Ревюта
Група: Elvenking      Албум: Reader of the Runes - Rapture      Автор: Killer Rose      Май, 2023
Elvenking – Reader of the Runes - Rapture (ревю от Metal World)

Фолк метълът е един от жанровете, в които трудно се постига баланс. Ако само загатнеш за фолклорните елементи, без да им се отдадеш истински, рискуваш да направиш сравнително обичаен пауър или пейгън метъл албум. Ако прекалиш, резултатът лесно може да издаде липсата на особени композиторски умения или да прозвучи откровено смехотворно. Можем да дадем примери и за двата случая, но не сме се събрали за това. Това, което искаме да заключим от самото начало, е, че италианците Elvenking са една от бандите, които знаят как се прави. Повече от 20 години те градят вълнуващото си творчество, без да зациклят за дълго на едно място.

“Reader of the Runes – Rapture” е поредното доказателство, че въпросният баланс може да бъде постигнат с лекота. Въпреки че предшественикът “Reader of the Runes – Divination”, дал начало на концептуалната трилогия, звучеше една идея твърде предвидимо, актуалният запис е значително по-тежък и разнообразен. Продукцията е поверена на Scott Atkins (Cradle of Filth, Behemoth), а звукът е едновременно суров и богат, акцентиращ върху допълващите се агресия и мелодия.

И докато откриващите две парчета “Rapture” и “The Hanging Tree” залагат на пауър метъл началото, то “Herdchant” разгръща по-драматичната страна на Elvenking с хитов припев, Maiden-ски китари и грандиозна кулминация. “Covenant”, от своя страна, ни напомня, че Damnagoras не се страхува да експериментира с различните нюанси на гласа си. Междувременно “To the North” препраща към по-тежкото звучене на “The Scythe”. Особено впечатляваща е закриващата пиеса “The Repentant”, която не само обобщава силните страни на Elvenking, но и се изгражда постепенно от по-бавно и приказно начало до чудовищен финал.

В заключение, Еlvenking доказват, че концептуалните албуми им се удават. “Reader of the Runes – Rapture” е епичен запис, в който всички влияния на италианците съжителстват в абсолютна хармония. А фактът, че 11-те песни звучат толкова добре и като индивидуални композиции, извън сюжетната рамка, е постижение, което заслужава похвала.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Danny Carey
Не знам вече. Чудни ревюта, безлична музика.

Сори за офтопика.
Пуснах си новото парче на Ufomammut - Let me Drown, кавър на Soundgarden. Чуден е, но нищо изненадващо. Каквото италианците са пипнали, става приятно за слушане.
От Ufomammut, Spotify ме заби в Swan Valley Heights - Terminal Forest.
Просто, великолепен стоунър. Имат три албума, изслушах ги наведнъж. Горещо препоръчвам.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт