Ревюта
Група: Remina      Албум: Strata      Автор: Warrior Of Ice      Ноември, 2022
Remina - Strata (ревю от Metal World)

Heike Langhans е сред най-ценните съкровища на съвременната метъл сцена. Освен с един от най-красивите и разпознаваеми гласове във въпросната, тя може да се похвали и със забележително буден ум, благодарение на който в творчеството ѝ винаги са вплетени интригуващи лирически идеи. Нейните ембиънт търсения в :LOR3L3I: и ISON, комбинирани с дуум метъл опита ѝ от Draconian, положиха основа за един безподобен изказ, но едва когато преди две години тя обедини сили с Mike Lamb (Sojourner) в Light Field Reverie, бе загатнат истинският му потенциал.

Remina е новата глава в съвместния път на двамата музиканти, концентрирана повече върху класическите им влияния в контраст с по-експерименталния характер на LFR. Решението да заимстват името от най-апокалиптичната творба на японския майстор Джунджи Ито веднага навява мисли за космически ужас, но дебютният им албум е доста по-комплексно преживяване.

На първо място, Remina е отчетливо некомерсиален проект – вглъбен, замечтан и атмосферичен, предназначен да задоволи единствено артистичните вкусове на създателите си. “Strata” предлага достъпен звук, който обаче разкрива нови пластове с всяко следващо слушане и оттам лесно се загнездва в съзнанието. Тук даркуейв мотиви се промъкват сред минималистична пост-метъл естетика; ефирни клавири навяват асоциации с обаянието на дълбокия космос, а бавни разложени рифове рисуват пространни и загадъчни пейзажи.

Композициите напредват плавно и последователно, като не бързат да разкрият тайните си. Усещането за тежест в тях е продукт повече на емоционално натрупване, отколкото на конкретни музикални прийоми. Неземните вокали на Heike я карат да звучи като междузвезден призрак или безплътен пратеник на чужда цивилизация и това е много по-въздействащо от често ненужните технически демонстрации, в които редица нейни колежки обичат да се увличат.

“Strata” е запис, който не просто гали сетивата, а провокира интелекта на слушателя и стимулира въображението му. Mike и Heike наричат стила си “космически дуум” – определение, което пасва странно добре на съчетанието между музиката и текстовете им. Вариращи от хард научна фантастика до манга и компютърни игри, вдъхновенията им за различните песни са толкова очарователно нърдовски, че просто ти се иска да ги прегърнеш.

Предаването на максимално количество информация за единица време не е непременно мерило за качествен метъл. Понякога един тон, изсвирен по правилен начин, може да носи повече съдържание от десет други, и Remina доказват тъкмо това. Независимо дали търсиш бягство от тегобите на битието или акомпанимент за съзерцание на звездното небе, “Strata” предлага идеалния саундтрак.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Danny Carey
Heike притежава вълшебен глас. Само суперлативи бих могъл да изкажа за нейната работа в Draconian.
В никакъв случай няма да проявя сляпо фенство и, колкото да я харесвам, мнението ми за Light Field Reverie и Remina е, че това са средна ръка проекти. Нищо не ме грабва в музиката им.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт