Ревюта
Група: Elvenking      Албум: Reader of the Runes - Divination      Автор: Warrior Of Ice      Август, 2019
Elvenking – Reader of the Runes - Divination (ревю от Metal World)

Elvenking са може би най-постоянният фактор във фолк метъла за последните две десетилетия. Докато много от другите големи имена в жанра минаваха през неочаквани и често озадачаващи метаморфози, редувайки възходи и спадове в качеството на музиката си, италианските езичници съумяха да съхранят оригиналната си концепция, която ги превърна в явление още по времето на “Heathenreel”. Пред десетия им студиен опус стои предизвикателството да продължи тази тенденция и същевременно да не попадне в капана на самоповторението.

“Reader of the Runes – Divination” не просто се вписва успешно в поредицата от забележителни издания на Elvenking, но и извежда звученето им до съвсем ново ниво на разнообразие. Без да прави огромен стилов скок спрямо предшестващия го “Secrets of the Magick Grimoire”, той звучи изненадващо свежо и наред с това предлага достатъчно дълбочина, разкривайки качествата си постепенно. Съставът поддържа висока динамика както в целия запис, така и в рамките на отделните парчета, които непринудено преливат едно в друго и разказват една нова фентъзи сага.

От една страна, бандата отново залага на традиционно силните си страни: изключително запомнящи се мелодии и припеви, енергичен пауър метъл, стъпил върху здрава фолклорна основа, и орнаментика от автентични инструменти. Вплетени сред тях се откриват и някои елементи от позабравени албуми, като незаслужено подценявания “The Scythe” например. Не, няма завръщане на метълкор и мелодет мотивите, но за сметка на това получаваме едно чувствително по-мрачно настроение, разчупени аранжименти и агресивни вокални партии на Damnagoras. Както във всеки завършен концептуален труд, и тук повтарящи се музикални и лирически теми рамкират развитието на композициите. Водещата роля на цигулката в изграждането им е съхранена, а около нея с вкус са вмъкнати оркестрации и хорови включвания.

Вместо да прави албума разпокъсан, неспирният низ от контрасти създава чувство за устрем и неотложност, карайки те да напредваш без почивка до края му. Така безапелационни пауър метъл химни като “Heathen Divine” и “Sic Semper Tyrannis” съжителстват с опустошителните бластбийтове в “Malefica Doctrine” и прогресарските обертонове на “Misfortune of Virtue”, а акустичната прелест на “Eternal Eleanor” и “Diamonds in the Night” предлага кратък отдих помежду им. Емоционалното пътешествие достига кулминацията си в закриващата заглавна епика – може би най-близкия досег на групата с техническо-идейното съвършенство, към което всеки голям композитор се стреми.

Дали “Reader of the Runes” надминава най-високите постижения в дискографията на Elvenking, е въпрос, на който засега е трудно да дадем еднозначен отговор. Несъмнено е обаче, че той се нарежда повече от достойно до тях, като се отличава със собствен характер и се отблагодарява на слушателя с всяко следващо пускане. Aydan, Damna и компания имат с какво да се гордеят.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт