Ревюта
Група: DevilDriver      Албум: Dealing with Demons      Автор: Стако      Септември, 2020
DevilDriver - Dealing with Demons (ревю от Metal World)

Не е лесно да си група в такъв жанр, калибър, при това известна с определен вид подвизи, и внезапно да се завърнеш на сцената с нещо повече от поредната доза. Силата на Devildriver винаги е бликала от суровото им ядро, където нищо няма значение, освен дадената интерпретация на хеви метъла. Поне в звуково отношение.

Веднъж поставени в тези обстоятелства, очакванията за феномена „надскачане“ придобиват съвсем друг смисъл. А когато в целите има примесена лична история и дълъг период тишина, често се случва именно това. И в този ред на мисли, тук опитът е озаглавен “Dealing with Demons”.

Откриващият трак не само служи като добре сложено лирическо и звуково въведение; то ни представя и друго лице на групата. Типичните хъс и скорост са налице, познатите експлозии също, но сякаш са по-игриви от всякога. Не ги е страх да напуснат рамките на познатото и да експериментират една идея повече. Заради избрания стил, динамиката все още е проблемна, но композициите по-добре овладяват това чрез паузи и неочаквани разчупвания. Слушателят ще се сблъска с тихи пасажи, които креативно го запознават с емоцията зад парчето. Наблюдава се и изгряващ приоритет на мелодията, макар че цялостно положението все още е по-близко до равноделен дет метъл. Основата обаче остава заложена в идеологията на изданието, а именно хиперболизирани общочовешки ситуации, с които повечето сме или неизменно ще се сблъскаме. Проблемът идва когато някои от тях са твърде тежки – и в звуково, и лирическо отношение. Тогава тракът спира да бъде удоволствие и се превръща във фотография на даден вид меланхолия. Доколкото еволюцията на звука е похвална и отделни сегменти правят впечатление, цялостното усещане на творбата е просто… тежко.

Имайки това предвид, кой би искал редица материали на тема безнадеждност? Ще си позволя да предвидя отговора и да заключа с клишето „методите зад изкуството са по-впечатляващи от резултата“.

Изразът “dealing with demons” често се използва в преносен смисъл и означава „да се справиш с най-лошите неща в себе си“. При някои това е характер, при други – тежък период, при трети – да се приемеш такъв, какъвто си. От тази гледна точка, в траклиста са представени цял катун демони и дяволи, с които мнозина се борят всеки ден. И предвид, че целта тук е да се представят самите изчадия, а не да се възпее битката или да се поощри победата, дали това издание изобщо има таргет?

При все изтъкнатите позитиви, при все че подходът към работата тук е вълнуващ и вещае нова ера за групата, самият албум трудно ще намери място в класациите. Трудно ще ви подтикне да го слушате отново, защото това по-скоро би ви депресирало, отколкото да ви разкуфее. А това е грандиозна ирония, защото “Dealing with Demons” е сред по-интересните постижения на DevilDriver. И може би групата е имала нужда от точно този публичен екзорсизъм, за да продължи напред.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт