Ревюта
Група: Isphet      Албум: Xenomorph      Автор: Alice      Март, 2021
Isphet - Xenomorph (ревю от Metal World)

Ако си в търсене на инструментална музика, която да е едновременно нежна, утешителна, направена точно за душата и в същото време толкова интригуваща, че да те побиват електризиращи тръпки от нея – открил си точното нещо.

“Xenomorph” е името на най-новото творение на човека-група от Словения, Isphet. Изданието съдържа само една песен – да, отначало със сигурност звучи като твърде миниатюрен проект, но скоро ще се убедиш, че това не е просто песен, а цяла – почти 30-минутна – композиция. И то изключително амбициозна и обещаваща.

Всичко започва бавно, с разтърсваща меланхолична интродукция на пиано – нежна и ефирна, но и способна да съсече сърцето ти на парченца, ако ѝ позволиш. Секунди след нея, точно в правилния момент, тъжното настроение изведнъж се изпарява, освежено от ембиънт мотив с бързо темпо и доста по-свежо звучене. Това вече е истинското начало.

Няколко минути по-късно чуваме първото изключително соло, което води до основната част на композицията. Мелодичните рифове и енергичните барабани, които следват, напълно трансформират цялостната атмосфера и я превръщат в нещо много по-тежко, отколкото някой е очаквал след фееричния старт. Експерименталните електронни елементи допълват прогресив метъл китарите повече от перфектно и рисуват неподозирана космическа картина, като от далечна галактика в бъдещето. Вече и заглавието на творбата започва да придобива по-богат смисъл.

Рифовете стават все по-тежки и по-тежки, по-най-добрия възможен начин. Едва десетина минути след началото ставаме свидетели на изненадващ брой обрати в “Xenomorph”. Китарните партии продължават да изумяват с почти математически изчислената си техническа прецизност и заедно с тежките бас линии тактично намекват за джент вдъхновенията на Isphet.

Към средата на парчето хипнотизиращите сола стават още по-емоционално наситени, почти непоносимо разчувстващи. Да, това се нарича китарист от класа.

Последните минути са запазени за ослепителна риф интерлюдия, която завършва с познатите ни вече трогателни нотки на пиано, и стават последна спирка на космическата одисея.

“Xenomorph” определено не е просто инструментал – това е музикално пътешествие, което е способно да те издигне до съвсем различно ментално и духовно ниво. И слизането обратно на Земята може да се окаже доста трудно.

Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт