Ревюта
Група: Babymetal      Албум: The Other One      Автор: Стако      Март, 2023
Babymetal - The Other One (ревю от Metal World)

Babymetal е проект, който изненада всички. Едва ли има жив метъл, който някога е предполагал, че ще прояви интерес към японска група, чийто фронтмен е 13-годишно момиченце. Цялостната “idol” култура, която е така честно срещана в източните страни, на теория трудно би имала стабилни пресечни точки с тежката музика.

Ама е нá. Момиченцето е вече на 25, a както беше забавно да се радваме на “странни” хитове като “Megitsune” и “KARATE!”, Babymetal завладяха света чрез усърден труд и опитен продукционен екип. Е, и чрез още доста хитове. И така стигаме вече до четвърти студиен запис под името “The Other One”.

Първа странност. Досега изданията имаха силен фокус върху брандинга. А тук дори обложката е някак… по-сериозна?

И изглежда сякаш това поставя правилните очаквания, защото ни посреща петминутен трак, който е не само супер-забравим, но и чиито ударни моменти звучат като скрапнати от някое аниме интро. Следващото парче пък изцяло си звучи като аниме интро от-до. Чаровната игривост, с която съставът се славеше, въобще не присъства тук. Композиционният фокус е изместен върху източни мелодии, избухващи сегменти и провлачени, тонално плоски излияния.

И ето тук идва моментът, в който трябва да сме честни, и да се запитаме: в такъв случай, това въобще Babymetal ли е?

Третото парче, “Mirror Mirror”, е сред синглите на албума и с него се затвърждава друга тенденция в записа, а именно: много английски фрази, много нещо. И преди присъстваха, но не в такова значително количество. Впечатляващо е, че песента на моменти е яко прог-инспирирана, но в други пък се връща към гореупоменатите си корени, резултатът от което е скучноват баланс, не изпъкващ с нищо.

И с цялата тая прогщина, човек не може да не се запита: ама тука да няма някакви концепции? И виж ти: има! Албумът направо си е маркетиран като концептуален, пък песните в него били десет различни репрезентации на проекта в десет отделни виртуални реалности. Та, чуденката продължава: що е тъй еднообразен тогаз?

Има два вида концептуални албуми: такива, дето избиват рибата и остават култови вовеки веков, и другите, дето спешно им трябва нещо отвъд музиката на диска, щото иначе въобще няма как да изкарат пари. И, за съжаление, това издание спада повече към втората категория. И нима това е някак странно? Онези малки момиченца вече са пораснали и са със съвсем различно мислене. Да очакваме още от същото, на този етап, би било меко казано неразумно.

И какво сега? Излезе, че албумът за нищо не става. Не е съвсем така, но със сигурност положението щеше да е по-цветущо, ако материалът бе издаден под друг бранд. Така поне метълите, които не са аниме-фанатици, можеха да го видят като форма на културен обмен.

Всички изживявания, които се случиха на младите момичета от Babymetal, оставиха своите следи. На този етап изглежда сякаш съставът е подложен на типичната инициация, след която една група израства. Този запис е труден за коментиране, но следващият ще е безкомпромисно определящ за бъдещето им.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт