Ревюта
Група: Carach Angren      Албум: Franckensteina Strataemontanus      Автор: Warrior Of Ice      Юни, 2020
Carach Angren - Franckensteina Strataemontanus (ревю от Metal World)

През последните 15 години Carach Angren се наложиха като едно от малкото оригинални явления в симфо блек метъл сцената – доколкото можем, поне условно, да ги поставим в рамките ѝ. Наистина, с всяко следващо свое издание те все повече се отдалечаваха от каноните на жанра, мутирайки в нещо колкото трудноопределимо, толкова и интригуващо. Тази тенденция продължава и във “Franckensteina Strataemontanus”, макар и не по начина, който досегашното развитие на бандата предполагаше.

Стилът на холандците винаги е бил в някаква степен хаотичен и озадачаващ, но тъкмо в това се корени и чарът му. Сега обаче това по-скоро изглежда като умишлено търсен ефект, отколкото като естествено присъща черта на музиката им. На пръв поглед всички характерни черти на състава са налице: високо инструментално майсторство, ритмово разчупени парчета, изродски вокали, пищна симфонична подплата. Какво липсва тогава?

Уви, макар доволно детайлни и многопластови, композициите тук не са съвсем от класата на тези в предходните издания на групата. В тях не липсват интересни хрумвания и завладяващи мотиви, но онова неуловимо магично чувство, превърнало “Where the Corpses Sink Forever” и “This Is No Fairytale” в шедьоври, се губи някъде из петолинията. Пиеси като “Scourged Ghoul Undead”, “Sewn for Solitude” и “Like a Conscious Parasite I Roam” впечатляват с идеен размах и мелодично великолепие, докато “Operation Compass” и “Der Vampir von Nürnberg” по-скоро свидетелстват за неосъществен потенциал.

Театралното начало, което наследиха от учителите си Cradle of Filth, продължава да е едно от най-силните оръжия на Carach Angren. Доказани майстори на концептуалните хорър опуси, Ardek и Seregor не разочароват и този път. “Franckensteina Strataemontanus” проследява подвизите на немския алхимик и окултист Johann Konrad Dippel, считан от мнозина познавачи за прототип на лудия учен Виктор Франкенщайн в едноименния роман на Мери Шели. В това отношение албумът заслужава адмирации – историята е разгърната с достатъчно дълбочина и драматизъм, а напрегнатите оркестрации я превръщат в почти кинематографично изживяване.

В крайна сметка, “Franckensteina Strataemontanus” буди противоречиви чувства. Редица състави с радост биха продали душите си на всяко тъмно божество, което би им позволило да измислят, запишат и издадат подобен труд. Търсещите нещо по-нестандартно в дебрите на екстремния симфоничен метъл също има какво да харесат в него. Що се отнася до закоравелите поклонници на Carach Angren, те знаят, че холандските психари са способни на много по-въздействащи откровения.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт