Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
NIGHTWISH
Автор: Mort
01 Май, 2006

Интервю с Jukka Nevalainen от Nightwish.

Скоро ще издадете третото си официално DVD, “End of an Era”. Каква стойност има то за вас като важен момент от историята на групата?

Както името подсказва, това наистина е един своеобразен завършек. Но той не е краят, а само едно ново начало. Имайки предвид и доста успешното световно турне след “Once”, ни се искаше да направим и достоен завършек, като заснемем за DVD-то концерта в Хелзинки. Така можем най-добре да покажем на всички какво всъщност представляваше Nightwish не само по време на турнето, а в момента като цяло.

Да. Илюстрацията на обложката е доста интересна - демон и ангел, обърнати гръб към гръб и искрящ стълб по средата. Символизира ли тя нещо специално?

Ами според мен е съвсем ясно: отразява положениeто в групата... всеки може сам да си направи изводите.

Как се чувстваше на сцената знаейки, че това е последния ви концерт с Tarja?

Истината е, че докато си на сцената, не си мислиш за това какво трябва да направиш след това. Самото шоу беше истинско удоволствие. Беше страхотно да си там и да свириш пред родна публика, да снимаш концерта... Но след това, когато осъзнахме, че ами това е - последният концерт е изсвирен, завесите са спуснати - сега трябва да уволним Tarja. Това стана веднага след концерта и разбира се не ни беше весело, но просто трябваше да го направим...

Какви спомени ще запазиш от миналото и какво очакваш от настъпващата нова ера за Nightwish?

За миналото... ами всичко! Не съжаляваме за никой момент досега. Деветте години с Tarja бяха наистина забележителни. А за бъдещето... Разбира се, първо ще търсим нова вокалистка на мястото на Tarja - това е основната задача за момента. И освен това започваме с работата по следващия албум на Nightwish. Tuomas вече е готов с композирането на всички песни и ще се захванем с репетициите, аранжиментите. Има доста работа, но се чувстваме добре и сме оптимистично настроени!

Разкажи нещо повече за End of an Era. Много групи нямат дори едно издадено DVD, а това е вече трето за Nightwish.

Една от причините да искаме да издадем този концерт е, че от предишният заснет за “From Wishes To Eternity” минаха вече 4-5 години. За този период доста неща се промениха - Marco дойде в групата, развихме се като музиканти. Така че беше тъкмо време да обновим образа на Nightwish като представяне на живо, да покажем какво представляваме днес.

Как би сравнил концерта в Hartwall арена с останалите от турнето?

Ами в общи линии това е просто един от всички концерти от турнето за Once. Разбира се, по-голям, повече публика и за пръв път имахме видео стени. John Two Hawks беше специален гост. Но самият концерт беше един сред многото - същите песни, същото шоу.

Беше ли по-трудно да свириш, знаейки, че те снимат?

Ние даже не забелязвахме камерите, докато свирихме! Някак си останахме слепи за тях и беше наистина лесно. Всичко вървеше по вода и ние просто се наслаждавахме...

Кое предпочиташ - да свириш на живо, или да записваш в студиото?

Да свиря на живо - определено! Това е лесен въпрос. Винаги съм мразил записите в студио и сигурно ще ги мразя до края на дните! Но пък сега за пръв път очаквам с нетърпение да започнем записите по новия албум. Интересно ми е да видя какво ще донесе бъдещето. Но все пак - изпълнението на живо е това, което най-много ми харесва.

Вие сте група с толкова много концерти зад гърба си. Как мислиш, че са ви се отразили като музиканти?

Ааа - това е невъзможно да се каже. Колко от подобряването идва от изпълненията на живо, колко от репетициите, колко просто от времето, което минава и ти остаряваш и може би помъдряваш - не знам. Разбира се, има значение, че свирим заедно, но до каква степен - никой не може да каже.

Каза, че до голяма степен материалите за новия албум са вече готови. Можеш ли да разкриеш нещо повече? Какво да очакваме?

Всички песни са вече композирани, но все още представляват груби демота. Почти невъзможно е да се каже какво всъщност ще излезе от тях - за мен звученето е подобно на Once, но разбира се ще има нови елементи, може би нещо съвсем изненадващо, като появата на индианеца в Once.

Не мога да пропусна този въпрос: още не сте обявили име на нова вокалистка. Какви качества ще търсите в нея?

Ами, не търсим определен тип вокалистка. Едно е сигурно - трябва да е жена. Но дали ще е с класическа техника или рок певица, или дори с по-поп звучене - не знам. За момента сме отворени към всякакъв вид гласове и ще решим по-късно. Но освен да има добър глас - с голям обхват, да може да пее високи ноти - трябва да е и с добър характер и разбира се, да има куража да заеме мястото на Tarja като лице на групата.

Ще поемете ли в нова посока с новата вокалистка? Ако да - каква?

Рано е да се каже. Както вече ти споменах, готови са само груби версии на песните и от тях може да излезе всичко.

Всички заедно ли ще направите избора? Ще има ли съгласие по големите решения занапред?

Nightiwsh е демократична група - всеки може да си каже мнението по всяко време. Но какво при всяка демокрация, трябва да има един човек с крайната дума и това е Tuomas, поне що се отнася до композирането и аранжиментите. Но със сигурност всеки може да каже каквото му е на ум и ще бъде чут. Така и трябва да бъде!

Какво правиш през свободното си време, когато не си в студиото или на турне?

Останалите си имат странични музикални проекти, знаеш. Marco заедно с брат си е в Tarot, Emppu – в Brother Firetribe, Tuomas – във For My Pain. През тази почивка аз няма да се занимавам с подобни неща. Смятам да прекарам времето със сина и дъщеря си. Бях далече за повече от година и половина и има какво да наваксвам.

Говорейки за тях - проблем ли са големите турнета за семеен човек като теб?

С малки деца вкъщи е все по-трудно да тръгнеш на турне. Но аз обичам турнетата и трябва да намирам начин. Определено трябва много да благодаря на съпругата си за нейното разбиране. За нея е по-трудно, отколкото за мен - тя е тази, която остава вкъщи и трябва да се грижи за децата.

Как се справяш със световната известност?

Ами доста е лесно - няма с какво да се справяш. Просто вървиш напред и се наслаждаваш на преживяното. Нови места, нови хора... лесно е! Не сме такава група, която да е на първа страница на таблоидите по света, така че е лесно...

По-различен ли си сега?

Това наистина трябва да го каже някой, който е бил до мен през цялото това време. Аз поне искам да мисля за себе си като за същия човек – такъв, какъвто бях преди девет години, когато започнахме с Nightwish това невероятно съревнование. Но, разбира се, всички сме с по девет години по-стари сега - пораснали сме. Но си мисля, че вътре съм си същото момче.

Имаше множество слухове, че ще свирите тази година в България. Смятате ли за в бъдеще да оправдаете очакванията на хилядите фенове, които имате тук?

Всъщност това е нова информация за мен. Но е жалко, че още не сме свирили при вас - винаги е хубаво да свириш на ново място. За следващото турне смятам, че ще използваме всяка възможност да посетим нови места и се надявам да дойдем и при вас в България.

Аз също! Какви групи слушаш напоследък?

Аз съм малко на периоди - понякога изобщо не слушам, друг път въртя непрекъснато нещо, което ми е харесало. Последното такова сезонно превключване дойде с Motorhead преди няколко месеца. Прочетох биографията на Леми, купих си всичките им албуми, няколко DVD-та. Сега те са постоянно в плейъра ми. Страшно ми харесват!

Е, благодаря ти за интервюто - всичко най-хубаво!

За мен беше удоволствие! И ще се видим скоро надявам се!

Дано, дано...

Ако зависи от мен - там сме! Весело лято!

И на теб... чао.

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт