Ревюта
Група: Soundgarden      Албум: King Animal      Автор: Shogot      Ноември, 2012
Soundgarden - King Animal (ревю от Metal World)

Измежду многото реюниъни, с които финансовата криза и носталгията на определени хора по миналото им бяха така любезни да ни зарадват, този на Soundgarden си остава един от най-неочакваните. Завръщането на известни или не чак толкова известни, но еднакво значими за жанровете си имена като -(16)-, Fear Factory, Celtic Frost, Swans и Alice in Chains дойдоха не просто за да напълнят нечия кредитна карта. Те доказаха неща, за които не сме и предполагали, че има някаква, макар и малка, вероятност да се превърнат в реалност. Така, от началото на хилядолетието досега се разтвориха повече от достатъчно врати за още много незабравими шоута, страхотни албуми и въобще – тъмни места от звук. А сега над всичко това стоят Soundgarden.

Когато сиатълската гръндж легенда обяви реюниъна си на 1-ви януари 2010-а, дори онези, които са допускали възможността за едно така позитивно стечение на обстоятелствата, не можаха веднага да повярват в новината за нейното прераждане. Но да, поколението, преживяло издигането и пълната доминация на грънджа в първата половина на деветдесетте, с властелините на всевъзможни фестивали, класации, радио и телевизионни предавания - мегагрупи като Nirvana, Pearl Jam и Alice in Chains, както и следващото поколение, за част от което може да се допуска, че е отраснало с клипа на “Black Hole Sun”, отново има своите герои. Появата на “King Animal” маркира началото на нова ера в алтернативния рок. Той е приветствено обобщение на всичко, оформило блестящата кариера на Soundgarden. На перфектно пропорционирания “Superunknown”, може би най-успешния им албум досега; на незабавния удар, който нанасяше последвалият го “Down on the Upside”. И, разбира се, на забележителната увереност, демонстрирана от музикантите още в ранните им записи, тип “Badmotorfinger”. Днес тази увереност няма да изненада никого.

Наемайки зад пулта стария си приятел Adam Kasper, работил с тях по последните им два студийни албума, Soundgarden си осигуряват идеалния звук за “King Animal” – мощен и чист. Началната “Been Away Too Long”, най-простичкото парче в албума, очевидно е логичният избор за пилотен сингъл. Предсказуема песен, но пък за сметка на това ясен намек за ентусиазма на групата от факта, че отново е сред нас. После идва истинското начало. Насечената “By Crooked Steps”, където китарите нахвърлят игриви, но елегантни нюанси, преплитащи се с основния риф до екзалтиращ ефект. Смазващата емоционалност на “Bones of Birds” – песен на Chris Cornell - която носи онова добре познато, изсмукващо те настроение, плашещо близо до космическия хит на групата, “Black Hole Sun”. Психеделичният мотив в средната секция на “Black Saturday”. Индустриализираният блус с отекващи семплирани барабани на затварящата “Rowing”. Времената се сменят перманентно и песните следват своя собствена посока, раздвижени, както могат да бъдат само в албум на Soundgarden или на духовните им учители, Led Zeppelin. Над всичко се носи непогрешимият глас на Cornell, чийто китарен диалог с Kim Thayil ражда запомнящи се фрази в почти всяко парче до края на албума.

Chris Cornell звучи така мащабно, сякаш Soundgarden са го премисляли бавно и с търпелива последователност през всичките 16 години, когато участваха в супергрупи и/или записваха поп албуми. Той не е просто завръщане, а албумът, който всички искахме и толкова дълго чакахме да чуем.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт