Ревюта
Група: Swallow the Sun      Албум: When a Shadow Is Forced into the Light      Автор: WingWriter      Февруари, 2019
Swallow the Sun - When a Shadow Is Forced into the Light (ревю от Metal World)

През последните години Swallow the Sun вдигнаха и без това високото качество на музицирането си до такава степен, че се превърнаха в може би най-влиятелните съвременни посланици на дуум метъла. Всеки техен албум е истинско събитие, което успява да обедини немногото фенове на този изпълнен с традиции стар, но не и архаичен жанр. А когато традициите заемат мястото си на напътстващ мъдрец и оставят на прогреса да води, тогава пътят е верен. Финландците никога не са се застоявали на едно място много време. Винаги измислят нещо ново, което успява не само да впечатли новите им слушатели, но и да зарадва вече запознатите с творчеството им. По този начин пласираха съвсем успешно троен албум през 2015-а. Едва ли са много съвременните групи с подобни постижения.

Тази година секстетът отново надскочи себе си. “When a Shadow Is Forced into the Light” не е троен, но затова пък е най-комплексният и цветен албум, който Swallow the Sun някога са издавали. Впечатляваща за пореден път е тънката нишка красив позитивизъм, прокрадваща се в иначе меланхоличните тонови постройки. Сега тематиката е насочена към мисълта, че смъртта е по-силна от живота, но любовта е по-силна от смъртта. Този лайтмотив се отразява във всяка песен от душата на твореца Juha Raivio. Последните няколко години бяха най-тежките в живота на основния композитор и текстописец. Той трябваше да се пребори с мъката по загубен много близък човек. “When a Shadow Is Forced into the Light” е отдушникът на насъбралата се болка. Меланхолията – красивата сестра на тъгата, е запазена марка на Swallow the Sun, но изненадващите на места леки мажорни забежки звучат свежо и веднага грабват вниманието.

Няма как да не ти направят впечатление вокалите. Напредъкът на Mikko Kotamäki е главозамайващ. В дебютния албум на групата, “The Morning Never Came” (2005), нямаше и загатване за огромния потенциал на чистия му глас. В “When a Shadow Is Forced into the Light” чистите вокали са преобладаващи, а екстремните – второстепенни. Личи, че вокалистът става все по-уверен и започва да експериментира с по-обширни хармонии, показващи широчини от диапазона му, които не бяхме чували досега. За пръв път слушаме по-сериозно изградени бекове – някои изпети от самия Kotamäki, а други – от новия клавирист на групата, който вероятно ще помага и при изпълненията на живо.

С “When a Shadow Is Forced into the Light” Swallow the Sun оставят настрана тежката си същност и залагат изцяло на мелодията. Албумът звучи като съчетание между първите два диска на предшественика му “Songs From The North” (2015), но с много по-богато звучене. Китарите тук често са в чистия канал и дават превес на клавирите и минималистичните оркестрации, чието присъствие е брилянтно измислено и изпълнено.

“When a Shadow Is Forced into the Light” е изданието, което показва най-добре израстването и майсторството на финландската група, която един ден несъмнено ще застане редом до легендите на жанра. Дуум метълът никога не е звучал по-съвременно.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт