Ревюта
Група: Illimitable Dolor      Албум: Leaden Light      Автор: WingWriter      Март, 2019
Illimitable Dolor - Leaden Light (ревю от Metal World)

Австралийската метъл сцена винаги е била учудващо експериментална. Макар и не особено голяма, тя е дала на света някои от най-известните групи в историята, а в същото време успява да поддържа и брутален ъндърграунд, пълен с всякакви екстремни творения. Illimitable Dolor носят в себе си познатата до болка на феновете на жанра австралийска злоба, но са успели да я преплетат с европейската меланхолия. Резултатът от тази симбиоза е вторият им албум – “Leaden Light”.

Всъщност меланхолия тук няма. Далеч по-удачно е да говорим за тотално отчаяние, скръб, болка. Музиката на Illimitable Dolor не е обикновен дуум метъл. Тя е много по-бавна, много по-тежка. Абсолютен фюнеръл. В откриващата дългосвиреща пиеса “Armed He Brings the Dawn” музикантите са успели да заемат успешно откачения талант на големите Skepticism да вкарват загадъчно по някоя мажорна нота в иначе минорните постройки. Така музиката става още по-депресираща. Дори това, което трябва да е весело, е тъжно. Второто парче, “Soil She Bears”, носи странни прилики с метода на композиране на ранните Swallow the Sun – тежки, бавни (баааавни) и отчайващо зарибяващи рифове, заради които със сигурност се стига до повторно слушане.

“Horses Pale and Four” ни връща там, където приключи откриващата “Armed He Brings the Dawn”. Както и при първото произведение, това също надвишава десет минути, но те едва ли биха се усетили, предвид темпото. Това е типично за този поджанр, така че не би трябвало да прави впечатление. “Leaden Light Her Coils” започва с красива клавишна интродукция и определено се очертава като най-многопластовата песен в албума. Дълбоките гроул вокали вероятно биха накарали дори цветята в стаята ти да увехнат. Болката, която излъчват, е неописуема. Лирическият герой се е примирил с тъгата си. Няма никакво намерение да се бори с нея, а по-скоро я приема като нещо естествено – като част от неговата същност.

Закриващата “2.12.14” е подходящ финал. Красивият чист китарен звук и речитативът, който напомня за творчеството на Saturnus, вещаят само едно – смърт. Няма изход. Краят е фатален, но зависи от гледната точка. Смъртта е тъжно събитие, така е. Но изпълнители като Illimitable Dolor ни отварят очите за красотата на тъгата от загубата. Не всеки би разбрал. Затова “Leaden Light”, както и фюнеръл дуум метълът като цяло, ще бъдат оценени само от избраници.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт