Ревюта
Група: Abbath      Албум: Outstrider      Автор: Warrior Of Ice      Юли, 2019
Abbath - Outstrider (ревю от Metal World)

Юлските жеги ти идват в повече, а климатикът не смогва да ги разсее? Обзетата от малоумно веселие човешка гмеж около теб те подтиква към насилие? В такъв случай новият солов албум на Abbath предлага идеалното спасение от това лятно чистилище. Носещ приятно мразовит полъх от въображаемите селения на легендарния норвежец, “Outstrider” е пореден урок по качествен блек метъл, който идва точно навреме.

Abbath може и да не се възприема сериозно в имиджов план, но никога не е правил компромиси с музиката си. При все че не успя да се нареди до най-големите шедьоври на Immortal, отличният му солов дебют постави порядъчно висока летва преди три години и половина. Сега го виждаме да надгражда върху тази основа, без да е воден от каквито и да е очаквания, стилови ограничения или пък стремеж да се съревновава с предишната си банда. Развитието в творческата му фраза тук е забележително и навярно ще стресне някои, но удовлетворението в крайна сметка си струва моментното объркване.

Очаквано суров в по-голямата си част, но същевременно изненадващо разчупен и мелодичен, “Outstrider” далеч не е повторение на познатата формула от късните издания на Immortal или дори от едноименния дебют. Получаваме девет интензивни, високо динамични парчета без капка от присъщата на блек метъла монотонност. Дори в рамките на една композиция изложението често варира от крайно минималистично до грандиозно и обратно. Особено впечатляваща е работата на младия финландски барабанист Ukri Suvilehto, чиито майсторски смени на ритъма и темпото създават напрежение, което движи песните напред. Самият Abbath отново е във вихъра си – вокалите му балансират на границата между комичното и зловещото, докато рифовете му обединяват познатото буреносно звучене с класическа хеви и траш метъл естетика. Уместно вмъкнатите китарни сола допълнително обогатяват записа със своето рокендрол настроение, способствайки за възприемането му като едно хомогенно цяло. Настъплението достига своята кулминация в злобния кавър на Bathory с “Pace Till Death”, а след затихването му осъзнаваш, че си изслушал най-комплексния и амбициозен опус в досегашната кариера на Abbath.

Без да претендира за някаква безпрецедентна иновативност, “Outstrider” е демонстрация на това как може да се прави модерен блек метъл с традиционни изразни средства, както и отговор на въпроса как биха звучали Immortal, ако не се бяха разцепили на настоящите два лагера. И докато Demonaz и Horgh залагат на твърди олдскуул позиции, Abbath и сподвижниците му гледат смело напред.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт