Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
FIREWIND
Автор: Sharon
15 Април, 2008

Интервю с Gus G. - китарист на Firewind.

Благодаря много за бързия отклик относно интервюто! Всички чакаме с нетърпение концерта ви с Kamelot на 18-ти април. Всъщност нито една от бандите не е свирила преди в България, лично ти имаш ли някакви очаквания?

Всъщност нямам никаква идея. Знам само, че билетите за концерта се изчерпват на доста бързи обороти, явно продажбите са на високо ниво и има силен интерес. Аз също нямам търпение, надявам се да се позабавляваме добре!

Как въобще се стигна до турнето на Firewind с Kamelot?

Самите те ни поканиха, предложиха ни да се включим в турнето, свързано с миналогодишния им албум “Ghost Opera”. В интерес на истината, вече имахме уредено съвместно турне с тях из Япония, което мина страхотно, така че решихме, че ще е добра идея да изместим фокуса към Европа.

Няма да преувелича, ако кажа, че “The Premonition” е най-силният запис на бандата до момента. Също така е и първият албум, в който съставът на Firewind е същият като този, работил по предшественика му. Значи ли това, че проблемите със смяната на музиканти са приключили?

Така изглежда! В момента в лагера на групата всичко е много добре, атмосферата е приятелска, нямаме някакви особени търкания спрямо музиката, която правим, което все пак е най-важното. Надявам се да се задържим така и през следващите години, няма какво повече да желая, след като съм повече от доволен от резултатите.

Като стана дума за атмосфера, опиши тази в “The Premonition”.

Като цяло записът е изключително директен. Ако трябва да го описвам с няколко думи, той е като юмрук в лицето, целенасочен, солиден, енергичен, въобще... МЕТЪЛ!!!

Албумът звучи доста по-китарно ориентиран от “Allegiance”, но пък за сметка на това няма особена клавирна изява. Нарочно търсен ли е този по-тежък стил?

Не, въпросът е там, че идеята ни въобще не беше такава, но след като направихме няколко демо записа, осъзнахме, че неволно следваме една по-тежка насока. Което определено ми допадна... Именно затова реших, че ще запазим настроението и ще създадем доста по-тежък албум.

Как би сравнил “The Premonition” с “Allegiance”?

Хм, по-скоро не бих го направил... Въпреки че наистина съставът на Firewind е един и същ, става дума за два коренно различни по душевност албуми. Освен вече споменатата тежка насока, просто решихме да експериментираме и да дадем воля на желанията си, което си личи.

Защо се спря на парче от “Flashdance” за кавър песента в новия албум?

Защо не? Много хора вече са експлоатирали това парче, опитахме се да направим същото, но по друг начин. Всъщност клавиристът ни Bob Katsionis беше този, който го предложи. Преценихме, че като добавим малко хард рок, много ритъм и още повече от духа на Firewind, опитът ще бъде успешен.

Този път не сте включили изцяло инструментално парче в албума, защо?

Самият аз не знам, просто не се случи. Няма определена причина. Може би ще включим инструментал в следващия си албум, ще видим.

Има нещо, което лично ме заинтригува. Става дума за песента “Into The Fire” и една препратка към Mystic Prophecy, където си свирил, бандата е сред любимите ми. Парчето ми напомни на техния стил – от рифовката до вокалните линии. Още повече, че в албума си “Savage Souls” те включиха композиция със същото име...

Разбира се, аз съм отговорен за звученето и рифовката при Mystic Prophecy. Формулата, която приложиха в “Savage Souls” фактически е тази, която използвахме в албумите “Regressus” и “Never Ending”. Да, може да се каже, че е на подсъзнателно ниво, но това си е моят стил, моите рифове. Права си относно настроението на песента. Когато я преслушвах, самият аз го забелязах, но не е целенасочено, просто така се получи. Колкото до заглавието - не е нарочно, текстът и концепцията нямат общи черти помежду си.

Стилът на Apollo Papathanasio напомня доста този на първия ви вокалист Stephen Fredrick. Това с конкретна цел ли е?

Apollo определено има остър глас, наистина напомня на Stephen Fredrick, но разбира се, той си има свой собствен стил. За мен това е един от най-забележимите певци в наше време, пееното му е типично, характерно, независимо дали говорим за класически рок или чист метъл.

Той самият участва и в други групи като Evil Masquerade и Majestic. Можем ли да очакваме да чуем в скоро време нов албум от тях, или по-скоро ще се съсредоточи върху работата си с Firewind?

Това си е негово лично решение. И двете банди се водят странични проекти, а и ако Apollo намери свободно време спрямо Firewind, не виждам защо не. Може да прави каквото желае, стига да е съгласувано и с нас, разбира се.

Как се чувстваш като един от най-уважаваните китаристи в съвременната метъл сцена?

Страхотно, както и се очаква! За мен е голяма чест да бъда признат на такова глобално ниво, както от другите музиканти и феновете, така и от пресата.

Би ли се съгласил да участваш в следващия албум на някоя от групите, в които си свирил?

Зависи. В момента нямам време за нищо друго, така че няма смисъл да се връщам назад. А и по принцип съм от хората, които постоянно се чудят какво и как да направят, за да си подсигурят най-добра алтернатива за бъдещето.

Можем ли да очакваме нов проект, при това положение?

Ако се вместя в свободното време, бих осъществил един проект, който в момента обсъждам с мениджърите си. Но това изцяло ще зависи от програмата на Firewind, която за момента е доста натоварена.

След толкова студийни албуми, не е ли време за концертно издание?

Да, планираме да издадем DVD догодина. Възнамеряваме да включим един от последните си концерти, този от родния ни град Солун. Получи се уникално шоу!

Откъде черпиш вдъхновение? Изброй любими групи, музиканти...

Вдъхновението може да дойде буквално отвсякъде. Но когато става дума за любими музиканти, списъкът е доста дълъг... Michael Schenker, Tony Iommi, Black Sabbath, Yngwie, Gary Moore, Paul Gilbert, Santana, Pink Floyd, Megadeth, Manowar, Scorpions и какво ли още не.

Какво знаеш за Forever Slave, другата подгряваща банда на Kamelot? Слушал ли си нещо от тях?

Да, само една песен, но музиката им не ми е по вкуса. Знам само, че са от Испания, че делим автобуса, както и че имат много привлекателна вокалистка! Готини хора.

Ще кажеш ли нещо на феновете си в България преди концерта?

Нямаме търпение да свирим при вас, съседи сме и най-накрая ни се отдаде възможността да ви посетим! Очакваме една гореща, задушна метъл нощ!

Благодаря ти много за отделеното време, ще се видим там. Успех!

 

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт