Ревюта
Група: Wintersun      Албум: Time I      Автор: Warrior Of Ice      Септември, 2012
Wintersun - Time I (ревю от Metal World)

Още в ранните издания на Ensiferum, оставащи най-силните им и до днес, Jari Maenpaa загатна за огромния си композиторски капацитет, който видяхме напълно разгърнат чак в историческия дебют на соловия му проект Wintersun преди осем години. Това, което чувахме при всяко завъртане на едноименния опус, не бе просто изпипана музика, каквато ни залива непрекъснато – резултат от нечии оригинални търсения. Не бе и само шедьовър от тези, които се появяват веднъж на десетилетие, за да разтърсят сцената из основи. То беше жива, пулсираща частица от душата на твореца, която, облечена в слоеве от инструментално майсторство, променяше смисъла, съдържащ се в понятието “красота”. За “Time I” това се отнася в не по-малка степен.

Тук геният на Jari обединява яростна китарна изразителност, епични оркестрации и хорове, изтънчени азиатски мотиви, хладен северняшки фолк и една типично финландска меланхолична замечтаност в стряскащ с мащабите си звуков пейзаж. Всяко от трите пространни парчета въплъщава идейна концентрация, каквато повечето метъл банди не успяват да постигнат и в рамките на цял албум, а съчетаването на подобно количество разнородни елементи в едно съвършено и въздействащо цяло се е удавало едва на единици, като изключим старите класически майстори. От силното романтично начало в текстовете и високата композиционна динамика, през феноменалните солови акции до величествените мелодии, разливащи се над бластбийтовете на Kai Hahto, записът не спира да изумява.

Толкова искрено, емоционално и покъртително красиво изкуство се появява твърде рядко и докосването до него може да се сравни единствено с намирането на безценен спомен - отдавна изгубен и търсен дълго. Изживейте го.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт