Ревюта
Група: Rhapsody of Fire      Албум: Glory for Salvation      Автор: Warrior Of Ice      Ноември, 2021
Rhapsody of Fire - Glory for Salvation (ревю от Metal World)

Както казваше Харви Дент в „Черният рицар“ на Нолан, човек или загива като герой, или живее достатъчно дълго, за да се превърне в негодник. Същата максима спокойно можем да отнесем и към света на изкуството, пълен с примери за творци, които продължават да доят отдавна пресъхналото си вдъхновение, за да изцедят още някоя капка комерсиален успех или чувство за значимост. Уви, това не е чуждо дори на най-големите – само виж какво прави Стивън Кинг, по дяволите!

Колкото повече време минава от съдбовната раздяла между Luca Turilli и Alex Staropoli, толкова по-ясно става, че последният трябваше да сложи край на Rhapsody of Fire още тогава, вместо да се мъчи да носи на раменете си бреме, което видимо не му е по силите. Макар безспорно да е даровит композитор, постоянните (и неизбежни) сравнения на новото му творчество с класиките на групата, от една страна, и с актуалните издания на Turilli, от друга, определено не са в негова полза. Едва ли феновете биха възразили, ако Alex бе продължил да музицира под някакво друго име, защото – нека бъдем честни – от вълшебния дух на Rhapsody вече нищо не е останало.

Но ето ни пред поредния опит на Staropoli и компания да оправдаят съществуването си в сянката на една легенда. “Glory for Salvation” е изненадващо посредствен и банален труд, предъвкващ отдавна изхабена формула. Оркестрациите тук са постни и незапомнящи се, а припевите звучат като вмъкнати ни в клин, ни в ръкав в песните. Инструменталното ниво е очаквано високо, но това само подчертава композиционните недъзи. В изпълненията на фронтмена Giacomo Voli не се забелязва никакво развитие спрямо показаното от него в “The Eighth Mountain”. Гласът му е все така тънък и немощен, често избиващ в дразнещ фалцет, който дори обилното продуциране на вокалите не може да прикрие. Нещо повече, в стремежа да придаде емоция на партиите си, той преиграва по толкова абсурден начин, че буди комбинация от насмешка и съжаление.

Може би най-тъжното е, че в албума се срещат немалко хубави идеи, които обаче или остават недоразвити, или са опропастени я от споменатата слаба аранжировка, я от нелепите напъни на Roberto De Micheli да емулира неподражаемата китарна фраза на Turilli. “Terial the Hawk”, “Maid of the Secret Sand” и “Magic Signs” например можеха да са много по-впечатляващи парчета, ако не се опитваха да следват толкова стриктно коловоза, проправен от старите хитове на Rhapsody. Въобще самоцелният препрочит на миналото, колкото и велико да е то, рядко води до нещо стойностно.

Резултатът от всичко това е още един запис, пълен със стереотипен пауър метъл – изсвирен повече от компетентно, но лишен от душа и очарование. Някога самото споменаване на Rhapsody of Fire беше гаранция за качество. Сега е просто повод за поредна въздишка на разочарование.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт