Ревюта
Група: Rosebourg      Албум: Sweeter Than Your Love      Автор: Лилкоff      Декември, 2020
Rosebourg - Sweeter Than Your Love (ревю от Metal World)

В България има много различни видове групи. Едни се разпадат още при първата си сбирка. Други издават дългосвирещ албум или EP няколко месеца след като са започнали да делят една репетиционна и резултатът от труда им може да ги издигне до върховете, или да ги скара до живот. В това ревю ще ви разкажа историята на една родна банда, която 20 години след сформирането си успя да издаде дебютния си албум – “Sweeter Than Your Love”.

Нека се върнем назад във времето и стигнем до последните години на ХХ век – доста кофти период да живееш в България. Тогава чалгата тъкмо бе започнала да промива и без това празните глави на сънародниците ни и да пробиеш с нещо по-тежко и мелодично беше мираж. Точно по това време в Казанлък се заражда Rosebourg. Начало на проекта дават китаристите Юлиян Илиев и Светослав Жалков, а името им хрумва на база историята на родния им град. „Замъкът на розите“ е буквалният превод на Rosebourg, като аналогът, направен от Светослав и Юлиян, е свързан с отглеждането на розови култури в Казанлък, както и с богатото тракийско минало на подбалканския град. Общата страст на младите музиканти е мелодичният метъл, а любимите им банди са не една и две: Halloween, Iron Maiden, Queensrÿche, Yngwie Malmsteen’s Rising Force, King Diamond, Savatage, Royal Hunt и още много. Именно тези изпълнители са основата, върху която стъпват младите момчета. Така се стига до 2002-ра година, когато с Дилян Арнаудов, известен още с работата си в хасковската група SJK, Rosebourg издават дебютния си запис. Мини албумът носи заглавието “Deathly Silence”, а песента “Another World” се сдобива с видеоклип. Да, може би ще си кажете, че началото е добро – за период от около две години българска група да се сдобие с EP и клип не е никак лошо постижение, особено когато говорим за началото на века. Амбициите на момчетата от Rosebourg стават още по-големи и следващата цел на хоризонта е издаването на първи дългосвирещ албум. Записите започват, но поради лични причини така и не биват завършени.

Почти две десетилетия по-късно, групата намира своя нов фронтмен в лицето на Васил Василев. Само два месеца след идването му, Rosebourg прекъсват осемнадесетгодишната си творческа суша и второто им EP e факт – “Godhead” излезе на 24-ти април. С присъединяването на Васко бандата започва да инкорпорира по-съвременните влияния, наложени на световната метъл сцена в последните години. Звукът е значително втвърден и за период от няколко месеца, момчетата успяват да запишат десет чисто нови парчета, осем от които влизат в “Sweeter Than Your Love”. Някои от тях са част и от гореспоменатото EP “Godhead”, като трябва да направим важното уточнение, че в дългосвирещия албум качеството на записа е значително подобрено. В лирическо отношение можем и трябва да похвалим момчетата от Rosebourg за тематичното разнообразие, което са успели да постигнат. Засягат се теми като намирането на подходящ партньор в света на завладяващите ни съвременни технологии, неразбирателството между хората, невъзможната любов, неосъществените мечти, напразните надежди и, разбира се, неизбежният край на всичко – смъртта. Ако трябва да говорим за музикалната страна на албума, няма как да не обърнем внимание на “Tonight We Fly”. Освен че е най-голяма като продължителност, композицията е най-сложната в записа и заслужава да бъде чута повече от един път. Впечатление правят също “Absynthe”, която разполага с видеоклип, “Pieces”, откриващата “Eradicate the Liars”, както и “End Song”, която логично на база името си поставя финалните акорди на записа.

Ако си загубил каквато и да е надежда в българската метъл сцена, тези 43 минути могат да променят мнението ти. Смеска между много опит, талант и желание – така с три думи можем да опишем проекта Rosebourg.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт