Ревюта
Група: Alcest      Албум: Spiritual Instinct      Автор: Killer Rose      Ноември, 2019
Alcest - Spiritual Instinct (ревю от Metal World)

Трудно е да поставим Alcest в рамките на жанровите дефиниции. Похватите на шугейза (а ла Slowdive и Ride) и атмосферичния / пост блек метъл (а ла Agalloch и Fen) са факт, но истината е, че французите винаги са бягали от ограничаващите етикети и са следвали своята непредвидима траектория. Страстта на фронтмена Neige към личното и творческото преоткриване и експериментирането с различни звуци и жанрове ни донесе вдъхновяващи и мистични творения като “Écailles de lune” и “Les voyages de l'âme”. Макар и последните им творби (най-вече “Shelter”) да предизвикаха очакванията на феновете с притъпяване на метъл елементите за сметка на втренчването в необятните космични пейзажи, те установиха Alcest като една от най-еклектичните институции на метъл сцената през последното десетилетие.

Актуалният “Spiritual Instinct” доразвива започнатото в “Kodama”, обгръщайки замечтаните китарни мелодии и мелодичните вокали в плътен мрак. Не получаваме окончателно завръщане към твърдите корени на групата, но е редно вече да сме се досетили, че Neige не се стреми към това, а по-скоро към откриването на умерения баланс между миналото и настоящето. Още в откриващата “Les jardins de minuit” усещаме как меланхолията и агресията се борят за надмощие в титаничен сблъсък, от който печелим единствено ние, слушателите (и самите Alcest, разбира се). Напрегнатата битка продължава до самия край на албума, а приказните мелодични вокали биват прекъсвани от емоционалните и болезнени крясъци, които носят все същото въздействие, както в първите издания на музикантите. Наградата за най-красива композиция несъмнено печели саундтраковата “Le miroir”, която много слушатели вече подцениха и захвърлиха настрани заради лекото ѝ звучене.

От шестия албум на Alcest, “Spiritual Instinct”, се лее поезия, а надеждата и отчаянието; любовта и омразата; изгревът и залезът продължават да съществуват в пълна хармония. Именно тази емоционална двойственост винаги е била най-голямата сила на групата, а тя продължава да бъде на показ и да смайва и до днес.

Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт