Статии
За метъл фенщината, или как VENOM INC. ще свирят до едно русенско село (Rockwaves Open Air Fest 2022)
Автор: Светъл
14 Февруари, 2022
За метъл фенщината, или как VENOM INC. ще свирят до едно русенско село (Rockwaves Open Air Fest 2022)

В последните двайсетина години България се превърна в привлекателно място за европейските и световни музикални промоутъри. Бяха организирани десетки, дори стотици концерти и фестивали, а българската публика прие всеки от тях с ентусиазъм и готовност. Тук няма да се споменават конкретни събития, само ще се отбележи, че в организационен план се очерта тенденция. Евентите се организират или от утвърдени промоутърски агенции, или на ниво община. Единични случаи нарушават тази закономерност. В следващите редове ще разкажем именно за един такъв случай.

Когато фенщината те движи.

Атанас Петров, или както е известен сред метъл феновете – Наско от Русе – не е музикален промоутър. Или може би вече е? Във всеки случай, той е фен на рок и метъл музиката и е взел присърце идеята да направи сериозен фестивал именно около родния си град. Заедно с неговата приятелка Радослава през 2021-ва година се заемат с реализирането на дълго обмисляна идея. Фест. Тридневен. Мащабен. И доста многопластов. И така се ражда Rock Waves Open Air Fest 2022. Голямото име, което засега е обявено за участие, е на Venom Inc. – преродените метъл класици от Великобритания. Засега останалите групи са предимно от България и съседните страни, но предстои да се обявят още хедлайнери.

Къде ще се проведе фестивалът?

Мястото, избрано за провеждане на събитието, е местността Стълпище до русенското село Иваново. Изнесените извън големите градове мероприятия не са нещо ново за България. Стълпище се намира на около 25 км. от град Русе. Местността е с богата история. Там е и природния обект „Дикилиташ‘, датиращ от Праисторията. През последните няколко години Стълпище придоби известност с провеждането на мото събори, както и местни празници. „Освен на качествена музика, нашата публика ще се наслади и на прекрасна природа“, казва Наско.

Кога ще се проведе фестивалът?

Фестивалът ще се проведе на 17-и, 18-и и 19-и юни, 2022-ра г. Билетите са в продажба. Към момента цената е промоционална – 50 лв. за трите дни, а ако човек желае и палатка – 55 лв.  От първи март цената на билетите ще се промени на 60 лв. При обявяването на още хедлайнери, отново ще има ценова промяна на билетите, което е напълно нормално. Затова не чакайте последния момент! Повече информация се съдържа на сайта на събитието www.rockwavesbg.com.

Още малко за групите.

Освен Venom Inc., засега са обявени още няколко формации, сред които румънските пауър метъли Magica, турските блек метъли Moribund Oblivion, както и утвърдените български банди Claymore, Insane и Drive Your Life. Но, както стана ясно, е въпрос на време да се обявят и още големи имена.

Трудностите.

Най-трудно за организаторите към момента е да намерят още спонсори на събитието, тъй като не се касае за голяма промоутърска фирма или за общинска инициатива. Но и Наско, и Ради не се отказват, а са се посветили изцяло на фестивала. Оптимисти са и вървят напред. Другата трудност е свързана с човешкия фактор. Предвидените разнообразни дейности около и по време на събитието обуславят нуждата от още хора, които да работят за него. Важно е да се подчертае, че тук не става дума за доброволен труд, а за труд със заплащане.

Какво освен фестивалът?

Организаторите са предвидили редица дейности, с които да разнообразят публиката по време на трите юнски дни. Става дума за екскурзии в различни природни и исторически обекти около мястото на събитието, както и разнообразни развлечения преди концертните програми. Предвижда се и детски кът по време на целия фестивал. Така че, метъл семейства, вие сте!

Относно възможния скептицизъм.

Възможността фестивалът да не се състои е единствено ако здравните власти забранят провеждането на подобно мероприятие на територията на страната“, казва Наско и с тези думи запушва устите на скептиците. Трудно е да се повярва, че организацията на едно такова събитие може да се движи единствено от любов към музиката, но ето на.

Бъдещето.

Не се предвижда Rock Waves 2022 да бъде еднократно събитие. Наско и Ради споделят, че имат идеи за следващата година и са оптимисти, че фестивалът ще се разрасне и ще се превърне в традиция за региона. Но логично не желаят да дават подробности за своите планове.

Къде може да се намери информация за събитието?

Освен на сайта www.rockwavesbg.com желаещите да се запознаят по-подробно с фестивала, могат да посетят и фейсбук страниците, свързани с него:

https://www.facebook.com/RockWaves-Ruse-2022-109676168154090

https://www.facebook.com/events/448625446781401

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт