Ревюта
Група: Majestica      Албум: A Christmas Carol      Автор: WingWriter      Декември, 2020
Majestica - A Christmas Carol (ревю от Metal World)

Продуктивността на Tommy Johansson винаги е била изумителна, още от времената, в които издаваше по няколко албума в рамките на една година. Тур графикът на Sabaton успя да стопира за момент творческата стихия на русолявия викинг, но 2020-а се случи и ето че Majestica издават нова музика само година след успешния си дебют.

“A Christmas Carol” не е обикновен коледен албум с метъл кавъри на известните на всеки празнични песнички. Тук си говорим за сериозно концептуално издание с оригинална музика, съдържаща в себе си коледния дух. В този смисъл записът би могъл да бъде повече метъл и по-малко коледен, но Majestica са успели умело да съчетаят двата елемента, така че да не се стига до противоречия.

Концепцията, както се подразбира от заглавието, е базирана върху едноименната новела на Дикенс за скъперника Скрудж, който трябва да преразгледа целия си светоглед с настъпването на зимата. Majestica следват плътно историята и изграждат мюзикъл, който е занимателен и непретенциозен, създаден именно за да се слуша с лекота, в домашна обстановка, и да донася весело настроение по време на празничните дни. В същото време обаче тук чуваме скоростен пауър метъл с много прогресив нишки; богати симфонии, речитативи; диалози между различните герои, представени под формата на дуети и всевъзможни други разнообразни въведения, успяващи да приковат вниманието ни за дълго време.

Всеизвестен факт е, че Tommy е запален фен на киното. През 2012-а ReinXeed (Majestica преди да се преименуват) издадоха албума “Welcome  to the Theater”, в който всяка песен е посветена на отделен филм. Година по-рано пък същите музиканти записаха “1912” – концептуален албум, разказващ историята за потъването на Титаник. Кинематографичният модел за писане на музика не е непознат в творчеството на мистър Johansson, затова не е изненада, че “A Christmas Carol” е създаден по същата формула. Липсва единствено визуалният елемент, обаче действията в събраните пиеси са толкова цветни и отчетливи, че картината сама се материализира в съзнанието на слушателя.

Изводът е, че ако харесваш прогресив пауър метъл със симфонични и мюзикъл моменти, и си достатъчно самоуверен да заявиш гордо „Аз съм метъл и обичам Коледа“, “A Christmas Carol” ще те впечатли. Дори и да ти липсва коледното настроение по някаква причина, албумът има способността да ти припомни защо този празник е толкова забавен и важен. Пък и е добре да се държиш в час с творчеството на Johansson, защото той вече обяви, че нова музика се пише за следващо издание. Кой знае, може още през 2021-ва отново да слушамe Majestica. Дано!

Весели празници!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт