Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
ANCIENT BARDS
Автор: Warrior Of Ice
21 Декември, 2018
Интервю с Ancient Bards

Ancient Bards са група, която дори в невероятната конкуренция на съвременната метъл сцена се отличава с изобилието от талант и отдаденост, което влага в музиката си. След като проведоха кампания за набиране на средства от феновете си, италианските надежди на симфоничния пауър метъл се завръщат на 25-и януари с четвърти студиен албум и нова глава от своята фентъзи сага. По този повод басистът Martino Garattoni и фронтдамата Sara Squadrani ни пренасят във въображаемия свят на “Origine”.

Поздравления за още един страхотен албум! Какви цели си бяхте поставили сOrigine?

Martino: Много ти благодаря! Страшно горди сме с този албум. Както с всеки от предишните ни записи, и сега се стремихме да надминем себе си и да създадем по-добра версия на Ancient Bards. Всеки аспект е от значение: този път се съсредоточихме върху разширяването на оркестрациите и обогатяването на аранжиментите, но същевременно обърнахме много внимание на графичното оформление, историята и т.н. Никога не оставяме нищо на случайността, за да постигнем резултат, който да ни представя най-точно.

Отне ви четири години и половина да издадете този албум. С какви предизвикателства трябваше да се преборите, за да го завършите?

Martino: Понякога личните проблеми застават на пътя ти и единственото, което можеш да направиш, е да се опиташ да ги разрешиш веднъж завинаги, след което да се завърнеш към работата си с още по-голяма енергия. Това направихме и ние – замразихме ентусиазма си, съхранявайки го за правилния момент, и когато той настъпи, беше все едно никога не сме спирали. Разбира се, осъзнаваме, че от гледна точка на феновете това е много продължителна тишина, така че чувствахме нуждата да им се реваншираме, като създадем по-добър продукт и по-завършено преживяване. Затова и искахме да включим максимално в процеса участниците в кампанията за финансиране на албума и да ги информираме за всяка наша стъпка.

Кампанията ви за набиране на средства беше много успешна. Според вас, какви са предимствата на този подход спрямо традиционните финансирани от лейбъл издания? Смятате ли, че това е пътят напред за метъл бандите?

Sara: Да, кампанията мина по-добре, отколкото очаквахме, и сме много благодарни на всички, които ни подкрепиха, защото без тях сега нямаше да има нов албум. Този подход има огромни предимства, особено за банди в нашата категория, за които вече няма такова нещо като финансиране от страна на лейбъла. Днес музикалният бизнес работи по такъв начин, че освен ако не си широко популярна банда, малките лейбъли просто не могат да си позволят да инвестират в теб. И макар звукозаписът в наши дни да е лесен и достъпен за всеки, качеството все още струва скъпо. Ако възнамеряваш да издадеш професионален продукт, какъвто ние вярваме, че феновете ни заслужават, всичко се превръща в една черна дупка за пари. Да издадеш албум означава да платиш за студио, графично оформление, снимки, видеоклипове, сесийни музиканти от хорове, актьори, реклама и т.н. Не знам дали това ще е пътят напред за всички метъл банди, но определено е добра посока във времена като тези. Да подготвиш кампания за набиране на средства изисква учудващо количество работа, но ти дава възможности, които другояче не би имал – възможността да разпространяваш музиката си с повече свобода и с ниво на качеството, близко до това, към което се стремиш.

Цялостният ви стил се е развил значително вOrigine – станал е по-обемен и напомня на саундтрак към някакъв епичен филм. Това умишлено търсен ефект ли беше, или просто резултат от естествената ви еволюция?

Martino: Бих казал и двете. За всеки музикант е присъщо да се развива и да се опитва във всеки следващ албум да демонстрира новите си знания и умения – поне при нас обикновено е така. Daniele например подобри разбирането си за това как се композират оркестрации, които да подсилват ефекта на разказа, както прави един истински епичен саундтрак. Феновете, които се включиха в кампанията ни, ще могат да чуят това в изцяло оркестралната версия на албума. Същевременно личните композиторски умения на всеки от нас претърпяха някакво развитие, което може да се чуе в рифовете с по-различен стил и хармонична хибридизация.

Тук има много разнообразие, както музикално, така и емоционално – от максимална тежест до спокойствие и лирични моменти; от безгрижност до трагедия. Всичко това звучи хомогенно, но не е музика, която човек би могъл да слуша между другото. Това ли е целта ви – да ангажирате въображението на слушателя, да го накарате да преживява албумите ви, докато ги слуша?

Sara: Да, абсолютно! Историята и музиката са много тясно свързани. Когато Daniele композира, той мисли за сюжета, след което го превежда в ноти и теми, стремейки се да въздейства на слушателя на много нива. Винаги съм чувствала музиката му като много картинна, което на свой ред ми е помагало с писането на текстовете и представянето на парчетата на живо. Надяваме се, че песните ни ще грабнат слушателя и ще го отведат на пътешествие; ще го накарат да нарисува сам в главата си картина за всяка сцена, всеки герой, всеки замък и всеки пейзаж от сагата.

Често ви наричат единствения достоен претендент за трона на Rhapsody. Това комплимент ли е за вас, или по-скоро не харесвате подобни сравнения?

Martino: Определено е комплимент, защото започнахме да се занимаваме с всичко това най-вече благодарение на тях и им дължим голяма доза вдъхновение. За тези, които не знаят, по време на първите ни концерти, когато нямахме достатъчно авторски материал, свирихме и техни кавъри. Разбира се, би било добре да се отделим от тези асоциации и да поемам по собствения си път – запазвайки признателността си към Rhapsody, но давайки на феновете нещо оригинално, с което да ни разпознават.

Всички звучат още по-професионално в новия албум, но най-вече Sara. Очевидно е, че тя слуша доста по-разнообразна музика от пауър и симфоничен метъл, което я прави една от малкото уникални вокалистки днес. Мисля, че заслужава доста по-голямо признание за таланта си от това, което получава.

Martino: Не бих могъл да съм по-съгласен. Ние сме страшно горди да ни представлява фронтдама като Sara – тя дава на бандата нещо уникално; нещо, което е рядкост в един жанр, който наложи вокалистките с оперен и по-лиричен подход. Всъщност понякога се случва така, че части от наши парчета звучат като в съвсем друг жанр благодарение на нейния принос, и точно това се стремим да постигнем.

Фабулата наOrigineзвучи много интересноможете ли да разкриете повече подробности около нея? Явно става дума за предистория на сагата за черния кристален меч от първите три албума. Имаме и нова главна героиня – коя е тя, за какво се бори?

Sara: “Origine” по-скоро се стреми да разкрие детайли от миналото, отколкото да бъде пряка предистория. Действието наистина се развива дълго преди това в първите три албума, в Белия кристален сват. Той е населяван от божествени създания, наречени Еони, а Eirene е дъщеря на Върховния – духовния водач на Еоните. Мисля, че основните теми в историята са за отговорността и силата на волята, която е нужна, за да вършиш добро.

Знаем, че Daniele е силно повлиян от японската култура, когато създава музика. Освен поредицата Final Fantasy, има ли други компютърни игри, анимета, или манга, от които да черпи вдъхновение?

Martino: Историята със сигурност е вдъхновена от Final Fantasy – тези ролеви игри отдавна имат огромно въздействие върху него. Изключая тях, не мисля, че има нещо конкретно, което да го вдъхновява. Както той, така и останалите от бандата обожаваме всякакво изкуство, свързано с фентъзито, което включва филми, музика и, разбира се, компютърни игри. Що се отнася до последните, японците просто са без конкуренция!

Имате ли представа за какво ще бъде следващият албум? Ще продължи ли историята наOrigine”, или ще се върне обратно в Lastworld?

Sara: Не съм напълно сигурна за детайлите, защото само Daniele знае как ще се развие всичко. Със сигурност ще се завърнем в Lastworld в даден момент, но не знам кога. Оставихме кралете в доста сложна ситуация и на всички ни се иска да разберем как ще се разплете тя, но лично на мен много ми харесват тези нови герои и ми се ще да ги изследвам по-задълбочено.

Официално имате нов китарист Simone. Как се запознахте с него, що за човек е? Какъв беше приносът му към новия албум?

Martino: Запознахме се със Simone още преди “A New Dawn Ending”, той дори записа вокали като гост за този албум. Когато Fabio напусна бандата, ни трябваше сесиен китарист, с когото да свирим на живо, така че му се обадих. Той е ненадминат, когато трябва да се изсвири нещо агресивно или да се запише някой дълбок рев. Освен това е много добър и забавен човек, така че след една година заедно го поканихме да се присъедини към нас за постоянно. Искахме да включим повече харш вокали занапред, което го направи очевидния избор, а за този албум той ми помогна да разработя някои рифове. Не на последно място, той може да върши буквално всичко, наистина е най-изобретателният човек, когото познавам!

Малкото концертни записи на Ancient Bards, на които съм попадал, звучат страхотно. Мислили ли сте за официално лайв DVD?

Martino: Всъщност бяхме обещали да издадем дигитално запис от един наш концерт в Холандия – това беше една от допълнителните цели в кампанията ни за набиране на средства. Не съм сигурен какво крие бъдещето, но със сигурност ще се опитаме да организираме нещо, защото тези песни заслужават да бъдат представени визуално!

Досега имахте доста добри обложки, но създадената от Vincent Lefevre заOrigineе на съвсем различно ниво. Какво търсихте, когато избирахте художник, и доколко е важен визуалният аспект за групата?

Sara: Винаги сме търсили художник, способен да предаде някаква чиста емоция чрез творбите си. Felipe Machado се справи чудесно, но този път имахме нужда от нещо различно. Тъй като визуалната страна става все по-важна и по-важна за нас, искахме обложка и оформление, които да въплътят духа на тази нова глава: друга ера, друг свят, други герои. Открихме Vincent съвсем случайно, но щом видяхме произведенията му, разбрахме, че искаме да работим с него – стилът му пасваше перфектно на естетиката, която беше в главите ни. Обяснихме му каква е визията ни и още от първия му опит се убедихме, че сме направили правилния избор.

Трудно ли е да успееш в наши дни с музика като вашата? Вярвате ли, че бихте могли да се издържате от бандата някой ден?

Martino: Музикалният бизнес се променя много бързо поради начина, по който хората подхождат към музиката. Всичко е бързо достъпно, можеш да слушаш каквото си пожелаеш, без да положиш каквото и да е усилие да го потърсиш. Лесно е да те видят, но е трудно да продължат да те виждат. Нашият жанр не е най-иновативният, но ние постоянно се опитваме да го развиваме и да предлагаме нещо оригинално, така че кой знае – ако продължим да работим здраво без прекъсване, може би това ще ни се отплати. Много се надявам!

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт