Ревюта
Група: Harakiri for the Sky      Албум: Mære      Автор: WingWriter      Февруари, 2021
Harakiri for the Sky - Mære (ревю от Metal World)

Когато през 2018-а излезе “Arson”, Harakiri for the Sky все още бяха онази сензационна бутикова група, пишеща страхотна музика, но непозната за широката публика. “Arson” беше албумът, който наследи най-доброто от предшественика си “III: Trauma” (2016), но и добави много повече. Благодарение на това австрийското дуо записа сериозни позиции в няколко европейски класации. Днес което и ревю да отвориш, то ще ти представи групата като блек метъл от по-комерсиален тип (в добрия смисъл). Само за няколко години отношението на медиите и публиката се промени, а Harakiri for the Sky вече са утвърдена група.

“Mære” стои някъде между “Arson” и “Trauma”. Музиката този път звучи една идея по-обуздано. С текстовете си вокалистът JJ се е постарал да се доближи максимално до критериите на поезията. Изразните средства са осезаемо по-богати, но не очаквай чудеса. Всъщност точно вулгарната и агресивна стилистика в писането на JJ подхожда най-много на Harakiri for the Sky. Тук целта не е посланието да звучи красиво. Напротив, Harakiri отразяват грозната действителност такава, каквато е. Няма място за романтика – ароматът на розата е цигарен дим.

Всичко в “Mære” е точно това, което очакваш и искаш да чуеш от тази група, без кой знае какви изненади – просто брутален, късащ глави, мелодичен и изключително емоционален запис. И преди сме си говорили за емоцията в музиката на австрийците – изпепеляваща и тежка, но в същото време носеща някакъв особен, гневен позитивизъм. Идейно двамата музиканти винаги са предпочитали да творят на ръба на острието. “Arson” разказваше за вътрешнодушевните болки и страдания, за безсилието и конфликта на кръстопътя между оцеляването и смъртта. “Mære” е не по-малко мрачен. Той е споменът за онази мъглива нощ, в която се събуди облян в пот, а тежестта в гърдите ти позволяваше да глътнеш само толкова въздух, колкото ти беше необходимо, за да забавиш смъртта още малко. “Mære” е моментът, в който съзнанието ти е будно, но тялото още спи.

Единствената по-сериозна спънка за албума е дължината му. Феновете на групата знаят, че обикновено изданията на Harakiri са по-продължителни от общоприетото. Всичките им записи, с изключение на дебюта, надвишават един час. Към този момент “Mære” е най-амбициозният проект на австрийците в това отношение и надхвърля час и двайсет минути. Това е плашещ обем и най-вероятно на много хора ще им се наложи да си разделят слушането на части. Друго: Harakiri for the Sky имат наистина разпознаваем звук, но той със сигурност не е най-разнообразното нещо, което можеш да чуеш, особено когато е в големи количества. Затова внимавай – много е лесно да се загубиш някъде по трасето между “I’m All About the Dusk” и “Once Upon a Winter”. Няма как иначе – “I, Pallbearer”, “Sing for the Damage We’ve Done” и “Us Against December Skies” поставят ударно начало, а инерцията леко започва да се губи в “I’m All About the Dusk”, заради по-умереното темпо на последната.

С “And Oceans Between Us” сякаш се поставя второ начало на албума. Рифът на парчето е убийствен, а двукасовата лавина от барабаните е запазената марка на Harakiri for the Sky, която те грабва и директно те хвърля в окото на бурята. “Silver Needle // Golden Dawn” е сред по-атмосферичните произведения в “Mære”. Интродукцията се поставя от клавишна секция, която продължава с разлагане на китарни акорди, а песента постепенно прераства в бесен ураган. “Time Is a Ghost” отново стартира с чисти мелодични китари, но тук градацията е обърната. Още преди началото на първата минута ни връхлита познатата стена от звук, която ни държи през по-голямата част от песента, а накрая композицията бавно започва да се успокоява, за да се превърне в подходяща прелюдия към закриващата песен – брилянтен кавър на “Song to Say Goodbye”. Преработката наистина е изключителна; австрийците вливат нов живот в хита на Placebo, прекроявайки го напълно в свое произведение.

“Mære” е типичен Harakiri for the Sky в огромни количества. Пет албума по-късно, този звук не престава да впечатлява – емоцията винаги е такава, сякаш чуваш музиката за пръв път. Дължината обаче усложнява слушането, албумът губи онази стегнатост, която се наблюдава при двата му предшественика. За потенциалните нови фенове “Arson” и “Trauma” ще останат далеч по-подходящи издания, докато ролята на “Mære” по-скоро ще е да обогати и доразвие възприятията към музиката на групата.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт