Ревюта
Група: Teramaze      Албум: I Wonder      Автор: Killer Rose      Октомври, 2020
Teramaze - I Wonder (ревю от Metal World)

Да построиш мост между старото и новото не е най-лесната задача, особено когато стане дума за многолик жанр като прогресив рок/метъла. Австралийците Teramaze успяват да се справят фантастично с тази задача, особено през последните години.

Седмият им албум, “I Wonder”, доразвива модерното звучене на “Are We Soldiers”, който се приближаваше повече до Voyager и Haken, отколкото до класиците Dream Theater и Threshold. Забелязва се отстъпление на виртуозните и пироефектни технически изпълнения, белязали “Esoteric Symbolism” и “Her Halo” и засилен фокус върху атмосферата и експресивността. Именно тези черти правят новия запис на Teramaze толкова трогателен и въздействащ. Вокалите този път са дело на китариста и основен композитор в бандата Dean Wells, който няма диапазона на другите певци, минали през групата, но компенсира с емоция и красив тембър. Освен него, в албума блестят и китарният му партньор Chris Zoupa, както и барабанистът Nick Ross, който залага на по-традиционни и сдържани ритми, но впечатлява със завиден контрол.

Разбира се, както много други прогресив метъл творби, и “I Wonder” би спечелил от по-кратка продължителност. Впечатляващо е как само година след последното си издание момчетата успяват да поднесат 70 минути нов материал, но определено някои от парчетата в средата на албума се забравят лесно, особено след титаничните закриващи композиции. “Idle Hands / The Devils Workshop”, “This Is Not a Drill” и заглавната “I Wonder” са три от най-красивите и поетичните прог пиеси, които сме чували през последните няколко години и издигат Teramaze до едно ново ниво. В процеса на слушане на албума всяка една от тях звучи като потенциален грандиозен финал, преди да бъде надмината от последващите откровения. Същинско катарзисно изживяване!

“I Wonder” е третия пореден запис с различен вокалист за Teramaze. Светът и контекстът, в които бандата твори, също се променят толкова светкавично бързо, колкото и съставът ѝ. Впечатляващо е обаче, че тези обстоятелства не се отразяват негативно на качеството на музиката, дори напротив – седмото отроче на австралийците е един от неоспоримите прог диаманти на 2020-а година и нов връх в иначе стабилната им дискография.

Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт