Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
MYSTIC PROPHECY
Автор: Sharon
15 Юни, 2009

Интервю с R.D. Liapakis, вокалист на Mystic Prophecy.

Здравей! Поздравления за новия ви албум, получил се е страхотно и точно в традицията на Mystic Prohpecy. Каква е концепцията зад “Fireangel” и има ли тя нещо общо със “Satanic Curses”, както бяха свързани първите ви три албума?

Благодаря за топлите думи! Да, има идея зад музиката на “Fireangel”, но не е толкова цялостна, по-скоро се отнася до няколко теми. Обикновено пиша за проблемите, които ни засягат ден след ден, като войната, несправедливостта, глада, природата и т.н. Колкото до “Fireangel”, идеята е, че всеки от нас живее като “огнен ангел” – ражда се, унищожава всичко, до което се докосва и накрая умира, превръщайки се в прах. Много хора говорят за Апокалипсиса, но за мен той е започнал още в деня, когато човекът се е появил на планетата. Сякаш сме предназначени да вредим на света, в който живеем, затова и смятам, че във всеки един от нас се крие един малък апокалиптичен огнен ангел.

Как се чувствате като група, която не следва клишета в метъла? В наше време много пауър метъл групи гонят симфонично звучене и пеят за рицари, дракони и грандиозни битки, докато вие отговаряте с траш елементи и пеете за Ада, демони и всякакви такива ужаси?

По принцип не обичам да пиша за фантасмагории и нереални неща, защото смятам, че имаме доста по-важни проблеми на дневен ред и трябва да говорим открито за тях. Всички текстове в албума са на тази тематика. Слагам корави и мрачни заглавия на парчетата, защото всичко, което се случва с планетата ни, има твърде много общо със злото. Да не би да си попадала на жизнерадостни новинарски емисии напоследък? Как не! Това са и мотивите ми зад заглавията и самите композиции. Също така няма причина да правя нещо, с което вече се занимават толкова много банди. Музиката ни живее тъкмо благодарение на депресиращите текстове, затова и ние си имаме свой собствен стил. Трудно ми е да сравня групата с някоя друга от метъл сцената, но определено вярвам, че това е и най-голямото предимство на Mystic Prophecy!

Има ли сатанисти в бандата, или текстовете ти са толкова зловещи, за да кореспондират по-добре с музиката, както тези на колегите ви от Powerwolf?

ДА... Аз съм самият Луцифер! Муахахаха! Никой в групата не се занимава с такива неща, впрочем. Текстовете ни разказват за препятствията, срещу което е изправен обикновеният човек в наши дни, това е всичко. Разрушение, смърт и подобни жестокости, които се случват дори докато ние с теб си говорим. Принципно лирическата страна притежава доволно мрачни черти, но това поне в минимална степен ни отличава от масовата “позитивна” музикална сцена, нали така? Запознат съм с творчеството на Powerwolf, текстовете им са за вампири, върколаци, паднали ангели и подобни сатанински твари. За мен не е проблем, тъй като всеки има правото да пише за каквото желае – метълът и изобщо музиката нямат строго определени рамки, което е прекрасно. Текстовете на Powerwolf не ме грабват толкова, но момчетата правят великолепна музика и в крайна сметка точно това е важното!

Познатата комбинация между пауър, спийд и траш подхожда много на цялостното звучене на “Fireangel”! Ще продължите ли да изкарвате подобни албуми на границата на екстремната музика, или ще пробвате нещо по-различно занапред?

Тези, които са запознати с музиката ни, и въобще повечето ни почитатели са наясно, че бандата се развива постоянно! Никога не сме копирали свой предишен албум, само защото той е бил успешен, няма и да се случи. Ние сме група, която винаги се опитва да поднесе нещо ново, но без да губи корените си, а това е много важно, защото през годините феновете ни вярват безпрекословно и ни подкрепят във всичко, което правим. С други думи, няма причини, поради които да започнем да свирим по-различна музика, след като те ни приемат такива, каквито сме и най-вече заради музиката, която им поднасяме с всеки нов албум. Те просто знаят, че където и да е написано името Mystic Prophecy, могат да разчитат на 100% музика ала Mystic Prophecy без крехки гейски китарни мелодии и рифове за страхливци. Mystic Prophecy е шибан брутален метъл директно в лицата на всички!!!

Преминахте през многобройни промени в състава, а наскоро трябваше да търсиш заместници на цели трима музиканти за отрицателно време. Какво наложи това?

Разделихме се с басиста Martin Albrecth, защото неотдавна стана баща за трети път и беше съвсем ясно, че нямаше да може да отделя толкова време на бандата, тъй като щеше да му се налага да се грижи за три деца, което е съвсем нормално, разбира се. През изминалата година пък китаристът ни Martin Grimm буквално се счупваше от работа, а когато работиш без почти никаква почивка, далеч не ти остава толкова време за репетиции и писане на музика. Никак не ми беше лесно да им намеря подобни, камо ли по-добри заместници, защото и двамата не бяха случайни хора, които се намират под път и над път всеки ден! Първоначално забелязах Constantine, който свиреше в Nightrage, а после продуцирах албума на другата му група – Descending. Забелязах огромния му талант и веднага го попитах дали би искал да се присъедини към Mystic Prophecy. Така и стана, за мен той е сред най-ярките млади таланти и ако продължи така, след години ще си говорим за един от най-добрите китаристи на света, а аз ще гордея с това, че въобще някога е свирил с мен! Още повече, че е страхотен композитор, двамата с него написахме три песни за новата тава - “Father Save Me”, “Fireangel” и “Forever Betrayed”. От своя страна, Connie, новият ни басист, успя да ме впечатли сред 20 други музиканти не само заради отличната си техника, но и защото се справи блестящо с бек вокалите. Той е невероятен и всестранно развит музикант – свири на бас, пее чудесно, освен това се доказа и като страхотен композитор – можеш да чуеш това в “Across The Gates of Hell”, която написах с него. Барабанистът Stefan е в бандата от турнето ни към “Satanic Curses”, а сега вече е неделима част от нас. Лично аз не търсих най-добрите музиканти, които да заместят предишните членове на Mystic Prophecy, а такива, които да подхождат максимално на музиката ни.

Определено си успял, тъй като във “Fireangel” и тримата звучат така, сякаш са един екип от много дълго време насам. Тъй като вече имаш богат опит в това, какво трябва да притежава даден музикант, за да се спреш на него?

Избрах Constantine, Connie и Stefan най-вече защото са истински професионалисти, от което следва, че и тримата са наясно с това, което правят, но и наистина подхождат на звученето на бандата. Ако се заслушаш в албума, ще намериш чудесно доказателство за способностите им. Constantine е само на 21, а вече може да свири соло с такава страст, каквато в наши дни трябва да търсиш с лупа из метъл сцената. За мен конкретно в момента Mystic Prophecy има състав, в който всеки си знае мястото, но по-важното е, че всички даваме по нещо от себе си, така че винаги да поддържаме бандата жива!

Справяш се страхотно с продуцирането, но обмислял ли си някога да пробваш съвместна работа с външен продуцент? Кого би избрал, ако имаше такъв избор?

Не искам да звуча егоистично, но считам, че що се отнася до Mystic Prophecy, аз съм човекът, който знае как и най-вече може да придаде онова специфично звучене, с което се характеризира групата и до днес. Големите продуценти не ме вълнуват особено... Попадали са ми албуми, които са дело на едни от най-големите имена от продуцентската сфера, но въпреки това звучат ужасно – нищо лично, но не мисля, че всеки продуцент е способен да извърши чудеса с музика от абсолютно различни един от друг жанрове по такъв начин, че накрая всички да звучат еднакво добре. Всеки си има свой собствен стил на работа – например Neil Kernon никога не би успял да докара такъв мистичен звук, както и аз не бих могъл да придам необходимия саунд на прогресив бандите, които работят с него. Още веднъж, това няма нищо общо с егоизма и просто зависи строго от професионалните ни навици!

Преди време четох интервю с теб, в което говореше за сформирането на бандата. Защо се спря на това име, обаче?

Избрах го съвсем случайно, не беше свързано с музиката ни, защото тогава и не разполагахме с големи количества от нея, хаха! След като мина известно време, изведнъж усетих, че по някакъв естествен начин името бе започнало да се свързва идеално с мрачните ни текстове и звученето на самата група, така че дори не съм и помислял да го променям. Още повече, че звучи страхотно, едновременно тежко и мистично! Нали?!

Следиш ли кариерата на Gus G.? Харесваш ли музиката на Firewind в последно време?

Разбира се, че следя това, което прави и до днес! В Mystic Prophecy бяхме заедно в продължение на пет години и си прекарвахме чудесно! Чувствам Gus като брат, освен това той успя да постигне толкова много за минимално време. Чувствам се поласкан, че навремето открих такъв огромен талант като неговия. Firewind е банда на отлични музиканти, които успяват да пишат невероятно добри песни и да поддържат едно постоянно професионално ниво. Пожелавам им най-доброто и занапред!

Можем ли някога да очакваме нов албум от Valley’s Eve?

Да, вече дори има няколко композирани парчета, но трябва да намеря достатъчно време, за да запиша новия материал. Но ти обещавам, че ще чуеш нещо ново от Valley’s Eve, защото определено имаме какво още да кажем!

Преди време имахте много успешно турне с Primal Fear. С кои други групи би искал да споделиш сцената?

Хммм... Има много банди, с които ми се ще да свирим, но никога не съм си падал особено по мечтите. И все пак, ако някога имаме възможност да подгряваме някое голямо име, най-вече залагам на Iron Maiden. Това е извънземна банда с извънземни фенове, а и все пак, кой, по дяволите, не би искал да свири с Maiden?!

Имах възможността да присъствам на ваш концерт преди две години – имате невероятна енергия на живо и съм сигурна, че същото важи и за новите попълнения! Миналата година записахте изпълнението си във Вестфалия, да не би да подготвяте DVD?

Хаха, да, на живо сме месомелачки! Това ще продължи и занапред, защото Mystic Prophecy е лайв банда. Колкото до заснемането на материали, вече разполагаме с много такива и мислим да ги издадем, когато групата навърши 10 години. Това ще е своеобразен юбилеен подарък за всичките ни фенове, които ни подкрепяха още от самото начало, защото го заслужават и държим да им покажем, че са много специални за нас!

За осемгодишното си съществуване вече имате шест издадени албума. Как оценяваш прогреса на бандата през това време?

През цялото време се стараем да държим едно постоянно ниво, дори само от гледна точка на стила, затова и албумите ни звучат така цялостно. Ако групата е в добро състояние, въобще не бих се наемал да променям каквото и да е. Продажбите ни са добри, често правим концерти и плануваме да продължим да издаваме подобна музика и занапред. Защо да се променяме? Няма начин!

Харесваш ли това, което чуваш от съвременната метъл сцена? Кой те вдъхновява и въобще кой те въведе в света на метъл музиката?

Израстнах с музиката на 80-те години, някои банди от онова време ми повлияха в наистина огромна степен. Най-голямо въздействие като певец ми оказа Glenn Hughes, защото глас като неговия винаги си остава уникален за рок вселената. Прекланям се и пред други изпълнители като Ronnie James Dio, Ray Gillen, Mike Howe от Metal Church и Brian Howe от Bad Company. Дори и едно бегло слушане е способно да разкрие огромната сила и емоция, която струи от гласовете на тези хора, но и всеки от тях притежава свой собствен стил. Никога не съм се опитвал да ги копирам като вокалист, по-скоро се стремя да отлича това, което ги прави уникални на фона на цялата останала музикална сцена. Повярвай ми, понякога наистина успявам!

И накрая, кажи нещо на феновете си в България. Надявам се някога да се видим пак, този път на българска земя. Пожелавам на теб и бандата ти всичко най-добро!

Хей! Радвам се да чуя, че имаме фенове и в България. Съжалявам само, че досега не сме имали възможност да ви посетим. Ще се радвам много да погостуваме и да свирим за вас! Единственото, което бих отправил към тамошните феновете е: “Задействайте се и накарайте проклетите си фестивални организатори да ни довлекат там някой хубав ден!” Свирили сме в почти цяла Европа, но не и във вашата страна. Разказвали са ми за това колко всеотдайни са метъл феновете в България и ще е страхотно да се уверим със собствените си очи! Пожелавам ти успех и до скоро виждане, надявам се!

 

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт