Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
DRAGONLAND
Автор: Lodborg
15 Ноември, 2006

Интервю с Olof Morck, китарист на Dragonland, по повод излизането на новия им албум "Astronomy". Благодарим на Animato Music / Century Media за любезното съдействие.

Здравей и поздравления за вашия нов албум “Astronomy”! Той е доста комплексен и изисква много музикално майсторство, за да се композира и запише. Албумът е също така и изключително оркестрален. Какво ви накара да предприемета такава голяма стъпка в развитието ви като група?

Благодаря! Изборът ни беше съвсем несъзнателен и по-скоро израстна съвсем естествено в процеса на все по-дълбоко и дълбоко композиране и пред-продукция. Ние бяхме работили с доста сложно оформление и аранжименти и преди. Двамата с клавириста Elias имахме силното желание да изучим музикалната теория и композирането на оркестрални пасажи за Dragonland беше израз на този ни интерес. Крайният резултат е следствие от огромно количество време и усилия, вложени в музиката. Само композирането на “The Old House on the Hill” ни отне пет месеца. Надявам се усилията ни да са дали добри плодове, но както и да е – това не беше досадна и еднотипна работа. Всяка секунда на творене и аранжиране на албума ми е доставила огромно удоволствие.

Каква е разликата в правенето на албум с толкова голяма продукция и оркестър?

Ами, няма как да знам, тъй като всичко това, което чувате в “Astronomy”, са най-обикновени синтезатори, оформени така че да звучат колкото се може по-реалистично. Elias е истински магьосник, когато стане дума за подобни детайли. Работата по продукцията на “Astronomy” е съвсем близка до тази на “Starfall”, говорейки за времето, което ни отнеха записите, но мисля, че този път бяхме неизразимо по-подготвени. Чувствам, че сме израстнали много като композитори – аз бях само на 22, а Elias на 23, когато записвахме “Starfall” и двете изминали години наистина са дали своето отражение.

“Astronomy” звучи по-тежко и зряло от предните ви албуми. До каква степен е допринесло участието на Nicklas в Prophanity и твоето в Nightrage за промяната? Да очакваме ли дори по-твърдо звучене от вас в бъдеще?

Всъщност, всички членове на Dragonland са свирили дет метъл в средата и края на 90-те и влиянията от този период винаги са били част от групата, но поглеждайки към самите композиции, това започна да си личи най-ясно в “Starfall”. Въпреки че продукцията беше прекалено лека и чиста, за да се откроят ясно тези елементи, този път се постарахме да ги изтикаме по-напред, без да прекалим напълно. Мисля, че “Antimatter” се оказа сполучлива комбинация от пауър и At the Gates-ки дет. Чудя се дали това е правено преди, хаха? Както и да е, получи се прекрасно при нас.

За “Starfall” работихте с шведската легенда Tom Englund. Има ли разлика в работата с Tom и Fredrik Nordstrom? Какво е влиянието на продуцента върху музиката на Dragonland?

Сигурно ще ме одерат жив за това ми изказване, но влиянието винаги е било минимално. Ние пишем ЦЯЛАТА си музика в етапа на пред-продукция и това означава, че всички елементи са били изчистени и когато влезем в студиото, ние просто записваме всичко с по-качествен звук. Този път самият аз взех дейно участие в продукцията. Не че сме много близо до идеите на други, но след като сме работили с години върху нещо, се опитваме да имаме собствено виждане за музиката си. Е, ако някой ни предложи идея, която ни хареса, ще я използваме, разбира се, но в повечето случаи сме само аз и човекът, когото записваме в момента. Странно е, когато чета ревюта за “Starfall”, в които сме критикувани за влиянието на Tom Englund и участието му с музикални идеи.

Да очакваме ли в скоро време концертен албум или DVD от вас?

Засега не планираме нищо подобно. По-мъдро ще бъде да съберем повече опит с концерти и изпълнения на живо преди да се решим на подобна стъпка. Не че сме зле на живо, мисля, че е точно обратното, но от доста време сме били съсредоточени върху композирането. Крайно време е да тръгнем на турне и да обърнем повече хора към нашата кауза.

За последните си два албума се отказахте от фентъзи текстовете. Защо?

Защото почувствахме, че тези теми са доста ограничени за музиката, която се стремим да създаваме. Например, при писането на песен с по-модерно звучене, ще бъде смешно и не на място да се пее за тролове и дракони. Но според мен все още има достатъчно място за експериментиране към фентъзи насоката, с която всичко започна. Кой знае, може някой ден пак да създадем концептуален албум. Стараем се да мислим по-отворено, когато стане дума за това.

Отново има женски партии в новия ви албум, но този път се срещат и харш вокали в “Antimatter”. Кои са тези гост музиканти и как се запознахте с тях?

Певицата е Elise Ryd, която преди е участвала в албуми на Falconer и Dreamland. Тя има прекрасен глас и е безспорно една от най-професионалните вокалистки, с които съм работил в последно време. Лично аз съм много благодарен за блестящото й участие в албума и се радвам, че тя хареса нашата музика. Харш вокалите са дело на новия фронтмен на Nightrage - Jimmie Strimell. Знаех си, че гласът му ще бъде идеален за подобен тип изпълнение. Той преминава с лекота между високи и ниски писъци и гласът му е прекрасно допълнение към вокалите на Jonas. Просто се заслушайте в комбинацията от фалцет и ръмжене в “Direction – Perfection” или “Antimatter”! Невъобразимо високо от Jonas и толкова ниско от Jimmie!

Безспорният шедьовър в “Astronomy” е епичният инструментал “The Old House on the Hill", разделен на три части. Каква е основната идея и история зад този приказен завършек на албума? Кажи нещо повече за раждането и композирането му.

Бих могъл да говоря с години за това. Идеята се зароди от едно мое хрумване да напиша композиция, подобна на филмов саундтрак, която да следва история, подобна на романите на Х. П. Ловкрафт или поемите на Едгар Алън По. Обикновено сме композирали по точно обратния метод – винаги сме писали текстовете след като музиката вече е била готова, но подготвянето първо на историята можеше да ни доведе до доста описателни и съответстващи партитури, които да отговарят на настроението в историята. Искахме да надминем направеното с трилогията “The Book of Shadows” от последния албум, но според мен дори прехвърлихме собствените си амбициите. Композирането на 14-минутна пиеса без каквото и да е повторение на риф или мелодия не е било правено преди в метъла. Или поне така мисля аз.

"The Book of Shadows" от вашия предишен албум има четвърта част в “Astronomy”. Защо? Да не би това да е някаква концептуална втъзка между албумите?

Да, наистина пренесохме историята от "The Book of Shadows" в новия албум. Смятахме дори да продължим тази композиция в “Astronomy”, но Elias вече беше направил уникалната партитура за “The Old House on the Hill” и въпреки че две “филмови” истории в един албум е малко излишно, решихме да включим четвъртата част на "The Book of Shadows" като пример за това, което ще последва в бъдеще. Ще се опитаме да създадем още три части за “The Book of Shadows" и то колкото се може по-епични. Много е възможно дори да ги включим в следващия ни албум.

Какви са бъдещите ви планове?

Ще тръгнем на турне и ще свирим колкото се може повече. Бъдещето все още е открито пред нас. Чакаме с нетърпение отзивите на пресата и феновете за новия ни албум, но това, което чувам досега, звучи наистина обещаващо. Иначе, лично аз съм в студиото и помагам за продуцирането на новия албум на Dreamland, а може и да поема на турне заедно с Nightrage през ноември. Освен това в момента давам и доста интервюта, но веднага след издаването на албума, ще се отдам само и единствено на Dragonland!

Какво мислиш за модерната метъл сцена?

Трябва да си призная, че не следя сцената така, както преди години. Но съм убеден, че има много банди в нашия стил, които се справят наистина успешно, особено DragonForce. Хубаво е да видиш други групи, стилови сродници, които правят наистина качествена музика. Освен това Dreamland от Гьотеборг имат бляскаво бъдеще пред себе си. Те наистина вляха нова и талантлива кръв в пауъра – проверете сами!

Кои са любимите ти метъл групи?

Аз слушам всякакви видове метъл. Винаги съм обичал старите неща на In Flames и Dark Tranquillity, а и последният албум на Аt the Gates не е никак лош! От по-новите банди харесвам Soilwork, Children of Bodom, Nightrage, Dreamland и още много. Но лично на мен ми допада и страшно много филмова музика, както и класическа.

Благодаря ти много за интервюто и успех!

Аз също ви благодаря! Поздрави на всички метъли в България.

 

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт