Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
EXODUS
Автор: Warrior Of Ice
01 Октомври, 2005
Интервю с EXODUS

Американската траш легенда Exodus е тук с втория си нов албум след голямото завръщане. С почти изцяло нов състав около себе, но с непокътнат ентусиазъм, китарният ветеран Gary Holt вади поредния образцов запис. Тъкмо към Gary – единственият останал член от първоначалния състав на бандата - се обърнахме, за да чуем размишленията му около новата творба, “Shovel Headed Kill Machine”.

Здравей, Gary! Мисля, че “Shovel Headed Kill Machine” е страхотен наследник на “Tempo Of The Damned”. Още по-мощен е и пак звучи много енергично.

Така е! Изключително съм щастлив и се гордея с това, което постигнахме. Албумът е точно такъв, какъвто исках да бъде – супер мощен и тежък и същевременно звучащ като логично продължение на “Tempo Of The Damned”.

Всички композиции ли са нови? Не сте ли включили пак нещо на War Dance?

Всичко е съвсем ново! За “Tempo Of The Damned” включихме малко стар материал, но само защото решихме, че ще се вписва добре в звученето на албума. За новия запис аз написах цялата музика, както и всички текстове, освен тези към “Kharma’s Messenger” и “Raze”, които написа Rob.

Като спомена текстовете, ще ни разкажеш ли нещо повече за тях?

Покриват много и различни теми... “Altered Boy”, например, се занимава с католическата църква, “Deathamphetamine” е песен за пристрасеността. “Shudder To Think” пък е посветена на Zetro и Rick и на живота, който избраха за себе си. “44 Magnum Opus” разглежда убийството като форма на изкуство, а “Shovel Headed Kill Machine” е просто за един механичен армейски танк.

Предишният ви запис - “Tempo Of The Damned”, беше много политически ангажиран и отблъсна някои от американските ви фенове поради силните анти-САЩ послания, залегнали в него. Това проблем ли е за Exodus?

Не, не е никакъв проблем. Хората трябва да пораснат малко. Харесвам това, което направих тогава и държа на него. “Scar Spangled Banner” не беше антиамериканска песен, а по-скоро антиправителствена. Живеем в страна, в която всеки се страхува да критикува правителството – кажеш ли нещо против управниците, веднага някой малоумник ще те обвини, че не си патриот. Къде е тогава тази свобода на личността, с която толкова се гордеем? Наистина имаше фенове, които бяха възмутени от някои текстове, но повечето го преодоляха бързо.

След като стана въпрос за политика, какво мислиш за настоящата администрация на Буш?

Никак не харесвам този човек, но не харесвах и Кери. Нито един от двамата не може да бъде добър президент. Затова и не гласувах на последните избори. Аз съм от тези хора, които смятат, че ако искаш да се изказваш за нечие управление, то поне трябва да си гласувал. Така че в момента нямам право да давам оценки.

Да се върнем на новия албум. Имаш ли любима песен от него?                                                    

О, това е като да избереш любимо дете от всички, които имаш... Много обичам “Shovel Headed Kill Machine” и “Deathamphetamine”... Всичките са ми любими!

Каква беше истинската причина да си тръгне Steve Souza?

Като за начало, той беше най-нещастният човек, който би могъл да участва в някоя банда. Дори не го мразя вече. Той свърши много добра работа в Exodus, но си личеше, че това не му доставя удоволствие. Освен че самият той не беше щастлив, се стараеше да направи нещастни и всички останали в състава. Но основната причина да го изгоним е съвсем конкретна. Едно денонощие преди шоуто ни в Мексико сити, той просто каза на мениджърите ни, че няма да дойде. Заряза ни точно преди концерта, да не говорим, че ни предстоеше цяло южноамериканско турне! Не знам какво му пречеше да участва в тези шоуто, дори да бяха последните му. Щяхме да го направим като прощално турне за него: “Това е последното турне на Zetro, приятели, моля да го аплодирате!” Но той просто ни прецака, остави ни в много трудно положение.

Как се спряхте на новия си вокалист, Rob?

Имахме късмет! Rob всъщност беше част от екипа ни от турнето с Megadeth, грижеше се за китарите. В началото ползвах услугите на друг техник, но беше много некадърен и след като един приятел от Холивуд ми препоръча Rob, реших да го наема. Някога е пял в разни нюйоркски пънк банди и когато чу, че търсим нов вокалист, пожела да участва в прослушванията. Опознахме се по-добре и видях, че той много иска да го приемем. Не знаех дали ще се справи, но той не остави у нас и капка съмнение. Това е първият албум, в който пее и виждаш какво прави тук. Представи си колко по-добър може да стане!

Когато търсехте вокалист, искахте ли да бъде някой, който да има глас, подобен на този на Steve?

Не, просто искахме човек, който да звучи на място в Exodus. По пощата получихме много CD-та с демо материали. Някои от хората бяха добри, други пък бяха много бездарни. След като чухме Rob, прослушването приключи.

Paul Bostaph се представя невероятно в албума, както се очакваше. Мислиш ли, че той е идеалният барабанист за Exodus?

Да, наистина! Като се вземе предвид факта, че Tom претърпя поредния си психически срив и реши, че не може да прави това повече и не му достигат сили... За кой друг бих могъл да си мечтая, ако не за Paul Bostaph? Той внесе в албума тази ярост и техника в свиренето, която е присъща само на него.

Някои от старите ви фенове се питат доколко този състав може да бъде наречен Exodus, след всички промени. Какво би им казал?

Бих им казал кратко и ясно: “Ние сме Exodus!” Тази банда прави турнета, издава албуми и няма да се откажем скоро. Не е моя вината, че Zetro си отиде. Ако беше останал с нас, никога нямаше да има нов албум на Exodus! Не е моя вината, че Tom има душевни проблеми. Обичам го, живял съм с този човек, гледал съм как преживява всичко това. За това, че е изгубил способността да се бори, трябва да вините него. Не е моя вината и за това, че Rick все още е наркоман. Аз никога не съм го уволнявал, той си тръгна сам и имаше две добри причини да го направи. Първо, той има две момчета, за които да се грижи. Те си нямат друг, освен Rick, и се нуждаят от него. Освен това, той беше единственият все още зависим от наркотиците музикант в Exodus. Когато се откажеш от наркотиците, добре е да спреш контактите с пристрастените към тях, а той беше единственият такъв, който беше останал в живота ми. Някои от най-добрите си приятели не съм виждал, откакто отказах дрогата. Както и да е, като се тегли чертата, резултатът е следният: аз съм написал между 90 и 95 процента от музиката във всяка песен на Exodus досега. Тази група ще продължи да съществува и ще издава нови албуми! Този състав ще се утвърди с времето. Самият аз мразя смените на музиканти, но няма да се хвърля пред някой влак, ако се налагат такива. Или го приемаш, или не. Не съм някакъв тиранин или диктатор. Случват се добри и лоши неща. Добрите неща са свързани с хората, с които сега работя в бандата. Напълно разбирам притесненията на феновете, но такива неща се случват – хората напускат поради ред причини. Защо да се отказвам и аз, след като все още имам сили? Много от дългогодишните ни фенове, които познавам, са впечатлени от последните ни албуми.

Дори след всички тези сътресения, новият албум на Exodus се появи по-малко от две години след “Tempo Of The Damned”. Как го постигна?

Успях, защото съм работохолик! Турнето ни с Megadeth приключи в средата на ноември и до края на годината си почивахме. От януари нататък започнах да работя по новия материал. Прекарвах по над шест часа на ден в репетиционната, композирайки нов материал. Когато се прибирах вкъщи, се захващах с текстовете. Работех също толкова усилено, колкото работи всеки човек с нормална професия. Бачках по седем дни в седмицата.

След издаването на Another Lesson in Violence, много хора очакваха нов студиен албум на Exodus. Какво се случи тогава?

Тогава имах доста проблеми с брака си и ми трябваше време, за да ги разреша. Нещата не се развиха добре и в крайна сметка се върнах в Bay Area. Освен това, за да потръгне всичко, трябваше да се откажа от наркотиците...

Heathen все още ли е активна банда, след като китаристът им е пълноправен член и на Exodus?

Ако Lee разполага с времето, нямам нищо против да работи с Heathen, даже ще приветствам с радост такова решение. Но честно казано, не виждам кога ще има толкова време, защото тези дни сме доста заети...

Robb Flynn от Machine Head веднъж каза, че би ударил всеки, който каже нещо лошо за Exodus. Та нека те попитам, какво мислиш за Vio-Lence и Machine Head?

Обичам ги! Израснали сме заедно, влачили сме се по клубовете заедно... Vio-Lence е траш метъл легенда, а Machine Head са просто Machine Head! Изумителни са! Robb ми е стар приятел, а и винаги е бил голям мой поддръжник във всяко едно отношение. Обичам го до смърт.

Gary, как изглежда Bay Area сцената тези дни през твоите очи?

Да ти кажа честно, не съм съвсем наясно, защото не излизам много напоследък и не следя ставащото. Превърнал съм се в нещо като отшелник, хаха... Ако не свиря, си стоя вкъщи и чета книга, или гледам телевизия. Не излизам навън, освен ако не дойде бандата на някой приятел, за да свири наблизо.

Доволен ли си от сътрудничеството с Nuclear Blast Records?

О, да, страхотни са! Направиха за нас всичко, което им беше по силите и продължават да го правят. Напълно сме доволни. Съвсем разбираемо, бяха доста притеснени покрай промените в състава на Exodus, но когато чуха албума, просто затихнаха.

Какво стана с DVD-то, което подготвяхте?

За момента задържаме този проект, защото DVD-то трябваше да представя историята на Exodus, но в момента има една цяла нова глава, която трябва да се опише. Не можем да го издадем, без да включим неща от настоящия състав. Ще заснемем колкото се може повече нови шоута.

Благодаря ти за интервюто! Имаш ли някакви последни думи?

Благодаря за подкрепата! Ослушвайте се за Exodus, защото сме тук и смятаме да останем!

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт