Ревюта
Група: Colobar      Албум: Behind The Veil of Oblivion      Автор: Alice      Декември, 2012
Colobar - Behind The Veil of Oblivion (ревю от Metal World)

Прогресив метълът в България не е изпаднал в забвение. За учудване на мнозина, той е по-жив от всякога и постоянно се развива, макар и трудно забележимо. Поредното доказателството за това, че у нас действително има хора, жадни за експерименти и черпещи вдъхновение от бездънната съкровищница на прогресива, е дебютът на Colobar – “Behind The Veil of Oblivion”, който в музикално отношение поставя много високо летвата за българската прог метъл сцена.

Colobar шокират със смелите идеи на мулти-инструменталиста Ангел Ангелов, осъществени с помощта на елементи от не един жанр в метъла, както и извън него – хеви, пауър, прогресив, фюжън, етно, джаз. В концепцията са вплетени множество контрастни настроения и неочаквани препратки, които правят всичко непредвидимо, донякъде дори объркващо. На първо слушане албумът е почти неразбираем и не оставя достатъчно ясна следа зад себе си, заради комплицираните си многопластови композици, замъгляващи всички представи. Атмосферата е подплатена от гласа на англичанина Carl Sentence, познат от Krokus и Persian Risk, който е може би единствената постоянна величина в албума и приема ролята на “противоотрова“ на трудносмилаемия и заплетен характер на музиката с класическите си хеви вокали, които свалят обратно на Земята реещото се в космоса от стилове възприятие на слушателя.

След отварящата песен, конкретното жанрово определение на записа става почти невъзможно. Във второто парче присъства изумяваща соло партия, изсвирена сякаш по българска фолклорна традиция, караща слушателя да забрави, че слуша музика, поставена в рамките на метъл музиката. За сметка на това обаче не липсва и чувствена балада, емоционално подсилена с класически хеви сола. Преобладаващи в дебюта на Colobar определено са наситените с прогресив и хеви метъл елементи, лесно разпознаващи се още в първата песен – “Change of Ages“, но фокусът постоянно се мести от тях и се губи между всички останали жанрове, от които албумът е изграден.

В “Behind The Veil of Oblivion” се преплитат най-различни мотиви, настроения и стилове, оформящи го в нещо, сравнимо с електрическо поле от витаещи свободни електрони, сами по себе си важни и независими, но неспособни да се слеят в едно хомогенно цяло.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт