Ревюта
Група: Atreyu      Албум: Baptize      Автор: Стако      Юни, 2021
Atreyu - Baptize (ревю от Metal World)

Сред почитателите на модерния метълкор, Atreyu винаги са били фаворит. Уникалният им усет за мелодиката, комбиниран с мощни вратотрошачки и стабилни, вариативни композиции, им осигури място на световната сцена. А това, от своя страна, доведе до дълга дискография. Но разбира се, типично за този тип разкази, из нея има и онзи период. Дето групата преживява някакъв катарзис, започва да звучи различно от нищото и феновете просто не знаят как да реагират. Много от тях дори забравиха за бандата, защото просто не звучеше по същия начин.

И така до 2021, когато изгря изданието “Baptize”. Кръщенето, като много други ритуали, е вид инициация. Тя, от своя страна, може да символизира всичко от двупосочна промяна до реинкарнация. И е много хубаво, да можеш да сравниш Atreyu с феникс, прероден от пепелта си, защото това издание направо искри от страст.

Траклистът ни посреща със сакрална на звук интродукция, която успешно изпълнява две роли. На първо време, представя тематиката на тезата изцяло, но с по-голям ефект – отвлича вниманието на слушателя от предстоящата експлозия. Но от тия позитивните, дето някак градят душевно, вместо да рушат. Из скромните 40 минути ще откриете набор от модерни, тежки и вариативни рифовки, рамо до рамо с познатите докачливи вокали. Силно впечатление правят безупречната обработка и красивият микс, който успява да предложи оригинална вметка в почти всеки трак. Композиционно, структурите често прибягват до ползването на типичните за поп музиката прогресии, но се ползват умерено и с определена цел. И винаги компенсира с нещо тежичко около тях. Намира се и някоя друга балада, която в никакъв случай не е лоша, но не успява да впечатли, поставена между такова количество силен, енергичен труд. Същият се оказва така богат, че тия 40 минути не се усещат, а накрая остава само стремежа към Replay бутона. А на финала, наративната цел е постигната – в ума си имате една илюстрация на стремежи и ниски периоди – една песен за характера на живота, която ви бута да продължите напред и възпява вашите победи. 

Трудно е да даваш това, което другите искат, при това редовно. Риска от бърнаут е реален, дори в музикалната индустрия. А и понякога просто трябва да се отървеш от някакъв товар – да сбъднеш някаква важна, лична цел, преди да можеш да продължиш. А тогава задоволството ще е още по-голямо, когато дадеш нещо различно, което просто доказва натрупания опит.

С “Baptize”, Atreyu доказват, че успешно са преминали през своята инициация. Изданието е един от най-победоносните трудове за годината. Надъхан, страстен, енергичен и със свой, собствен привкус. Предвид общата продължителност и изредените качества, няма да е трудно да намерите време за него, а когато стигнете до там, със сигурност част от него ще остане с вас.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт