Ревюта
Група: Mob Rules      Албум: Beast Reborn      Автор: Arwen      Август, 2018
Mob Rules - Beast Reborn (ревю от Metal World)

Хубаво е, когато сред необятното море на пауър метъла все още се намират не само еднотипни камъчета, но и ценни перли. Спотаени в най-тъмните дълбини, но и улавящи прилива точно когато е необходимо, за да блеснат в цялата си прелест. На гребена на вълната сега са Mob Rules – банда, която е останала в сянката на големите имена в жанра, но със своя девети студиен албум доказва, че по нищо не им отстъпва.

В своята близо 25-годишна история, групата показва опит и творческо израстване, успешно достигайки до апогея си с “Beast Reborn”. За разлика от повечето свои колеги, немската шесторка сякаш се усъвършенства с времето и развива стила си – нещо, което отчетливо се забелязва в настоящия албум.

Мощта на звяра се надига в оркестралното заглавно интро и се отприщва окончателно в “Ghost of a Chance”, избрана напълно заслужено за сингъл. Песента е истинска експлозия от препускащи рифове, китарни импровизации и грабващи рефрени, напълно в духа и традициите на жанра. Перлата на настоящият запис обаче се крие в следващата я “Shores Ahead”, превърната в истински шедьовър. Наситена с мелодични вокали, епични рефрени и симфоничен завършек, тя е истинска наслада за сетивата за всеки пауър фен. Напевната “Sinister Light” изтръгва от пленителната атмосферата и връща темпото в коловоза на хард рока, но само за да ни отведе до следваща сериозно разгърната творба, “Traveler In Time”. Всичко започва с отмерените и успокояващи вокални парти на Klaus Dirks, напомнящи началото на театрална пиеса, и достига кулминацията си с китарни дуели и енергично темпо – своеобразен реверанс към творчеството на Avantasia. Стремителната “Children’s Crusade” удря право в целта с класическо хеви метъл звучене, мелодични сола и галопиращо темпо, и веднага влиза под кожата със своята безкомпромисност. Наелектризираното и най-дългосвирещо парче в албума, “War of Currents”, ни запознава с битката между Томас Едисон и Никола Тесла, останала в историята като войната на токовете. Независимо дали е постоянен или променлив, енергийният заряд се отприщва чак към средата на парчето и оставя усещането, че историята можеше да бъде разказана и в по-малко от осем минути. От гениалните учени преминаваме към великите мореплаватели с “The Explorer” – мелодична и енергична песен с грабващи китарни партии. Най-мрачната композиция в настоящия запис несъмнено е “Revenant of the Sea”, която редува нежни акустични китари, барабанни откоси и тежко темпо, обрисувани в тъмни краски и подсилени от чудесните вокали на Klaus Dirks. “Way Back Home” не впечатлява с кой знае какви заложби, особено след предшестващия я опус, но най-голяма изненада представлява закриващата “My Sobriety Mind (For Those Who Left)”. Това обстоятелство в никакъв случай не е породено от факта, че баладата не е логичен избор за последно парче, а идва от скучната му и някак еднотипна структура, която го прави излишно след комплексното представяне на албума.

Макар да не са първото име, което ще изскочи в класациите или в съзнанието на феновете, когато чуят за пауър метъл, Mob Rules доказват за пореден път, че не са за подценяване. А творба като “Beast Reborn” може напълно спокойно да се нареди до изявените записи за 2018-а година.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт