Ревюта
Група: The Ruins of Beverast      Албум: The Thule Grimoires      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2021
The Ruins of Beverast - The Thule Grimoires (ревю от Metal World)

За двете десетилетия след разпадането на култовите Nagelfar, техният лидер Alexander von Meilenwald съумя да изгради меко казано неортодоксален стил с проекта си The Ruins of Beverast. Дълбоко смущаващ в своята загадъчност и същевременно обсебващ по някакъв необясним начин, той си остава едно от най-интересните явления на съвременната блек метъл сцена. Всеки негов запис досега успяваше да добави нови аспекти към разбирането за жанра и наред с това да се придържа към едно специфично, неподдаващо се на категоризация звучене. “The Thule Grimoires” не прави изключение.

Шестият дългосвирещ опус на немския окултист е дори по-странен и озадачаващ, отколкото сме свикнали да очакваме. Той постоянно предизвиква въображението и те кара да си задаваш въпроси, чиито отговори упорито продължават да ти се изплъзват дори след многократно преслушване на седемте композиции в него. Наистина много от познатите похвати на Alexander откриваме и тук: свирепи тремоло рифове, бластбийтове и гутурални ревове се преплитат с разложени дуумаджийски пасажи, допълвани от епизодични ембиънт и ню ейдж мотиви. Наред с тях обаче слуха връхлитат дисонантни напеви и обезпокоителни звукови ефекти, напомнящи на откровение от чужд и непознат свят. Изложението е едновременно минималистично и епично; вместо да отегчава, натрапчивото повтаряне на определени мотиви увлича още повече и създава мантричен ефект, обединяващ отделните парчета в един голям кощунствен ритуал.

Музиката тук често надскача границите на експерименталното и преминава в чиста, необуздана психеделия. Тогава слушателят се превръща от пасивен свидетел в участник в случващото се, а пред него се разкриват грандиозни пейзажи, подчинени на противоестествени закони и неевклидова геометрия. С разгадаването на всяка следваща тайна изникват по две нови, а атмосферата на скрита заплаха постепенно се сгъстява. В своите странства пътешественикът се изкачва до неведоми висини, само за да пропадне в дълбините на космическа бездна, която на свой ред го изпраща в още по-чудати ареали – и така до осъзнаването, че усещането за реалност е просто илюзия.

“The Thule Grimoires” е толкова пространен труд, че може да бъде оприличен само на сюрреалистична картина, нарисувана от нечовешки разум в (поне) четири измерения. Вникването в него е изтощително, но възнаграждаващо – също като достигането до търсена дълго истина за нещо, което е непознаваемо по природа. Малцина творци са способни да предложат подобно еклектично преживяване.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт