Ревюта
Група: Einherjer      Албум: Norrøne Spor      Автор: WingWriter      Октомври, 2018
Einherjer - Norrøne Spor (ревю от Metal World)

Фолк метълът се наложи като водещо течение в екстремната музика в началото на първото и средата на второто десетилетие на века. Днес, вече към края на 2018-а година, жанрът вече е изживял бума си и бавно залязва, предоставяйки възможност за развитие на по-модерните направления. По периферията му обаче все още кипи сериозна дейност. Така нареченият викингски метъл е все още жив и макар и той да не е това, което някога беше, почитателите му са многобройни.

Заради силната си приемственост с блек метъла, който е ъндърграунд константа, творците в езическата сфера продължават да плячкосват океани и континенти, но най-вече си остават концентрирани в Скандинавия. Това, разбира се, няма как да е изненада – там винаги са били най-силни. Тази година едни от ветераните в жанра се завръщат, за да раздадат правосъдие.

Норвежците Einherjer съвсем не са непознато име. Не че скандинавците не са пословични с любовта си към метъла, но викингският квартет се е доказал не само в ъндърграунда. Групата има номинации за норвежките награди Грами, а зад гърба си вече има цели осем издания. Осмият албум носи името “Norrøne Spor” и премиерата му предстои да се случи през ноември.

Още на първо слушане впечатление прави това, че студената суровост, типична за блек метъла, тук почти я няма. Вместо това чуваме разни black’n’roll забежки, които, колкото и странно да прозвучи, изглежда целят да омекотят и дори да комерсиализират звука. Противоречивостта е сериозна и предвид това, много олдскуул блек и паган фенове вероятно няма да припознаят изданието като нещо добро.

Въпреки странния композиторски похват обаче “Norrøne Spor” ни предлага много и все висококачествени рифове – на моменти мелодични, а понякога и откровено първични. В песни като “Mot Vest” пък чуваме относително чисти вокали на припевите, които перфектно се вписват в обстановката и добавят този нордически викингски привкус, който прави стила толкова привлекателен. Подобна е ситуацията и в “The Blood Song”, само че тук основният мотив е толкова злокобен, че може да ти изправи косите. От време на време има и проблясъци с хубави китарни сола. Проблемът е, че тези сола би трябвало да звучат в хард рок или хеви метъл издания, а не в това, което се очаква тук. На места се прокрадват и осемдесетарски арт/прогресив мотиви, които допълнително усложняват обстановката.

С оглед горенаписаното, можем да кажем, че новият албум на Einherjer носи в себе си класата на норвежката метъл школа, но цялостното представяне на квартета е недотам убедително. Ето един типичен случай, в който ако беше подходено малко по-традиционно, резултатите щяха да са далеч по-сполучливи.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт