Ревюта
Група: Dream Theater      Албум: Distance Over Time      Автор: Стако      Март, 2019
Dream Theater - Distance Over Time (ревю от Metal World)

Dream Theater са сред групите, на които може да се разчита за свръхдози от странни и майсторски изпълнени композиции. Професионализмът, излъчван от всяко тяхно издание, е достатъчен да засрами всеки претенциозен музикант. Но това нямаше да има никакво значение, ако и резултатите не бяха успешни. И именно това е печелившият елемент: Dream Theater са единствените, които редовно успяват да превръщат сложните композиции в запомнящи се хитове.

Последният издаден от тях епос, себеописателно озаглавен “The Astonishing”, беше нова стъпка за бандата, която се опита да създаде цялостен мюзикъл. Емоциите на персонажите успешно бяха преведени в ноти, а намеренията им се лееха чрез мелодични слова из стабилния наратив. Несъмнено сред най-силните постижения на състава, “The Astonishing” постави висока летва за наследника си. А неговото име е “Distance Over Time”.

Още от траклиста се вижда, че амбицията е в по-малък мащаб. Докато това може да се види като стъпка назад, може да се приеме също и като глътка свеж въздух след предишната свръхсложна творба. На повърхността това изглежда като стандартен труд от Dream Theater. Изначало у слушателя съществуват притеснения. Прогресиите, които познаваме като типични за групата, тук се чуват често, при това в суров вид. По принцип музикантите винаги намират начин да разнообразят формулата си, но тук са решили да не се стараят толкова. И моментът, в който това спира да има значение, идва в по-късната половина на записа, когато изгрява серия от оригинални и запомнящи се парчета. Отдавна формацията не е издавала такъв набор от песни с хитов потенциал, една след друга. Отвъд това, разбира се, има цял куп нови оригинални рифовки и филове, които да впечатлят отдадените фенове. Единственият негатив откъм траклист е, че трябва да бъде посрещнат с доза търпение, докато се разкрие напълно – следствие от пореден наративен опит, вплетен в композициите. Това е чудесно, но не на същото ниво като последния път. Емоциите, характерите и намеренията на персонажите никак не се разпознават толкова лесно, да не говорим за самата история, която музиката се опитва да разкаже. Отвъд това всичко е брилянтно обработено и албумът определено си струва да бъде чут на стабилна апаратура, защото звуковата пъстрота на Dream Theater се засилва по малко с всяко следващо издание.

Ако траклистът не се опитваше да спазва някакъв наративен такт, слушателят би стигнал до задоволство по-бързо – това е истински негативният извод тук. Макар похватът да вписва история в музиката си да е новото любимо нещо на квинтета, това в случая дърпа музиката назад. Но колкото и това да е факт, силните сегменти греят по-силно.

Отново: това издание е следващата логична стъпка в развитието на състава. “The Astonishing” беше в нетипичен за тях мащаб и сега се опитват да поберат същото количество качества в по-лесносмилаем обем. Следователно, предвид че това си е чист експеримент, е нормално да намираме негативни белези в творбата. Изводът е, че Dream Theater продължават да са все така силни, при това до степен, в която не се побират в малък мащаб и се чудят какво да премахнат от себе си, за да звучат добре. Каквото и да махнат, то все ще ни липсва.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Danny Carey
Пич, каква висока летва те гони с The Astonishing? Това е доказано най-слабият албум на DT, откакто LaBrie е певец на групата.
Distance Over Time поправя щетата от недоразумението през 2016, без да е нещо изключително. Което за DT си е просто нормално състояние да издава прилични албуми след Train of Thought и Octavarium.

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт