Ревюта
Група: Ghost Lights      Албум: Trading Characters      Автор: Alice      Ноември, 2018
Ghost Lights - Trading Characters (ревю от Metal World)

Говорейки за модерен и експериментален хеви метъл, в днешно време все по-често изглежда сякаш повечето творци от всички негови жанрове и субжанрове вече буквално са ударили дъното на изненадващите си креативни запаси и е почти невъзможно да се направи нещо ново по темата. Но понякога, и то за огромно щастие, от нищото се появяват банди, които успяват да се вдъхновят истински от огромното си метъл наследство и да открият нещо тотално различно, дори в ера, в която всичко вече е било показвано на даден етап… или на прекалено много етапи. Обратното на това е случаят с швейцарската формация Ghost Lights.

Формирани през недалечната 2014-а, Ghost Lights вече привличат доста внимание към себе си, дори и като група на скромните четири години. И след фундаменталната им смяна на вокалите през 2017-а и последвалата кратка албумна пауза, бандата най-сетне е готова да направи завръщането си, както и да започне изкачването си към нови творчески висоти с актуалното си творение, съвсем подходящо озаглавено “Trading Characters”. Това не е само ново начало и пълна промяна за тях, но и абсолютна музикална, лирическа и философска трансформация, пресъздадена в най-чистата ѝ форма. Е, време е да чуем какво е подготвил квартетът на Pipo (вокали), Mauro (китари), Maurizio (бас) and Ralph (барабани).

Още самото начало на откриващата “Stigmata” вече намеква за нещо обещаващо – забелязват се изненадващи класически хеви и мелодични вокали, смесени с почти роботизирани вокални ефекти и преобладаваща индъстриъл и електронна атмосфера, включваща идеални количества модерен и олдскуул метъл. Блендата от жанрове продължава да изненадва със следващото впечатляващо допълнение към албума, носещо заглавието “Alone”. В основните вдъхновения на Ghost Lights са преплетени и много агресия и меланхолия, но всичко при тях някак се свежда до растежа и личностното развитие, смекчаващи всичко негативно и апатично до искрено и неподправено вдъхновение. Всичко това се забелязва както в “Alone”, така и в повечето от останалите песни. Не само текстовете, но и почти всичко в записа излъчва мощ и сила, които няма как да останат незабелязани. “Pro-Dater”, е значително по-жизнерадостно и закачливо парче в сравнение с чутото до момента, но все пак е достатъчно сериозно, за да те накара да се замислиш. Няколко мига по-късно, “Hide and Seek” е представена като най-подходящото възможно продължение на историята. Напрежението в нея нараства бавно и постепенно, същевременно продължавайки да напластява безбройните малки чаровни жанрови елементи, вплетени в едно неразривно цяло. Дори не сме стигнали до средата на албума, а най-доброто все още предстои. “Wolves” внася неочаквано технично джент настроение и още повече агресия, което е чудесна предпоставка за хедбенга, които ни очаква съвсем скоро.

Окончателното впечатление, което шестата и заглавна песен оставя е за една спокойна и обрана композиция, предлагаща заслужената доза почивка след цялата лудост преди нея. Следва “Slumber” – без съмнение едно от най-изумителните парчета в албума, изобразяващо потенциала на Ghost Lights в пълния му блясък. “Pillbox”, от своя страна, е доста по-енергична и докосва по-тъмните и тежки лирични теми в записа, но отново представени в по-позитивна, отколкото негативна светлина. След това е ред на “Blood Draw”, която отново е по-джент настроена песен, с която шведите Meshuggah със сигурност биха се гордели. Перфектно планираните и изпълнени рифове, както и китарната класа на Ghost Lights за момента просто неземни. А след надбягването по грифовете, “Empathy” и “Reptile” заедно връщат обратно меланхолията и тишината, присъстващи в някои от най-запомнящите се части на записа. “Blind Paranoia” е поредният блестящ шедьовър на швейцарския музикален гений, който лесно може да се впише сред най-добрите попълнения в албума. Същото се отнася и за страхотния финал, носещ името “White”, който обобщава цялата жанрова палитра на “Trading Characters”.

След цялостното музикално и духовно изживяване, изключително разнообразно и богато в същността си, определено можем да кажем, че швейцарците са успели да измайсторят един от най-добрите модерни метъл творби за годината. Въпреки че изглежда сякаш идва някъде от бъдещето, “Trading Characters” все още се усеща изключително близо до днешната ни реалност. Леко мрачен, много комплициран и наситен с емоции, новият албум на Ghost Lights поставя прекрасно начало на обновената им кариера. И той, дами и господа, е пример за това как би трябвало да звучи модерният метъл.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт