Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
NIGHTWISH
Автор: emerald
03 Май, 2006

Интервю с Tuomas Holopainen

Минаха шест месеца от последния ви концерт в Хелзинки. Наслаждавахте ли се на тази заслужена почивка?

Всъщност бях много зает, мисля че изминалите шест месеца бяха по-стресиращи от последните три години взети заедно, така че би трябвало да се върнем на турне, за да си починем. Занимавах се с правенето на DVD-то и писането на нови песни през цялото време, а и медиите бяха доста шумни покрай нас. Това продължи цели шест месеца, но най-сетне нещата затихват.

Имахте ли работа по подготвянето на DVD-то "End Of An Era"? Не сте оставили продуцентската компания да се занимава изцяло с издаването му и с цялата работа покрай това?

Не, аз разбира се бях нещо като ръководител на целия проект, но трябваше да се занимавам и с много други неща. Прегледах първата редакция на концерта и всичко беше почти перфектно, но трябваше да направя още някои малки промени. При документалния филм нещата протекоха по подобен начин.

Знам, че не искаш да разравяме миналото, но очевидно си гледал DVD-то... Това събуди ли у теб носталгия? Очевидно Таря е доста доминираща фигура в него, не си ли припомняш някои хубави неща от общото ви минало като група?

Всъщност имахме медийно представяне на концерта миналия понеделник в едно кино тук в Германия, тогава за пръв път гледах всичко на голям екран и изпитах, не знам, смесени чувства, най-добре би могло да се опише като горчива сладост. Но от друга страна изпитвах и голяма гордост от всеки на сцената, защото започнахме заедно преди десет години и това беше нещо като своеобразна кулминация на всичко, връхна точка на цялата ни кариера, символичната връхна точка. Така че бях горд със всеки и наистина съм щастлив, че имахме възможност да обезсмъртим шоуто по този начин.

Оповестихте името на DVD-то като "End Of An Era" преди всички да разберат плановете ви за промяна в състава. Бяхте ли изненадани от шока, който предизвикахте с публичното му съобщаване? За повечето хора "End Of An Era" означаваше може би промяна в музикалния стил, а не в членовете на групата.

Да, тук символичността е направо очебийна. Решихме да направим това DVD още в началото на 2004, далеч преди турнето, а идеята беше, че последното шоу трябва да е нещо зрелищно, което да заснемем и подготвим на DVD. Първоначаният план беше да включим оркестър и хор, но не стана така. Името End Of An Era се появи миналото лято, всъщност го измисли Марко, басистът ни, понеже аз просто не можех да съчиня никакво перфектно заглавие. Той ми се обади и каза нещо като "хей, какво ще кажеш за End Of An Era", тъй като в групата вече знаехме какво ще се случи, и да, мисля че това беше идеално.

Очаквахте ли медийния фурор, който това причини?

Много хора бяха шокирани и настана невероятна суматоха сред медиите, особено във Финландия; не толкова извън страната, колкото във Финландия, седяхме на таблоидите за 2-3 седмици. Във всяко толкшоу се обсъждаше въпросът за Nightwish. Дори министър-председателят на Финландия имаше мнение по въпроса. Беше направо абсурдно. Всеки изказваше мнение. По телевизията разни психолози ми казваха какво да правя с живота си, а някакви набожни хора идваха и твърдяха, че съм извършил голям грях и трябва да се моля на Исус, защото съм предал приятел и ще отида в ада. Получих доста странни писма и имейли, все едно съм направил сензационно откритие. Сега нещата са малко по-добре.

Министър-председателят? Уау, изглежда във Финландия дори правителството се интересува от метъл. Гордееш ли се, че си от страна с такова голямо наследство в това отношение?

Абсолютно, вярвам, че Финландия е единствената страна в света, където екстремните метъл групи винаги оглавяват националните класации. Само един пример, Children of Bodom бяха номер едно в музикалните класации за единайсет седмици преди няколко години и то не в рок класациите, а в националните и това е едно явление, което може да се наблюдава само във Финландия. Мисля, че метълът е нещо като национална музика.

А какво ще кажеш за участието на Lordi в Евровизия 2006?

Много се гордея с тях, това е хубаво, и аз гласувах за тях мисля пет пъти на финалите и те успяха, така че ще видим. Цялото съдържание на Евровизия включва всичко, което мразя в музиката, нали разбирате? Толкова е евтино, ужасно е. Така че се радвам, че накрая финландците предложиха нещо различно и леко шокиращо и наистина се надявам да стигнат далече.

Хм, не представяха ли и Nightwish Финландия една година?

Да, 2000, с песента "Sleepwalker". Завършихме втори на финалите във Финландия, публиката ни даде пълен брой точки, но журито ни отряза. Предполагам, че са ни направили услуга, така и не успяхме да стигнем до финала, което е добре.

И сега обратно в настоящето, току що започна търсенето на новата ви певица, как върви? Някакви положителни резултати? Или пък ужасни?

Става зашеметяващо, що се отнася за демо записите. Досега съм изслушал около 500 различни, изпратени в последните два месеца, а има още поне 100, които ме чакат вкъщи. Някой са добри, някой са посредствени, идват от различни места по света и ние проверяваме всеки един от тях, искам да подчертая, че не сме взели абсолютно никакво решение и изобщо не бързаме. Все още има по 20, които пристигат всеки ден, така че ще си дадем време. Лично аз ще съм доволен, дори да не намерим подходящ човек до края на годината.

Значи няма краен срок?

Съвсем не. Запазили сме всички студия за следващия албум, а аз съм написал песните и ще влезем в студио през септември, но както знаете, през последните 10 години певицата никога не присъстваше на репетициите, така че нищо няма да се промени. Очевидно, ако намерим човек следващата седмица, толкова по-добре, но може да стане също така добре и в момента.

И така, ако някой си мисли, искам да пея за Nightwish, какви качества трябва да притежава?

Последното нещо, което търсим, е евтино копие на Таря. Имам в предвид, че тя работеше перфектно, гласът й беше идеален за групата, така че това не трябва да се поставя на преден план; във всеки случай смятам, че смело ще поема в нова посока с женския глас. Най-важното е тя да притежава гъвкавост на гласа, трябва да умее да пее високите тонове с много сила, а баладите с емоция, не би било зле и да е с отличителен глас. Искам да кажа, че има много добри певици с индивидуалност, но най-трудно е да се открие излъчване, подходящ характер, защото е нужно тя да има не само глас, но и чувство за хумор и много кураж, защото можете да си представите ада, през който трябва да мине, когато я представим пред публиката.

Значи не мислите да направите това чрез медиите? Можете на използвате някое MTV или Pop Idol Typе show, за да си намерите вокалистка?

Получихме подобни предложения от една финландска и една чужда компании да направим reality TV show като INXS. Мисля, че това е абсурдна идея и лоша за имиджа на групата и освен това мисля, че сами можем да се погрижим за това.

Слава богу за това! Изморихте ли се от всички спекулации около новата ви певица? Изглежда невъзможно да отвориш музикално списание и да не видиш някоя утвърдена певица, асоциирана с вас. Например от предположенията на пресата, че Sharon den Adel или Liv Kristine ще пеят за вас.

Това са напълно безвкусни измислици на пресата и медиите, не може да вярвате на огромното количество клюки. Един ден Liv Kristine беше на корицата на едно от най-големите списания във Финландия, казвайки, че е новата певица на Nightwish. После имаше подобни случаи с Amy Lee и Simone от Epica. Почти всички метъл певици бяха провъзгласени като певици на Nightwish, но аз искрено се надявам, че хората не вярват на нищо от това. Имам в предвид, че единственият благонадежден източник за подобна информация е www.nightwish.com.

Обратно към DVD-то, това ще бъде единственото ви издание за известно време. Смятате ли, че феновете ви подкрепят? Какви бяха отзивите от DVD-то?

Хората изглеждат развълнувани. Естествено, има хора, които мислят "ще им дадем шанс", и ми се струва, че това е най-добрият подход към ситуацията, но за нещастие има и хора, които са заклети фенове на Таря и не биха приели нищо друго под името Nightwish.

Нещо, което е в твоя полза, е че в отвореното писмо до Таря ти говориш за любовта си към музиката и отказа да позволиш на славата и алчността да те обсебят. Каза, че не те интересува дали свириш пред 10 000 или 300 човека, това вярно ли е?

Точно така, звучи много банално и сигурно всички групи го казват, но това си е самата истина. Много е просто: всичко, което искаме, е да правим музика, обичаме това, харесва ни да сме заедно, да обикаляме света, да срещаме нови хора; знаете, че това е най-доброто, което човек може да постигне. Не ме интересуват продажбите; знам, че някои хора ще го приемат като самоубийствено отношение към групата, но ако от следващият албум продадем 100 000 копия вместо 1 000 000 и все още се забавляваме да сме заедно и да обикаляме света и да виждаме различни места - на кой му пука за парите?

Докато чакаме новини покрай албума ви, останалите членове на групата занимават ли се с някакви музикални проекти?

Nightwish определено ще се ползва с приоритет, щом започнем записите през септември, но разбира се Марко прави нов албум с Tarot, а Емпу си е основал нова група, наречена Brother Firetribe, която си е чиста хард рок банда, като тези от 80-те, в стил Van Halen, наистина са добри и ви ги препоръчвам; и аз свиря в няколко финландски рокендрол групи и участвам в концерти понякога. Все още се виждаме, живеем в различни градове, но винаги щом имаме възможност, се събираме да пийнем по нещо. Момчетата изглежда наистина са ми най-добрите приятели.

Значи всички сте заети с писането на новия албум? Това в самостоятелни усилия ли се изразява или се събирате понякога за обмяна на различни идеи?

При нас не става по този начин. Писането на песни е много интимен и личен процес за мен, така че наистина имам нужда от усамотение. Не мога да си представя Nightwish да запише албум като се натъпчем в репетиционната, както правят Pantera. Това е добър начин и му отдавам дължимото уважение, но не е нашият подход. Надявам се, че няма останете разочаровани. Чувствам истинска увереност в писането на новите песни, 15 от тях вече са готови и момчетат изглеждат наистина доволни от тях. Всичко, което ни трябва в момента, е певица.

 

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт