Новини
Екипът на Metal World представя албума “Outbound” на KELDIAN по БНР
Автор: Warrior Of Ice
15 Октомври, 2021
Екипът на Metal World представя албума “Outbound” на KELDIAN по БНР

На 16-и октомври, събота, екипът на Metal World ще гостува в предаването за концептуални албуми “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на Българското национално радио. То започва след новините в 16 часа, а ето я и неговата тема:

„Много хора се чудеха какво се случи с нас след издаването на първите ни два студийни албума за тези близо пет години мълчание. Ние двамата имаме други занимания и източници на препитание, а така стана, че останахме без студио, в което да работим и да записваме музиката си“ – споделят музикантите от норвежката симфонична пауър метъл група KELDIAN. Всъщност говорим за дуо в случая, състоящо се от певеца CHRISTER ANDRESEN, който свири също така на всички китари, и пианиста ARILD AARDALEN. Техният разказ продължава:

Един по един обаче проблемите ни започнаха да се решават, например ARILD изгради малко студио у дома си. Тази нова работна площадка на KELDIAN скоро беше наречена „шкафът под стълбите“, а ние най-накрая имахме място да поглъщаме огромни количества чай и да обмисляме песните си, докато все още можем да излизаме навън, за да гледаме фиордите. И знаете ли какво стана? Вдъхновението ни се върна. Сега пък имахме нужда от пари.

Тогава решихме да опитаме с crowdfunding платформата Indiegogo и бяхме поразени от реакцията на нашите симпатизанти. Кампанията ни имаше огромен успех и производството на албума “Outbound” („Излитащ“) вече можеше да започне. Фактът, че толкова много хора показаха какво означава KELDIAN за тях, ни направи още по-нетърпеливи да се върнем в рамките на обичайното ни усърдно темпо. Запретнахме ръкави, за да представим нещо, което би заслужавало доверието на всички тези хора.

С някои от песните в този албум живеем от много години, докато други са съвсем нови. Предизвикателството при записването им беше постигането на сходство между едните и другите. Винаги подхождаме към албумите си като към музикални романи, искаме да представим тематичното единство в текстовете, и песните да текат логично и без усилие, като отделни глави в книга. Един музикален албум обикновено е по-абстрактен от този възглед, но ние сме наясно, че това, което създаваме за хората, е един вид емоционално пътуване. Затова за нас е важно да отделяме 100 процента внимание на всяка една песен. Написахме около 13 или 14 песни за албума, но решихме да оставим 9 от тях“.

Музиката в албума предлага обичайното за групата съчетание на electro-ambient нагласата на AARDALEN, бивш електро DJ и поклонник на Vangelis, със силно подчертаното влияние от хард рок (EUROPE и VAN HALEN) и хеви метъл (IRON MAIDEN) на ANDRESEN. Но това не изчерпва корените в стилистиката на KELDIAN, често наричана "cosmic metal", защото ще споменем също така влиянието на Luca Turilli и DOL AMMAD, за да постигнат своята неповторима атмосфера с честа промяна на ритъма и темите.

В “Outbound” двамата музиканти ни предлагат размисъл за космическите пътувания като съчетание и противоборство на изследвания и колонизиране, за техническите и моралните страни на звездните приключения, в които прозират и силно изразените в наши дни милитаристични намерения. В отделните песни откриваме влияние от книгите „Хиперион“ на Dan Simmons в борбата за освобождаване духа на хората и на „Звездата на Пандора“ от Peter F. Hamilton с мотива да можем да простим и да забравим враговете си. Авторите на албума отдават признание също така на създателите на космическата сонда Кеплер, която трябва да изследва 100 000 звездни системи в търсене на обитаеми планети, възхищават се на изключителната сила и висота на човешкия дух, проявени от оцелели в галактически катастрофи и аварии, а има и израз на почит към John F. Kennedy, дал тласък на американската космическа програма.

Виж повече за: БНР
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт