Ревюта
Група: Ice Nine Kills      Албум: The Silver Scream Part 2: Welcome to Horrorwood      Автор: Стако      Октомври, 2021
Ice Nine Kills - The Silver Scream Part 2: Welcome to Horrorwood (ревю от Metal World)

Откакто тежката музика премина в модерната си фаза, артосферата ѝ започна все повече да се изпъстря. Жанровете ѝ са вече толкова много, че не е учудващо да срещнем “театрален метълкор”. Контекстът бяга, докато не чуеш музиката, но, за щастие, Ice Nine Kills са тук за демонстрация.

Американците подхождат към музиката си с размах, който безсрамно граничи с най-хвалените бродуейски продукции. Още ранните им издания показаха, че искат да избягат от обичайното, затова започнаха да трупат опит. После доказателството изгря в обложката на “The Silver Scream”. И последва страшният въпрос: “Как надскачаш себе си, когато всеки твърди, че си издал най-доброто досега?” Ами лесно – репликираш успеха с продължение чрез “The Silver Scream Part 2: Welcome to Horrorwood”.

Интродукцията смело напомня на аудио театър – въвежда слушателят в определен наратив и представлението започва (макар че тук е по-скоро серия от хорър етюди). Музиката е богата, дори почти граничеща с претруфена, но умело навигира ръба на тая пропаст. Отличително е, че симфоничната орнаментика е по-обрана. Докато изборът придава меланхоличен, ретро-метълкор звук на някои парчета, други просто си просят оркестралната намеса. Самата композиция – подобно на убиец, скрит в килера – до последно сякаш я е очаквала, но жертвата явно е избягала. Това, разбира се, не значи, че този труд е беден откъм продукционни украшения и експериментални хрумки. Толкова са много, че от тях може да се гребе с шепи като от хелоуинска тиква, пълна с лакомства. Някои тракове обаче се осмеляват да прекрачат границата. Сякаш обладани от темата си, самата им структура спира песента от това да бъде докачливия хит, който може да бъде. Макар че абсурдността на някои от идеите пасва перфектно, предвид епохата, от която бандата е черпила вдъхновение. Но това е субективно; някои обичат хоръри с безумни количества кръв, а други – семпли, зловещи истории. Независимо кое ви допада повече, някои от мелачките тук ще предизвикат очакванията ви. Към която и група да спадате, не може да се отрече, че цялото това нещо придава чувство за завършен вид на изданието. Работата на Spencer Charnas трябва да бъде упомената, защото той продължава да впечатлява с емоцията и диапазона на гласа си. Обработката на музиката също му помага да изпъкне и може да бъде отбелязана като стабилна, с някои изключения. Те касаят високите честоти и подчертават един проблем, който е така присъщ на ранния метълкор, че на моменти чак ще се зачудите дали не е предвидено да е там. Независимо от всичко това, траклистът продължава да набира скорост с креативни брейкдауни, вдъхновени рифовки и мелодични припеви, които подсилват темата.

Датата на издаване нямаше как да е по-удачна, предвид сезона. Ако сте от хората, които нямат време за бленувания филмов маратон на ужасите, но искате да го изпитате, Ice Nine Kills са тук да ви изкарат от безизходицата с поредна серия висококачествени музикални преразкази и един алт-наратив за схватливите.

Както често се случва и в култовите хорър поредици, понякога втората част просто е различна. Но с времето хората започнаха да величаят именно това различие. Подобен феномен откриваме и в “Welcome to Horrorwood”, но със съществената разлика, че това е от добрите продължения.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт