Ревюта
Група: Nothgard      Албум: Malady X      Автор: WingWriter      Ноември, 2018
Nothgard - Malady X (ревю от Metal World)

Nothgard са от онези групи, очакванията към които винаги са високи. И няма как да е иначе – шедьовърът “Warhorns of Midgard”, с който немският (тогава) квинтет дебютира през вече далечната 2011-а, се оказа толкова брилянтен, че редица фенове спокойно го поставиха до големите мелодет класики като едноименния Wintersun и което и да е от първите издания на Children of Bodom.

Но след това като че ли нещо се обърка. Няколко странни ротации в състава и неориентираният “Age of Pandora” (2014) превърнаха Nothgard от големи таланти в просто добра мелодет банда. Фолклорните пасажи бяха заменени от симфонии, а директните и завладяващи мелодии отстъпиха място на амбициозни усукани структури. В “The Sinner’s Sake” (2016) се забелязаха някои положителни промени, но все още нивото беше твърде далече от класата, която групата наложи с дебюта си.

“Malady X”, четвъртият опус на Nothgard, съвсем сериозно претендира да възвърне и бетонира репутацията на немския (днес) квартет. За първи път и под шапката на голям лейбъл (Metal Blade), едва ли има по-подходящ албум, който групата да представи. В него няма нови формули, няма и нов подход. Новото е, че музикантите най-накрая се сетиха да създадат това, в което са наистина добри – звуково масивен мелодичен дет метъл от най-голяма висота.

Директните композиционни структури от “Warhorns of Midgard” отново са тук. Прибави към това и богатите симфонии от следващите два албума, но поднесени далеч по-зряло. Да, очевидно е, че Nothgard отдавна нямат претенции за каквито и да е прилики с фолк метъла. Това остана в миналото, в дебюта. Сега групата се чувства по-комфортно, гледайки в друга посока.

“Malady X” притежава всичко, необходимо за един висококачествен мелодет албум. След загадъчно-епичното интро следва хит след хит, а виртуозните китарни сола във всяка песен, превърнали се в запазена марка за групата, ще ти откъснат главата. Оркестрациите не са традиционните за симфоничния метъл, модернизирани са, на места се прихващат и любопитни sci-fi мотиви.

Както и в предишните издания, така и тук не може да се мине без участието на различни гост-музиканти. На първо слушане веднага се усеща гласът на Noora Louhimo (Battle Beast) в “Deamonium I”. В “Herald of Death” пък ще чуеш клавирно соло от Veli-Matti Kananen от Kalmah.

С “Malady X” Nothgard ни показват, че постигнатото с дебютния им албум не е било просто плод на чист късмет, а на нещо много повече. Лидерът Dom R. Crey е събрал около себе си още трима таланти, от които тепърва ще очакваме големи музикални постижения.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт