Новини
Екипът на Metal World представя “Skyforger” на AMORPHIS по БНР
Автор: Warrior Of Ice
14 Септември, 2018
Екипът на Metal World представя “Skyforger” на AMORPHIS по БНР

На 15-и септември, събота, екипът на Metal World ще гостува в предаването за концептуални албуми “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на Българското национално радио. То започва след новините в 22 часа, а ето я и темата му този път:

Епосът „Калевала”, едно от най-значимите произведения във финската литература, отдавна получи признанието на литературната критика, която го постави редом до такива заглавия като шумерския „Гилгамеш”, индийските „Махабхарата” и „Рамаяна”, гръцките „Илиада” и „Одисея”, римския „Енеида”, английския „Беовулф”, германския „Песента на нибелунгите”, персийския „Шахнаме”. Този труд има толкова съществено значение за хората във Финландия, че всяка година на 28-ми февруари те отбелязват неговата първа публикация през 1835-а година. Защото „Калевала” е поетична енциклопедия на финския народен живот, обобщена картина на древния свят. И още нещо: Джон Толкин признава, че „Калевала“ е един от източниците му на вдъхновение при написването на „Силмарилиън”, подобно на Лонгфелоу и неговата „Песента на Хаяуата”, създадена под влиянието на този епос.

Първите опити да се съберат и редактират стиховете в „Калевала” са от 1822-ра година и са дело на Закариас Топелиус, макар още през 1670-а година да са регистрирани записи на фински фолклорни текстове. Те обаче остават без съществено влияние, докато през 1835-а година финският учен Елиас Льонрот не публикува 12 хиляди реда, последвани през 1849-а година от второ издание, съдържащо 23 хиляди стиха с осем стъпков хорей. Всъщност първата изследователска експедиция за събиране на стиховете датира от 1827-ма година, като са извършени общо 11 такива експедиции и е интересно да се отбележи, че в по-голямата си част тогава стиховете са изпълнявани като песни в пентатоничен лад в съпровод на кантеле – петструнна цитра.

Действието в епоса се развива около приключенията на Вайнемойнен – вечният вълшебник певец, ковача Илмаринен и щуравия Леминкайнен. Основните сюжетни линии са свързани с опитите на Вайнемойнен да се ожени за дъщерята на магьосницата Лухи, която е стопанка на Севера и господарка на Похьола, северният край и страна на мрака. Друга част от епоса е посветена на приключенията на героите в опитите им да си присвоят вълшебната воденица Сампо, която произвежда сол, храна и злато за своя притежател.

Финландската хеви метъл група AMORPHIS посвещава поредица албуми с интерпретации на „Калевала”, сред които се спряхме на “Skyforger” („Небесен ковач“), техния девети студиен албум. Както и в предишните им издания, текстовете са английски преводи на фински стихотворения. Те са базирани на „Калевала” и са написани от Pekka Kainulainen – доста сложни и метафорични разкази за любовта, самотата, загубата, смисъла от съществуването и небесните герои.

За разлика от двата предишни албума на AMORPHIS, „Небесен ковач“ е базиран на различни части от няколко руни (глави) в епоса, но представени от гледната точка на един човек, като са фокусирани върху ковача Илмаринен. В този смисъл това е връщане към подхода от “Tales from the Thousand Lakes” („Приказки от хилядите езера“) от 1994-та г., в който са представени истории от различни части на „Калевала”.

 

Виж повече за: БНР
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт