Ревюта
Група: TCRXP      Албум: Hard Decisions      Автор: Alice      Юни, 2020
TCRXP - Hard Decisions (ревю от Metal World)

Малко след края на миниатюристичната, но запомняща се поредица от сингли и EP-та от миналата година, прогресив метъл и рок дуото от Охайо TCRXP е готово с новия си и първи по-голям проект от доста време насам. Името му е “Hard Decisions”.

Новото съвместно издание на Tim Cowan и Zack Foust съдържа малко повече парчета от обикновено – и по-точно, трио от песни. Както винаги, всички те са умело инкорпорирани в по-обширна лирическа и тематична концепция. Този път основната идея е доста по-далеч от предишната им заигравка с политическата сатира и се фокусира върху някои по-мрачни и морбидни теми.

Всичко започва с “The Funeral Procession” – много кратко инструментално интро, което директно ни пренася в един друг свят на приказки и магия. Всички можем да се съгласим, че точно това е нещото, което TCRXP правят най-добре – да ни отвеждат до далечни и вълшебни места, използвайки единствено музиката си като превозно средство. Интрото постепенно започва да разкрива едно от големите вдъхновения на Tim, включени в записа, а именно погребалните шествия в Ню Орлиънс. Погребенията там са известни като традиция, която отдава смирена почит към загиналия, но и празнува самото му изминало съществуване, а музикалният акомпанимент е разделен на две части – класически меланхолична и доста по-разчупена маршова музика.

Скоро става ясно, че песните са свързани не само чрез цялостната концепция, която ги обгражда, но и чрез самия поток на музиката. Всяка композиция тук включва дребни елементи от предходната и всяка песен започва, продължавайки края на предишната. Заглавното парче “Hard Decisions” се слива с партиите на тромбон и тромпет от интродукцията и създава интересна маршова рок атмосфера.

Връзката между следващите две парчета ги кара да звучат сякаш са една песен, разделена на две. Третата част от записа е “Bye Bye Dottie”, която е по-различна версия на “Hard Decisions”, вдъхновена от Дороти от “Магьосникът от Оз”. В тази версия на историята Дороти вече не е в Канзас… и видимо е афектирана от някои собствени трудни решения. Двете версии са като пълни свои противоположности, но се допълват по страхотен начин. Версията на “Bye Bye Dottie” има осезаемо по-тъжна нотка, но завършва албума по чудесен начин, с щипка сладко-горчива носталгия.

Спокойно може да се каже, че високите очаквания, които TCRXP поставиха с “Robinhood’s Reverse”, са постигнати, дори надминати. “Hard Decisions” се оказва един от най-добрите им композиционни експерименти и дава съвсем нов поглед над реализацията на концептуални записи.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт