи да поемеш ролята от вокален титан като Urban Breed? Слушал ли си го с другите му групи?

О, Urban… голям фронтмен! Далеч не смятам, че сцената днес може да се похвали с толкова обработени гласове, а тези, които ги притежават, се броят на пръстите на едната ми ръка. Запознат съм с творчеството му доста добре, тъй като всеки начинаещ вокалист в наши дни трябва да е наясно с най-добрите в професията му. Слушал съм го в Bloodbound, а също и в Tad Morose. Знам и че щеше да пее за Dark Empire, но там нещата се разсъхнаха заради неразбирателства в самата банда. Е, чакам да чуя какво ще извади с Pyramaze, които много обичам... наистина ме побиват тръпки като слушам вокалните му изпълнения, затова когато от групата ме одобриха, щастието ми бе донякъде помрачено от мисли като “хей, наистина ли си мисля, че мога да заместя певец като Urban?!”

“Начинаещ вокалист” ли се нарече? Май не си слушал собствения си албум достатъчно.

Ха-ха, благодаря! Такъв съм, всъщност. Просто се опитвам да дам всичко от себе си, а и грешките учат, така че се стремя към едно изглаждане на стила, също и опитвам да се напасна към музиката на инструменталистите, независимо за коя група говорим.

Въпреки че скромността краси човека, талантът ти е повече от забележителен. Как всъщност се запозна с Bloodbound и защо избраха теб?

Знаех, че търсят вокалист и реших да се пробвам. По-странното е, че в началото въобще не вярвах, че нещо ще излезе от тази работа. По това време тъкмо бях издал втори албум с другата си група, която не е толкова известна, колкото Bloodbound, и така и не успяхме да организираме по-мащабно турне. Накратко, чудих се какво да правя със свободното си време, а си умирах да пея и да записвам, без значение за кого. След проведения конкурс получих одобрението на братята Olsson (двамата китаристи на Bloodbound), консултирах се с колегите си и те нямаха нищо против, така че нещата сработиха идеално.

Под “другата група” следва да разбираме Dawn of Silence, нали? Вторият ви албум беше “Wicked Saint or Righteous Sinner” - страхотен запис, който бих препоръчала на всички, които ще прочетат интервюто. Надявам се, че ангажиментите ти в Bloodbound все пак ще ти позволят да пееш и за тях?

Да, със сигурност. Така или иначе, нито една от двете банди не е кой знае колко известна. Вярно, че Bloodbound имат доста по-обхватна аудитория, а и са изнасяли много концерти в чужбина, докато с Dawn of Silence имаме в пъти по-кратка концертна история. Надявам се това да се промени, тъй като и двете банди заслужават повече фенове, а и колкото и себично да звучи, искам гласът ми да стигне до възможно най-много слушатели. Не бих напуснал Dawn of Silence, освен ако нещо не се обърка или някакви кошмарни обстоятелства не го наложат. Засега се справям добре и с двете групи.

Как би сравнил звученето им с това на Bloodbound? Намираш ли някаква съществена разлика?

Там е работата, че в известна степен и двете банди се припокриват. Музиката на Dawn of Silence е много мелодична, с елементи на хеви и пауър метъл, но и Bloodbound са ориентирани в същата стилова ниша. Което е добре, защото не ми се налагаше да се чудя как точно да променям стила си на пеене, което щеше да е проблем, ако Bloodbound свиреха блек метъл, да кажем!

Защо не, би било интересно да те чуем и в подобно амплоа. Какво можеш да ми разкажеш за “Unholy Cross”? До каква степен имаш пръст в създаването му?

По времето, когато се присъединих към групата, Tomas и Henrik Olsson вече бяха написали близо 90% от музиката, така че не мога да се похваля с някакъв особен принос. Работата ми се състоеше предимно в това да изпробвам вокалните линии, които вече бяха почти изцяло написани, но впоследствие променихме доста неща, тъй като бяха пригодени за гласа на Urban. Щеше ми се да можех да звуча като него, но след някоя и друга година и повече опит, кой знае?

Имаш ли любима песен от албума?

Откриващата “Moria” си остана една от любимите ми, защото най-точно отразява съвременното звучене на Bloodbound. Тежка, епична, с много мелодии и страхотни китари - сигурен съм, че ще звучи убийствено на живо, тя си е завършен хит. Също и “Brothers of War” - балада, в която се разписах с по-дълбоко и емоционално участие... ще ми е интересно да видя реакцията на феновете.

Новите ти колеги преди време посетиха България като съпорт на HammerFall и Sabaton. Ще имаме ли възможност да видим и теб? Как те приеха феновете на “старите” Bloodbound?

Това турне сигурно е било страхотно! Искрено се надявам в скоро време да ви зарадваме с второ посещение, но за момента сме съсредоточени изцяло върху промоцията на албума и почти всеки ден даваме интервюта. Тоест, все още не знам как ще ме посрещне фен базата на групата, все пак съм новото лице в състава. Надявам се да мине добре... в началото на юни ще свирим на фестивала Metalfest в Чехия и Унгария, а после ще започнем собствено европейско турне. Засега не мога да разкрия никакви подробности, защото и ние самите все още не сме наясно. Но при първа възможност ще посетим България, в която аз бях на почивка преди години, впрочем. Имате хубаво морско крайбрежие.

Е, дано успееш да се насладиш на нещо повече от морския бриз тук. Любимият ти вокалист случайно да се казва Tobias Sammet, между другото? В “Unholy Cross”, а също и в Dawn of Silence доста ми напомняш на него.

Един от любимците ми, да. Поредното доказателство, че човек трудно може да се измъкне от сянката на идолите си. Винаги съм харесвал стила му на пеене в Edguy и Avantasia и определено е сред най-почитаните от мен певци. Също така и Bruce Dickinson, Freddie Mercury, Ronnie James Dio, Jorn Lande, Urban Breed, Joacim Cans.

Всичките са страхотни изпълнители. Не само вокално, но и от инструментална гледна точка явно сте се повлияли от Maiden, HammerFall, Masterplan, Avantasia/Edguy за създаването на албума…

О, да, безспорно. Далеч не искам да кажа, че съм единствен почитател на гореизброените, хаха! Момчетата са не по-малко фенове от мен, така че с “Unholy Cross” донякъде записахме и трибют към имената, които най-много са ни вдъхновили. Албюмът е кръстоска между новото и старото лице на Bloodbound, с доста примеси от класически хеви и пауър метъл, подсилени с много мелодии, енергия и музикантски хъс. Ако не греша, това ще е и един нов старт за нас.

Многообещаващо начало, наистина. Пожелавам си да чуя от първа ръка и концертната му страна, така че ще ви чакаме тук. Имаш ли последни думи за читателите на Metal World и феновете си в България?

Благодаря на всички за подкрепата! Ще съм щастлив да пея за вас и да се запознаем лично. Ще наминем през България при първа възможност, дотогава бъдете здрави и все така отворени за добрата музика.

До скоро, Patrik! Благодаря за отделеното време, пожелавам ти още повече успехи!

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт