Ревюта
Група: Enslaved      Албум: RIITIIR      Автор: Shogot      Септември, 2012
Enslaved - RIITIIR (ревю от Metal World)

Enslaved обхващат огромно звуково пространство, което побира просторни площи не само от жанровете на метъла, но и от тези на рока. Безкрайно впечатляващо е, че след толкова години композиране, пътешествия и битки, норвежците изглеждат като банда, току що устремила се към своя зенит и равномерно разширяват териториалните си владения във всички посоки. Вероятно е въпрос на (много малко) време да обгърнат цял един музикален континент. Защото Enslaved вече е империя. Поглеждайки картата, разстоянието между “Vikingligr Veldi” и “Axioma Ethica Odini” е толкова голямо, че би отказало всеки един болезнено амбициозен прогресив метъл завоевател, подтиквайки го да се вслуша в разума си и да се прибере у дома. Техният усет за пространство е ненадминат, а това бе доказано още с “Eld”, седем години преди да обърнат поглед към пост-метъла (“Isa”), единадесет преди флойдизма на “Vertebrae” и петнадесет преди днешната Ритуална церемония.

“RIITIIR” е албум на свободната мисъл. Той често променя посоката с остри и съвсем неочаквани завои, преобръщайки изтребващите викингски атаки в нещо, което ускорява пулса и спуска тъмна завеса пред очите. Анархистичните първи секунди на “Thoughts Like Hammers” са прекъснати от ломящ груув и бездънното ръмжене на Grutle Kjellson (този път дълбоките ревове са в изобилие), които пък впоследствие спират пред влудяващ мелотрон на фона на абразивен риф от Ivar Bjørnson. Клавиристът на бандата Herbrand Larsen до голяма степен заема позицията на централна фигура в “RIITIIR”. Брилянтното му свирене е подкрепено от много повече включвания с чисти вокали, което и обяснява твърде разнообразния подход на Grutle и прави контраста в изпълненията им още по-ярък. Enslaved са в перфектен синхрон, изсвирвайки някои от най-амбициозните песни в кариерата си. Такива са “Death In the Eyes of Dawn” и посичащата “Roots of the Mountain”, такъв е и заглавният ритуал с неговата мачкаща, милитаризирана перкусия. Същото важи с пълна сила и за “Storm of Memories”, която отказва да промени ритъма си цели три минути, преди да премине в поголовна блек метъл сеч.

Най-впечатляваща от всички обаче е последната композиция, “Forsaken”, която грациозно пристъпва между няколко жанра, успешно обединявайки ги под мистичната аура на групата. Ефектът е въздействащ. С еуфоричното пиано в интерлюдията, Enslaved си осигуряват перфектната възможност да експлодират в мощен викингски “взрив”, а той, на свой ред, ускорява в режещ техничен риф. Настъпва промяна в гравитацията и няколкоминутни синтезаторни “пулсации” а ла “Clouds” хвърлят слушателя в безтегловност. Маршов ритъм отнася синтезатора по ветровете на “Given to the Rising”, само за да преведе песента през нова експлозия – от измъчени фюнеръл дуум звуци. Всичко това се случва точно преди Enslaved да се потопят в мътните води на пост-метъла.

С “RIITIIR” норвежците са се оставили изцяло на посоката, по която е поело въображението им. И, както обикновено, то ги е ескортирало в територии, непознати на никоя друга банда в (и отвъд) екстремния метъл. Лесно можете да си представите как слушате “RIITIIR” редовно и след 10 години – той е точно толкова обширен и пълен с идеи. Мрачен, поетичен и тежък… Като чук.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт