Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
DARK MOOR
Автор: Dragontear
15 Декември, 2007

Интервю с Daniel Fernandez - басист на Dark Moor.

Dani, здравей! Първо нека започна, като ти благодаря за тази възможност да проведа интервю с една от любимите ми групи. За фен като мен това означава, че част от мечтата ми се сбъдна. Е, нека почнем с въпросите: какво ново около Dark Moor?

Здравей! Всичко е идеално в групата, чувстваме се страхотно, всичко е перфектно!

Новият ви албум се казва “Tarot” и всички песни съответстват на някои от тези карти. Защо кръстихте албума така? И защо избрахте точно тези символи за песните?

Всичко стана на път за Италия, по време на турнето за “Beyound The Sea”. Не знаехме какво да правим за следващия албум и Enrik даде идеята за картите Таро, която се хареса на всички ни. Така определихме и символите за песните, които трябваше да бъдат композирани.

“Tarot” концептуален албум ли е?

Не бих го нарекъл концептуален. В него няма герои, нито история. Всяка карта носи свое собствено усещане. Затова не го виждам като концептуален албум.

Очевидно е, че “Tarot” е гениален албум. Откъде черпите вдъхновение и идеи за вашата работа? Музика, книги, филми, както обикновенно, или имате специална тайна формула за създаване на добри албуми?

Да, благодаря. Вероятно знаете, че Enrik е основният композитор и текстописец в групата. Той е пристрастен към книги и филми и всичко идва оттам. Исторически личности, факти... изобщо всичко, за което можете да се сетите, идва от тях.

Записахте клип за песента “The Chariot”. Защо избрахте точно нея?

“The Chariot” е песента, която най-силно се откроява в албума. Тя не е типичната песен за Dark Moor и именно затова избрахме нея. Аз смятам, че е чудесен сингъл с чудесен припев и вокална линия. Какво друго може да се желае?

Неизбежно е да споменем колко силно Dark Moor са повлияни от класическата музика. Като пример ще дам вариациите от Моцарт, които изпълнявате на живо. “Dies Irae”, “Vivaldi’s Winter” и сега “The Moon” в “Tarot”. Можеш ли да ни дадеш подсказка за това, което да очакваме занапред?

Да, за всички тези песни си има причина. В Dark Moor класическата музика играе много важна роля и във всеки албум има класически мотиви от Бетовен, Вивалди, Моцарт и много други. Вероятно за следващия албум ще има още по-голяма изненада!

В момента върви вашето турне и имате дати не само в Испания. Има ли място, на което бихте искали да свирите?

Разбира се! Винаги има държави и градове, където искаме да свирим. Мисля, че засега всички от групата искаме да посетим Япония и това е нещо, което сме си поставили за цел. Също така в САЩ и някои градове в Европа...

Е, другата част от мечтата ми, за която споменах, е да видя Dark Moor тук в България. И съм сигурен, че не съм единствен. Какво всъщност знаете за България? И очаквахте ли, че ще сте популярни тук?

Ще бъде чудесно някой ден да свирим там и да видим, че групата ни е ценена. Истината е, че аз не знам нищо за България. Съжалявам! Но обещавам да се поинтересувам и да разбера повече за вашата държава.

Кой песни от Tarot са ви в концертния сетлист?

Свирим много песни от "Tarot": "The Chariot", "Lovers", "The Emperor", "The Star", "Death". Хвърляме доста обстоен поглед на албума.

Кои песни от старите албуми изпълнявате?

Свирим най-важните. "In the Heart of Stone", "From Hell”, "The Silver Key”, "Nevermore", "Wind like Stroke". За всеки концерт променяме сетлиста. Сега вече можем да си позволим този лукс.

Поглеждайки назад към всеки албум на Dark Moor, се забелязва развитие в музиката. Песните стават по-сложни, по-симфонични и разбира се, по-перфектни. Какво е мнението ти за “Tarot”, сравнен с миналите ви творби “Shadowland”, “Hall Of Olden Dreams”, “Gates OF Oblivion”, “Dark Moor” и “Beyond the Sea”?

Мисля, че ти каза всичко. Композициите, продукцията и звукът на този албум са на съвсем друго ниво, сравнението е излишно. За всеки запис ние даваме сърце и душа и не гледаме просто да направим албум, за да се отчетем. Лично аз смятам, че “Tarot” е най-добрият албум, който сме правили досега в много отношения.

Мислили ли сте да презапишете някои страри песни? Говоря конкретно за албума “Shadowland”. Казвам го, защото музиката и групата сега са на по-високо ниво и ще е интересно на феновете да чуят любимите си парчета с нов аранжимент.

Да, мислихме над този въпрос, но смятам, че е по-добре да записваме нови албуми, отколкото да се връщаме към старите. Това презаписване и подновяване нещо не ни се удава, но нали знаете... “никога не казвай никога”.

Един от любимите ми албуми е “Dark Moor”. Когато го чух през 2003-та, си помислих, че е първият ви албум. Бях изненадан да открия, че преди него имате още три невероятни записа, а не ви бях чувал дотогава. И така, защо кръстихте четвъртия си албум “Dark Moor”? Има ли нещо общо със основната смяна в състава на групата?

Ами да, именно заради това беше. В този период от кариерата ни с новия състав решихме, че ще е добре за едно свежо начало. Беше правилно решение.

Сигурно е трудно за една банда да смени вокалист. За албума “Dark Moor” вие сменихте почти целия състав. Гласът на Alfred наподобява много този на Elisa и понякога още се чудя как сте направили такъв перфектен избор. Каква е историята за раздялата ви през 2003-та и избора за заместници?

Мисля, че смяната беше перфектна. Alfred е отличен певец и се справи невероятно добре на прослушването. Най-трудната част беше изборът на вокалист, а при останалите членове нещата бяха доста по-прости.

Скоро сменихте и друг член – барабаниста ви Andy C. Почти на всеки албум сте с нов или липсващ член. Смяташ ли, че сега съставът ви е стабилен и ще можем да видим лицата на всички ви на следващите промо снимки за бъдещи албуми?

Смятам, че групата сега е в своя апогей. След големи промени нещата винаги са сложни, но ние минахме този период. И съм съм сигурен, че ще видите грозните ни мутри в следвашия албум.

С кои музиканти бихте искали да работите и евентуално да поканите като гости в следващи албуми?

Бихме искали да работим с много музиканти, но в момента не се сещам за никой, който да дам за пример. Сигурен съм, обаче, че за другия албум ще има изненада.

Какво мислиш за работата на Elisa с другите й групи - Dreamaker и Hamka?

Много добри неща. Тя винаги е нещо специално за нас!

Нетипично е за група с шест чудесни студийни албума да не е записала и издала концертен аудио или видео материал. Имате ли такива планове завбъдеще?

Разбира се! Мислим го от край време, но ни е нужна малко повече подкрепа. За да издадем DVD ни трябва повече популярност, но всичко това е в главите ни и предполагам, че някой ден ще се случи.

Можем ли да очакваме нов албум на Dark Moor скоро?

Да! Започнахме вече да събираме идеи за нов албум, но е прекалено рано да говорим за това.

Какво би искал да кажеш за финал на българските фенове?

Благодарим на всичките ни фенове в България за подкрепата. Нямаме търпение да свирим някои ден там и да опознаем страната ви! Благодаря много и на теб за това чудесно интервю.

 

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт