Ревюта
Група: Katatonia      Албум: Sky Void of Stars      Автор: Alice      Януари, 2023
Katatonia - Sky Void of Stars (ревю от Metal World)

Ако си поне бегло запознат с почти 30-годишното творчество на шведите Katatonia, още след няколко секунди от откриващото парче на “Sky Void of Stars” моментално ще забележиш шокиращия позитивизъм, струящ от него, или по-точно озадачаващата липса на запазената им марка разкъсваща депресия и агония, които да те смачкат още от първата песен.

Близо три години след “City Burials”, Katatonia издават запис, който е негова почти пълна противоположност и още с “Austerity” и “Colossal Shade” става ясно, че ни очаква именно неочакваното. На първо слушане, Katatonia звучат като изцяло различна група – напълно неузнаваеми, те представят една своя скрита страна, която никога не сме виждали толкова ясно изтеглена на преден план. Освен споменатата необичайна радост и топлина, завладели началото на “Sky Void of Stars”, шведите добавят и голяма доза прогресив метъл, благодарение на която силно напомнят по звучене на скандинавските си събратя от Amorphis. В “Opaline” вече се долавя лека меланхолия, но в пъти по-смекчена от тази, която сме свикнали да усещаме. Изненадите продължават и с “Birds” – едно още по-енергично и украсено с бързи рифове и сола парче, без нито капка негативизъм. “Drab Moon” от своя страна успокоява страстите, но внася по-скоро нежност, отколкото очаквания мрак. След нея е “Author” - първата песен до момента, която звучи достатъчно кататонично, за да не я припишем на друга група. Виртуозните сола към края ѝ са допълнително доказателство, че това са същите Katatonia, които така добре познаваме.

“Impermanence” продължава да се доближава обратно към същината на скандинавския студ и този път достига най-близо до него. Композицията е всичко, което заклетите фенове на бандата се надяват да чуят от самото начало на записа. Безупречни вокали, пропити с пареща емоция, болезнено красиви сола и мелодии, способни да събудят чувства и у най-закоравелите сърца. Оттам насетне, с втората половина на “Sky Void of Stars” Katatonia се потапят все по-дълбоко в свои води. Последвалата “Sclera” допринася за все по-острия обратен завой към познатото. Близо до финала, “Atrium” отново разсейва мъглата от меланхолия и пропуска светлина над прокрадналото се униние. Финалното парче “No Beacon To Illuminate Our Fall” завършва картината с може би най-тежкото досега музикално оформление от неравноделни ритми, променливо темпо и редуващи се тежки и нежни китарни моменти. Създавайки паралел между противоположните настроения в албума, финалът му прави едно кратко и хаотично обобщение на всичко чуто до момента.

Макар да имат вече ясно изграден стил и да не са се отдалечавали твърде много от него през годините, Katatonia доказват, че никога не е късно за промяна. Не е късно и една от най-депресивните групи в света да се отклони в напълно нова посока – но, разбира се, не прекалено надалеч. “Sky Void of Stars” е равни части сълза и смях, както и една сигурна стъпка напред към новото.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Max
Aз никъде не усетих "необичайна радост и топлина" в тези песни.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт