Ревюта
Група: Mayhem      Албум: Daemon      Автор: WingWriter      Октомври, 2019
Mayhem - Daemon (ревю от Metal World)

През всичките тези години Mayhem си останаха бесните експериментатори, каквито винаги са били. Никога не улегнаха, никога не се примириха с обема на създаденото от тях музикално наследство. А, ще се съгласиш, музикалното наследство на Mayhem е наистина внушително. Обратно на хорските приказки, норвежката блек метъл институция не заряза музиката само заради имиджа и историята си. Култът продължи да съществува и да се развива, и винаги се движеше минимум с крачка пред всички останали. Затова и по-голямата част от творчеството на групата остана неразбрано. Тепърва има да се преоткриват албумите им.

При “Daemon” обаче ситуацията е малко по-различна. Пет години след меко казано психарския “Esoteric Warfare” (2014), музикантите решават тотално да обърнат монетата. Дългоочакваното им тазгодишно издание е праволинейна мелачка. Чист, първичен блек метъл, който удобно се настанява някъде между “Chimera” (2004) и титаничния “De Mysteriis Dom Sathanas” (1994). Разбира се, записът не се изчерпва само с това. Mayhem обичат да експериментират, но никога не зарязват нещата наполовина. Затова в “Daemon” ще чуеш препратки дори към “Ordo ad Chao” (2007). С други думи, типично всеобхватен Mayhem, колкото и странно да звучи това. Висококачествено изпълнение, което дълбае нови висоти в ъндърграунда.

Впечатляващо са се справили абсолютно всички. Teloch и Ghul са надминали себе си в композирането на рифовете. Едва ли друга група е способна да възпроизведе толкова студен звук. Necrobutcher избива на немалко места с впечатляващи високи бас линии. В това отношение откриваме в продукцията значителна прилика с “De Mysteriis Dom Sathanas”. Hellhammer… за него каквото и да се каже, ще е малко. А Attila тук ни представя вероятно най-силната вокална работа в цялата си кариера. Уникалното му гърлено тувинско пеене остава впечатляващо дори след всичките тези години. Откачените му писъци са все така смразяващи, но най-интересни са оперните му вокали, които за пръв път чуваме при Mayhem. Въпросът тук е защо не са се сетили по-рано за това. Кой да предположи, че мъжкото оперно пеене може да върви ръка за ръка с експерименталния блек метъл. Страхотно е!

Чисто и просто тази година Mayhem издадоха един от най-силните албуми в кариерата си. Не само това, “Daemon” има и по-важно значение – стилистиката и звученето му ще открехнат вратите на много скептици към жестоко подценените “Chimera” и “Ordo ad Chao”… а защо не и към “Grand Declaration of War” – още един от големите шедьоври на тази група.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт