Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
KAMELOT
Автор: Mort
01 Октомври, 2006

Лека-полека Kamelot се превръщат в абсолютни законодатели в пауър метъл жанра с разнообразната си музика и уникалните вокали на Roy Saetre Khantatat. Във връзка с най-важното DVD издание за тази година можах да си поговоря с техния китарист Thomas Youngblood, който да ни разкаже повече за създаването на тази великолепна продукция, както и за предстоящия им албум...

Любен, моля?

Да, на телефона.

Здравей, обажда се Thomas от Kamelot!

Здрасти, радвам се да те чуя! Как си?

Добре, а ти?
 

Добре, доста е студено тук в София. Може да се каже, че е една Студена Зимна Нощ...

Да, разбирам те!

За малко да не получа възможност за интервю с теб, явно графикът ви е много натоварен по отношение промотирането на новото DVD. Имайки предвид това, ето и моят първи въпрос: крайно време беше за група от ранга на Kamelot да издаде своето първо DVD, което идва логично след един от най-добрите ви албуми – “The Black Halo”. Щастливи ли сте от факта?

Да, мисля, че беше важно, имайки предвид, че “The Black Halo” беше голяма крачка за нас и сме много щастливи, че успяхме да заснемем този момент от нашата история на DVD. Освен това и звукозаписната ни компания ни подкрепяше солидно. Със сигурност времето за изданието беше точно!

Издавате DVD след цели седем албума, защо не по-рано?

Ами, досега не ни беше предоставена възможност да заснемем концерт, както ние искаме. Докато бяхме в Sanctuary, те нямаха желание да го направят, така че новата ни компания SPV сама дойде при нас с идеята да направим DVD, но от най-висок стандарт. Ние, естествено, веднага се съгласихме, защото искахме да го направим отдавна, а е и нещо много съществено в музикалното творчество на една съвременна банда.

Концертът е заснет под умелото ръководство на нашумелия режисьор Patric Ullaeus. Доволни ли сте от резултатът, излязъл под неговите и естествено вашите ръце? Какво могат да очакват феновете ви от “One Cold Winters Night”?

Да, определено сме доволни от него! Той има отличен поглед за ъгъл, движение, светлина. Иначе феновете могат да очакват едно ново равнище на концерт на Kamelot – с много светлинни и пиро-ефекти, театрално шоу, както и участието на много специални гости. Може да се обобщи като Kamelot шоу на стероиди! Искахме да включим всички съществени елементи от концертите си през годините, за които хората говорят постоянно.

Говорейки за специални гости, кои са те?

Това са Simone Simons от Epica, нашият продуцент Sasha Paeth, освен това Snowy Shaw от Dream Evil, жена ми Mary Youngblood, която е сопрано, Elisabeth Kjaernes и цели трима беквокалисти. Хора, които са работили с нас през годините и нашите фенове са искали да видят.

Приятно ли е да работите с музикантите от Epica и специално със Simonе, какъв човек е тя?

Да, те са много приятни хора! Simone е много сладко момиче, станахме добри приятели, през годината пътувахме много с тях. Мисля, че Simone се справя много добре с бързо залялата ги слава и се държи много земно и приятелски.

С какво това шоу се отличава от другите ви изпълнения? Дадохте ли си повече зор, знаейки, че се снима на DVD?

Аз лично не исках да свиря под напрежение заради това, но някои от другите момчета се понапрегнаха малко. Въпреки това концертът дава сравнително реалистична картина на лайв изпълненията ни. Останалите ни концерти не са много по-различни.

Имате нов кийбордист в групата, който е и официален член, не просто сесиен музикант. Кой е той и как го избрахте?

Името му е Oliver Palotai, той е половин германец и половин унгарец, свирил е в групата Doro. Използвахме сесиен кийбордист доста години. Винаги сме искали да имаме постоянен такъв, но трябваше да е подходящия човек. Oliver беше с нас през цялото турне и установихме, че се разбираме отлично с него, затова му предложихме да стане постоянен член на Kamelot и той се съгласи.

Вие сте изключителни музиканти, по мое мнение. Защо избрахте за изява метъл сцената, а не някой друг жанр, където вероятно бихте печелили повече?

(Смее се) Ами ние започнахме с този стил още в самото начало. Щастливи сме, че сме изградили една широка метъл рамка с Kamelot, като си позволяваме доста нетрадиционни отклонения. Това разнообразие в музиката ни амбицира да правим различни неща и Kamelot да е една различна метъл група. Нямаше да имаме такава свобода, обаче, ако правехме друг тип музика.

Много се радвам, че все пак сте избрали метъл!

Ха-ха, благодаря ти!

Какви са отношенията вътре в групата, вие с Roy шефове ли сте, или пък цари демокрация?

Ами, ако трябва да съм честен, аз и Roy взимаме основните решения. Винаги питаме и другите за мнение, но ние харчим най-много пари и енергия за групата, така че ние определяме пътя й. Въпреки това цари сигурност, която всички чувстват, затова и толкова години не е имало промяна в състава. Явно всички са доволни от положението си в Kamelot.

Kamelot не е комерсиална група, въпреки това една от най-известните в метъл жанра. Имате ли, нека я наречем финансова осигуреност, която да ви позволи да продължите с издаването на качествени продукции като последните няколко?

Да, името Kamelot определено се разрасна през последните няколко години. С албумите “Epica” и “The Black Halo” достигнахме ново ниво. С всеки нов наш албум е така и се надяваме да бъде оценен трудът, който сме положили. Ето, сега за пръв път се разкрива нов пазар за нас в Северна Америка, като проведохме първото си турне там. Така хората започнаха да научават за нас и предполагам със следващото турне там ще постигнем още по-голям успех.

Това е чудесно, при все факта, че там метълът не е най-търсената музика, особено този пауър метъл стил.

Да, но изглежда нещата се променят, и то не само за нас, но и за други групи. Именно заради това отсега планираме следащото си посещение там.

Говорейки за бъдещето, знам, че вече се подготвя новия ви албум. Можеш ли да ми разкажеш нещо за него?

Да, така е – работим по нов албум. След две седмици ще летим за Германия, където ще работим по звукозаписа. Всичко върви страхотно, много сме развълнувани и се надяваме да покажем нещо ново на феновете си. А след издаването му да направим ново турне и да посетим и София!

Да, това ще е чудесно! А ще търсите ли някакви нови насоки с новата си творба? В смисъл, сигурно сте изморени от два сложни концептуални албума?

Няма да правим концептуален албум. Поставили сме си нови цели, с които предизвикваме самите себе си като музиканти, но това ще e и Kamelot албум, така че смятам, че ще задоволим очакванията на феновете.

Сега няколко лични въпроса. Кои китаристи са ти повлияли най-много?

Отраснал съм с групи като Iron Maiden, Queensryche. Харесвам още Michael Schenker, Brian May от Queen.

Какво слушаш в момента?

Какво слушам в момента?! Хм, новото DVD на Nightwish, саундтракът към филма “Crash” – много различен ембиънт саундрак. Обичам да слушам музика в свободното си време, но това се случва рядко, поради много ми ангажименти с Kamelot.

България е малка страна, но ние не спираме да се надяваме, че ще ви видим на живо някой ден тук. Мислиш ли, че е възможно?

Определено! Ще ходим за пръв път в Чехия, Унгария, така че ще е възможно да дойдем и при вас.

Благодаря ти много за това интервю!

И аз благодаря много за подкрепата. Ще се радвам да се видим лично някой път!

Това ще е чудесно!

Приятен уикенд! Чао!

 

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт