Ревюта
Група: Pain of Salvation      Албум: Panther      Автор: Killer Rose      Август, 2020
Pain of Salvation - Panther (ревю от Metal World)

Шестнадесет години след експерименталния “BE”, който промени траекторията на Pain of Salvation из основи, маестро Daniel Gildenlöw продължава да бяга от рамките на обичайния прогресив метъл и рок. По същия начин, по който “Scarsick” се заигра с модерни и алтернативни течения, “Road Salt” отдаде почит към музиката от 70-те години, а “In the Passing Light of Day” нарита черепите ни с едни от най-тежките рифове в историята на групата, новият им албум, “Panther”, се оказва поредният неочакван удар.

Звученето на шведите през 2020-а година сблъсква добре познатите елементи, превърнали се в запазена марка на групата (неравноделните ритми, стакато китарите и емоционалните вокали), с мрачен футуризъм, индъстриъл бийтове и машинни ефекти. Разбира се, новата “премяна” служи за разгръщането на концепцията на “Panther”, която обрисува антиутопично общество, в което “различните” биват отритнати, неразбрани и принудени да променят същността си, за да се впишат. Приликите с настоящия климат в света са доста тревожни, а темата очевидно е изключително лична за Gildenlöw, като баща на деца със синдром на Даун и аутизъм, но и като творец, който обича да поставя неудобни и релевантни въпроси с текстовете си.

От бруталните джент брейкдауни на предшественика “In the Passing Light of Day” няма и следа, а единственият наследен белег е суровият барабанен звук, изграден с помощта на барабаниста Leo Margarit и продуцента Daniel Bergstrand. Тежката атмосфера в звученето този път е постигната с помощта на шумни електроники и амбициозна продукция. Приятно впечатление прави и вниманието към детайлите, с което вече сме свикнали да свързваме Pain of Salvation. Аранжиментите на парчетата този път са толкова многопластови и наслоени с необичайни звуци, че обикновеният слушател ще продължи да открива нещо ново и след десетото завъртане на записа.

Трудно е да разчлениш на отделни парчета албум като “Panther”, в който песните се допълват  и съвместно изграждат внушението, но е невъзможно да не споменем композиции като откриващата “Accelerator”, която изключително фокусирано и директно атакува централната тема на записа под звуците на насечени барабани и киберпънк синтове. В по-прибраната “Restless Boy” лековати трип-хоп забивки избухват в един от най-налудничавите припеви в историята на групата. Несъмнено необичаен избор за втори сингъл, но от Pain of Salvation може да се очаква всичко. Баладичната “Wait” носи носталгично чувство, а главният инструментален мотив преплита красиво пиано с акустична китара, които биват изместени от дисхармонични роботизирани звуци през втората половина. Заглавното парче несъмнено ще озадачи по-закоравелите метъл фенове поне толкова, колкото и “Disco Queen” от “Scarsick” преди години – инструментални пасажи в духа на ранните Linkin Park се допълват от трайбъл перкусии, познатото рапиране на Daniel и радиофоничен припев, който ще си припявате дни наред. Типично за шведската банда, кулминацията на албума е достигната в закриващото 13-минутно парче “Icon”, което разчувства с лирични мелодии, екзистенциален текст и сърцераздирателни вокали. В него са заложени и единствените две китарни сола в целия запис.

През 2011-а година заявих, че не бих се изненадал от “романтичен гор-грайнд албум с реге влияния” от страна на Pain of Salvation. Макар и бандата все още да не е прекрачила към такива крайности, десетият им труд покорява нови територии, което е завидно постижение, предвид повече от 20-годишния им опит на сцената. Обърнали отдавна гръб на очакванията, Daniel Gildenlöw и компания продължават да предизвикват ключовите идеи на прогресив жанра и да пренаписват правилата.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт