Ревюта
Група: Korpiklaani      Албум: Kulkija      Автор: Alice      Септември, 2018
Korpiklaani - Kulkija (ревю от Metal World)

Една от най-добрите фолк метъл новини в последно време е, че дългогодишното чакане на заветната дата най-сетне приключи и е време отново да навестим Финландия. Заклетите фенове на жанра вече знаят, че ще разгледаме именно най-новото творение на една от бандите, които изключително рядко разочароват – фолк метъл легендите Korpiklaani. И да, напълно сте прави! Това значи и че е време за изобилни пиршества, реки от алкохол и много, много музика.

Краят на тригодишното трепетно очакване е увенчан с десетото студийно попълнение към дискографията на Korpiklaani на име “Kulkija”, което е тук, за да ни напомни за искрената радост и палаво настроение, заобикалящо финските брадати веселяци. Те стартират албума с бързата енергична“Neito”, притежаваща добре познатия ни парти дух, запазена марка на групата от много години насам. Следва “Korpikuusen kyynel” – една омагьосваща история за луната, лунните символи и гората, които са едни от многото силно присъстващи теми, съвсем традиционни за Korpiklaani. След повече от подходящото позитивно въведение, те ни представят една от по-“сериозните” песни, наречена “Aallon alla”. Тя носи много по-меланхолична атмосфера, щипка героична трагедия, смелост и тъга, но и много сила. Този път финландците определено изглеждат по-близо до природата от всякога и създават завладяващо чувство на носталгия по дома, присъстващо в повечето от парчетата. Същото това усещане продължава да се засилва с променливата “Harmaja” и “Kotikonnut”, която от своя страна успява да върне обратно по-голямата част от жизнеността. Това се случва и в последвалата “Korppikalliota” – песента за гарваните – вероятно най-тежката в албума досега. Скоро след това зазвучава “Kallon malja”, която също се отнася за природата, и по-точно скандинавската природа – за северната пустош, студа и примитивното. Парчето показва любовта на бандата към родината им и говори за несравнимата красота на северното сияние, вълците и тихото спокойствие на горите, изживяно на фона на прекрасната мелодия на цигулката, правеща “Kallon malja” още по-фолк ориентирана от предишните композиции.

След това изживяване има малка изненада за всички олдскуул почитатели на финландските музиканти, кръстена “Sillanrakentaja”. Тя се оказва едно от най-хеви метъл нещата, които сме чували от групата от самото ѝ създаване и разкрива изумителните им вокални и китарни умения. След Black Sabbath-ския трак идва ред на “Henkselipoika” – забавна препратка към един от многото комични герои на Korpiklaani, описан със стари фински евфемизми и северняшки хумор, като всичко това е придружено от заразително добро настроение. Следващата, десета част от “Kulkija” е “Pellervoinen”. В този по-бавен, но доста танцувален инструментал присъстват прекрасна фолк метъл цигулка, както и интригуващи легенди за лятото и древните времена. “Riemu” продължава започнатото и разгръща една от най-разнообразните страни на Korpiklaani, а именно поп рок влиянията им. Абсурдно забавното парче лесно се превръща в тотален хит. И след това, за жалост твърде скоро, е време за големия финал, състоящ се от едно невероятно музикално трио, чиято тематика се върти главно около финландските традиции, патриотизъм и най-вече страстта на бандата към музиката. “Kuin korpi nukkuva”, “Juomamaa” и “Tuttu on tie”, комбинирани заедно, създават силно емоционален и преломен край на записа, завършвайки с бавните и чувствени мелодии на “Tuttu on tie”.

Да направиш 70-минутен албум с 14 песни като група с 25-годишен опит и цели 10 творения зад гърба си и все още да впечатлиш и развълнуваш публиката си, далеч не е лесна задача. Но дори след четвърт век, Korpiklaani все още са във вихъра си и са много далеч от това да сложат край на магическото си приключение. “Kulkija” се оказва много по-сериозен и задълбочен от очакваното, но въпреки това включва всичко, което обичаме и ценим в бандата. Записът предлага композиционно и жанрово разнообразие, музикално качество и, разбира се, много хъс и желание. Без значение дали искате да изследвате дълбините на фолк метъла, или просто да се забавлявате, “Kulkija” със сигурност ще има какво да предложи.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт