Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
VOIVOD
Автор: SepulTeraHead
01 Юли, 2006

Интервю с Away от Voivod.

Здравей, Away, как си?

Благодаря, добре съм. Сега съм в офиса на Nuclear Blast в Германия и всичко е ОК.

Като начало, би ли разказал историята около създаването на новия ви албум? Предполагам, че читателите ни биха искали да я разберат от първа ръка.

Всичко започна към края на 2003-та година, когато си взехме почивка от свиренето по концерти и започнахме да импровизираме в репетиционната, като записвахме всичко. В началото на 2004-та имахме вече някакви оформени песни, които бяха най-доброто от импровизациите ни. Всъщност бяха записани само партиите на китарите и баса. Всичко това беше в лаптопа на Piggy и той го взе със себе си, когато отиде да се лекува от рак. Чак в началото на 2006-та Snake и аз записахме своите партии. Сега издаваме 10 от тези парчета, албумът се казва “Katorz” и ще е на пазара през юли. През 2007-ма ще издадем още един албум, направен по същия начин, защото имаше още материал.

Значи сте го записали един вид отзад напред?

Да, да. Обикновено се започва със записването на барабаните. А сега трябваше да слагам барабани върху китарните партии, което на някои места беше особено трудно. Трябваше да се концентрирам много, за да успея. Музиката беше готова, но нямаше никаква ритъм секция и ми беше много трудно да се ориентирам къде какви барабани да сложа. Трябваше да внимавам да не забавям много, или да не забързвам прекалено много темпото. Но съм много доволен от резултата.

Вече сте правили няколко интервюта по повод новия албум, говорили сте с журналисти поне – какви са реакциите на хората към новия материал?

Дотук отзивите са много добри. В албума има елементи от 80-те, 90-те и това, което се случва сега в музиката ни. Мисля, че е по-добър от предишния. И реакциите са повече от добри. Но има и нещо друго – може би след като Piggy почина хората се стараят да не са прекалено сурови с нас в оценките си. Има го и този момент. Но всички, с които съм говорил, казват, че го харесват.

На мен ми хареса, че се усеща едно саркастично, пънкарско настроение в целия албум.

О, да. Има точно такива Motorhead-ски пасажи, както и мрачни неща като Black Sabbath и въобще много различни елементи. Надявам се феновете на Voivod да го харесат.

Този път има ли пак концепция, която да обединява албума в едно цяло?

Не. Този път мисля, че Snake искаше да е по-актуален, да пее за по-належащи проблеми, отколкото в предишните албуми, които бяха с научно-фантастична тематика. Мисля, че този път не искаше да се отплесва далеч в бъдещето, защото нещата, които се случват в момента на нашата планета, са толкова лоши. Глобалното затопляне, войните, замърсяването – нещата, за които пеехме преди, сега стават реалност. Текстовете са по-политически, вместо да са научно-фантастични.

Ще има ли сингъл за радиата, или пък видеоклип и към коя песен ще бъде?

Специално за клипа много се двоумим, защото ще трябва да е без Piggy. Имаме концертни кадри от 2003-та, но там свирим стари песни. Мисля, че може би ще е най-удачно да направим един анимационен клип, но не знам на коя песен ще бъде и това е само идея по принцип. Една песен сме отделили за разни компилации, които излизат заедно със списания. Казва се “The X-Stream”. Нея можете да свалите и от сайта ни.

Някакви турнета замисляте ли да правите занапред, за да рекламирате “Katorz”?

На нас ни е много трудно дори да мислим да свирим на сцена без Piggy да е до нас. Засега мислим да довършим и другия албум с материала от лаптопа на Piggy и евентуално след това да свирим на живо с някой заместник. Но засега няма нищо сигурно.

Говореше се, че това ще е последният ви албум, но очевидно предстои поне още един. Дали той вече наистина ще е последен?

В интерес на истината, има и още материал на този лаптоп, отвъд това, което ще издадем догодина, но е в по-незавършен вид. Ще трябва с Jason и Snake да решим дали да довършим и тези песни и да ги издадем.

Струва ли ти се възможно да намерите евентуално някакъв постоянен заместник на Piggy и да започнете да пишете нова музика с него?

Най-вероятно не. Поне в близките няколко години. Може би след като издадем втория албум догодина ще направим турне с някой приятел като Andreas от Sepultura и това ще е всичко.

Значи албумът, който ще издадете догодина е бил толкова завършен, колкото и настоящия, в момента, в който сте започнали да работите върху него...

Всичко беше записано от тези джем сешъни от началото на 2004-та, но по-новите неща нямаха записани и бас партиите.

...Всъщност мислех да питам защо не го издавате направо като двоен албум още сега?

Отначало мислехме да отделим най-доброто и да издадем един албум. Но пък останаха още много добри песни за поне още един албум и затова решихме да издадем два албума с една година разстояние помежду.

Имате 14 албума и повече от 20 години като банда зад гърба си и в същото време не сте загубили култовия си статут и мнозинството от феновете си, за разлика от толкова много други банди от едно време. Как, според теб, успявате да постигнете това?

Не знам, всъщност. Знам, че през цялото време сме имали някакъв такъв “легендарен” или “култов” статут, но по някакъв “ъндърграунд” начин. Може би хората, които веднъж са станали фенове на Voivod, са си останали такива завинаги. Може би имаме около 100,000 почитатели в света, които винаги си купуват албум, като излезе и са много лоялни. Ние пък сме им много благодарни, защото това ни кара да продължаваме. Щом хората чакат нов албум, ще го направим заради тях.

А успявате ли да живеете от музиката си, или имате странични работи?

Аз имам своя собствена компания, където правя графични дизайни за други банди - обложки на албуми, дизайни за фланелки, такива работи. Иначе общо взето успяваме да живеем от музиката си от “Dimension Hatross” (1988) насам. А от работата с графичните дизайни си изкарвам допълнителни пари за вторични неща като дискове с музика и прочие. Всъщност, понеже притежаваме авторските права върху всичките 14 албума, парите не са особен проблем. От продажбите си правим нещо като постоянен фонд, от който си даваме един на друг месечни заплати, за това, че сме в бандата.

Чувстваш ли, че медиите отделят повече внимание на бандата сега, като сте с Jason Newsted?

Да, разбира се. Когато се присъедини към бандата, привлече много внимание и започнаха да ни споменават все по-често. И може би хората, които бяха чували името ни, но никога не бяха слушали музиката, най-сетне се решиха да ни пробват и затова може би продажбите на последните няколко албума са по-високи. Освен това Jason има свой собствен лейбъл и свое студио, което ни предостави за работа, когато записвахме предпоследния албум през 2003-та, така че ситуацията е много добра. Сега Jason ще участва в някакво реалити шоу по телевизията заедно с Tommy Lee и Dave Navaro. Около това сега се вдига много шум в Америка и сигурно ще се гледа много, така че ще привлече още повече внимание към Voivod.

Сега, когато банди като Celtic Frost се събират наново, вие издавате нови албуми, Dave Mustaine примерно се опитва да върне класическото осемдесетарско звучене на Megadeth и толкова други неща в този контекст, които се случват в индустрията, нямаш ли чувството, че има някакво връщане към 80-те? Сякаш се случват отново сега.

Ами, не знам. Тук в Америка всичко е ню-метъл. Примерно OzzFest е само с ню-метъл. Спомням си, че когато ние бяхме част от този фест, само Voivod и Cradle Of Filth не бяха ню-метъл банди от целия списък. Може би не в Америка, но пък има много траш метъл банди тук в Канада, а и в Европа. Обаче не знам дали това нещо става по-голямо. Колкото до 90-те – наистина си имахме своите проблеми, но особено към края като трио звучахме малко по-тежко и привлякохме нови фенове. Може би не издавахме толкова албуми, колкото преди или пък сега, но никога не сме спирали.

А какво мислиш за така наречената нова вълна на американския хеви метъл? Вие – траш бандите от 80-те, сте героите на това ново поколение банди.

Да, наистина имаме някакво влияние върху тези банди. Аз лично бях изненадан колко много съболезнования получихме, когато Piggy почина, от толкова много различни нови банди. Иначе от по-новите банди не виждам толкова много, които да имат някакви преки влияния от нас. Може би Opeth, Meshuggah, Darkthrone или пък Fear Factory.

Кои са 5-те ти най-любими банди?

Много обичам Iron Maiden, Judas Priest, Motorhead, също Cathedral. Също съм голям фен и на класическия хеви метъл като HammerFall, примерно.

Някакви последни думи за читателите ни?

Искам да благодаря на всички, които са подкрепяли Voivod през годините. Както казах и преди – не смятаме тази подкрепа за даденост. Ще се погрижим да издадем всичката музика, която беше измислил Piggy преди да почине.

 

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт