Ревюта
Група: Obscura      Албум: Diluvium      Автор: Killer Rose      Юли, 2018
Obscura - Diluvium (ревю от Metal World)

Техничният дет метъл е един от най-трудните жанрове за критикуване, защото най-честите обитатели на териториите му са музикални виртуози, които не спират да изумяват с невероятните си способности. Тук обаче изниква и проблемът. Смелите полети в дебрите на предизвикателните ноти, скоростните бластбийтове, нелогичните ритми и извънземните бас линии често изсмукват емоцията, която много от нас се стремят да извлекат от музиката, и оставят единствено скелета на един замръзнал във времето робот.

Obscura са една от малкото актуални групи, които се борят срещу тези тенденции в жанра, балансирайки екстремния екшън с елементи на класически прогресив метъл, атмосферични пасажи и философски текстове. Днес космическата тетралогия, започната през 2009-а година с нахъсания “Cosmogenesis”, достига края си с величествена кулминация, озаглавена “Diluvium” (в превод от латински – потоп). Докато “Cosmogenesis” разказваше за сътворението на света, “Omnivium” – за еволюцията, а “Akroasis” – за философията, чрез която човечеството се самоанализира, “Diluvium” пресъздава апокалипсиса. Това се случва чрез комплексни лирически препратки към различни автори, учени и философи.

Структурата на парчетата в албума е значително по-праволинейна и лесна за възприемане, макар и цялостният стил на Obscura да е запазен. Откриващата “Clandestine Stars” те хваща за гърлото още от самото начало и в средата на песента вече си добил ясна представа за мисията, в която си въвлечен. Дори странните вокодър ефекти върху гласа на Steffen Kummerer, вдъхновени от Cynic, не са способни да те разфокусират.

Немската банда за пореден път се е опитала да избяга от стереотипите в жанра, намесвайки красиви акустични пасажи и неочаквани индъстриъл елементи. Именно тези експериментаторски похвати превръщат “Mortification of the Vulgar Sun”, “Ethereal Skies” и закриващата “An Epilogue to Infinity” в едни от най-добрите композиции в творчеството на групата.

Трудно е да отсъдим дали “Diluvium” успява да достигне величието на най-големите образци в прогресив дет метъла, но в творчеството на Obscura той несъмнено е логичният апогей, който навярно е бил планиран години наред. Само можем да гадаем към коя планета ще ги отведе бъдещето.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт