Ревюта
Група: The Mountain King      Албум: Hitting Stellar Pipes      Автор: Alice      Юни, 2018
The Mountain King - Hitting Stellar Pipes (ревю от Metal World)

Имайки предвид, че през последните години всички видове жанрове и класификации в метъла започват да стават все по-голяма отживелица и по-скоро част от миналото, ъндърграунд сцената вероятно е мястото, за което можем да кажем, че вече са почти изцяло изчезнали. В този ред на мисли, насочваме вниманието си към създателя – The Mountain King и творението – “Hitting Stellar Pipes”, които са два блестящи примера за това колко невъзможно е да опишеш нещо толкова далеч от всякакви думи и толкова близо до сърцето и душата. И в случаи като този, определенията нямат никакво значение.

Една добра новина за търсачите на актуална, значима и дълбокомислена музика с послания и смисъл, леко откачена и същевременно композиционно възхитителна – търсенето вече лесно ще намери своя чакан резултат. Обгърната в мистерия и мрачна атмосфера, това е новата творба на проекта The Mountain King и човека-група Eric McQueen, който е в индустрията от много, много дълги години и с оглед на новия му запис, определено знае какво прави там. Албумът включва смесица от безброй жанрови частици, както и големи и малки дози стоунър метъл и рок, дроун, дуум метъл и пост-рок – всичко това комбинирано в необятна синева от звукови експерименти и кристално чисти емоции. “Hitting Stellar Pipes” показва и завидни инструментални умения, заради които записът не се нуждае от синтезатори и компютърна обработка, а включва само и единствено истински инструменти, като например неочакваните диджериду, ситар и виолончело, записани във Венецуела и Германия. Подобно на легендарните и тежки отвъд всякакви граници на разумното банди като Sunn O))) и YOB, The Mountain King изследва някои от най-морбидните и екстремни измерения на дуум, дроун и пост-рок подразделенията. Едно нещо е сигурно – това със сигурност не е музика за хора със слаба психика и нерви, но феновете на всичко, изброено до момента, моментално биха се влюбили в “Hitting Stellar Pipes”.

Емоционалната мощ и ударната сила на албума се стоварват още в първите секунди на заглавната композиция. Не е лека работа да приковеш и задържиш вниманието на хората с 34-минутна песен, но този път се оказва повече от лесно. Напрежението в нея се покачва много бавно и постепенно, като те държи на ръба през цялото време, само с помощта на авангардни звуци и един нежен китарен мотив, който се появява за секунди и после тихо се слива с изчистения фон. И тогава, 15 минути след началото ѝ, цялата потискана досега енергия се отприщва, когато най-сетне чуваме и вокалите – атмосферата става още по-дълбока, тъмна и поглъщаща.

Следва “Call Of Mothra” – още една изключително дълга песен, но, разбира се, казано в най-добрия възможен смисъл. Очевидно дори и още 28 минути емоционална разруха и композиционен гений не са достатъчни, за да обгърнат всичко, което The Mountain King има да покаже. Второто парче в записа е дори още по-китарно ориентирано и предлага много по-екзотично настроение, най-вече заради всички нови инструментални инспирации. Дълбочината на музиката става още по-огромна с всяка секунда и няма начин да не попаднеш в капана ѝ. Въртележката от чувства продължава да се върти и няма никакви намерения да те пусне да слезеш. Поне не и в близко бъдеще.

Дори да изглежда неизчерпаема и безкрайна, скоро след последните моменти от “Call Of Mothra” завладяващата история на “Hitting Stellar Pipes” стига до своя край. В албум, където музиката говори сама за себе си, по-силно от всякакви думи, всички изговорени слова наистина изпъкват. Двуминутната, трета и финална част от записа носи името “Mothra's Legacy I (Egg)” и прилича повече на разказ, отколкото на песен, но въпреки това е чудесен завършек на цялото пътешествие, през което минаваш в компанията на The Mountain King.

Меко казано труден за възприемане, но заслужаващ цялото отделено му внимание, новият албум на Eric McQueen успява да те накара да се замислиш, да чувстваш и да осъзнаеш много повече неща за себе си и за света, отколкото някога си си представял, че е възможно. Стига да можеш да му се насладиш и да се потопиш напълно в бездънния океан от вдъхновение на “Hitting Stellar Pipes” – заключен някъде между здравия разум и пълната лудост.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт