Ревюта
Група: Delain      Албум: Apocalypse & Chill      Автор: Sharon      Февруари, 2020
Delain - Apocalypse & Chill (ревю от Metal World)

Тенденцията на Delain да се отдалечават от класическото си звучене продължава с пълна сила. За разлика от много свои колеги, издали най-силните си албуми с оркестър, холандците се възползват от такъв едва в шестия си опус, носещ подозрителното заглавие “Apocalypse & Chill” и “украсен” с още по-странна обложка. При все изразната свобода и добре известния потенциал на Martijn Westerholt, вместо многопластов труд получаваме албум, звучащ несигурно в опитите си да бъде нещо повече от повод за поредното турне.

Макар че синглите “Masters of Destiny” и “Burning Bridges” дадоха нелоша заявка, в старанието си да затворят пропастта между запазената марка симфоничен метъл и все по-модерното радиофонично звучене, Delain издават запис, който неминуемо ще поляризира критичната маса повече от когато и да е.

Започвайки с добрите новини, няма как да пропуснем заглавия като симфо-пауър дуета “Vengeance” с Yannis Papadopoulos (Beast in Black) и оркестровата “The Greatest Escape”, в която чуваме приятно соло на цигулка. “Creatures” прави пореден реверанс към музиката на Queen с китарна интерпретация на “Who Wants to Live Forever”, а “Legions of the Lost” ползва съществена част от богатия арсенал на холандците и звучи като подходящо озвучена дистопия.

В пълен противовес е триото откриващи песни, подчинени на модерни поп влияния, незапомнящи се (или поне не с добро) припеви, ретро звучащи клавиши и липса на каквато и да е тежест. “Ghost House Heart” е не повече от незавършена балада, а странни решения като това да погребеш иначе страхотния глас на Chatlotte под тонове филтри доосакатява безличните “To Live is to Die” и “Let's Dance” по начин, напомнящ на злополучно дигитализирания “Resist” на Within Temptation.

Въпреки че далеч не всичко е пълнеж, албум с максимален ранг 50/50 носи безпокойство за бъдещето на Delain. Остава надеждата, че в процеса на творческо търсене Martijn и Charlotte няма да се подхлъзнат твърде много по примера на колегите си, овакантили позиции на някогашни иноватори в сферата на симфоничния метъл в полза на компромиси и обидно чужд, замаскиран като “по-достъпен” звук.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт